THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Friday, December 30, 2011

Balik Kampung 1

Semalam adalah hari yang amat memenatkan. Dari pagi aku berazam nak balik awal. Siapkan kerja cepat-cepat. Status di YM pun dah taruk betapa tidak sabarnya aku nak kembali ke kampong halaman. Kangan giler seh! Malangnya harapan tinggal harapan. Pukul 6.00ptg masih tekun di hadapan pc. Memang dah tension. Takut tertinggal bas. Akhirnya selepas menutup mata tanpa menengok barisan email yang masuk, aku keluar opis pukul 6.30ptg. kalau aku telek jugak email tu jawabnya malam la jawabnya aku keluar. Tak mahu!

Selepas ambik booked ticket kat kaunter aku pergi solat Isyak di surau Hentian Putra. Melambaikan tangan buat anak-anak saudaraku. Rindu pulak aunty mie nak gaduh ngan diorang. Sehari balik kampong, dah rindu! Huhu....


I tell you, naik bas saya tido selena-lenanya. Memang giler gaya bebas. Segan weh! Maaf la saya amat keletihan yang amat. Nak-nak dok single seat, lagi la seronok. Kalau duduk yang double, sakit pinggang nak control. Pernah duduk dengan lelaki, sepuluh minit sekali aku bangun. Bukan takut pakcik sebelah yang buat apa-apa kat aku je, aku jugak takut aku yang terpeluk yang kat sebelah ni. Huhu...dah kenal sangat dah kalau gaya bebas aku yang takde insurans tu. Buat malu!


Then tepat 6.00pg masyitah sampai di teratak istimewa itu. Serius, i miss miss a lot all the things here. Udara kampong tu....i tell u la, takde kat KL. Syukur Alhamdulillah sampai & lepas solat sorang kawan aku tegur kat FB. Katanya, sila check keputusan permohonan ke UTHM. Yeah, saya terbau domino’s pizza. Hahaha....Alhamdulillah


 *Lusa insyaAllah result untuk UTM lak....show me the best way ya Allah. My mom & sis macam tak bagi pilihan dah. Further! Haha....

Monday, December 26, 2011

Citer Cuti....lalala

3 hari cuti, rasanya macam tak cuti. kejap ke sana, kejap ke mari. itu pasal 2 hari ni aku rasa mengantuk sangat bila bangun pagi. menghadap laptop or phone aku tu just nak menghupdate Muslimah Collection je. layan chat orang yang menegur aku (kalau tak tegur, maaf la. saya segan nak tegur orang). akhirnya lappy aku dah balik hari ni. giler rindu. orang lain rindu laki, aku rindu lappy. hahaha....lappy ni banyak jasanya walaupun dah berusia. kan, sayang? 

aku perasan sejak kebelakangan ni blog aku asyik cerita pasal kisah hidup aku yang membosankan kat KL ni je. nak tepek nasihat sikit-sikit pun tak boleh. dah rasa tepu dah otak sekarang neh. aih...macam mana nak sambung belajar sambil kerja neh. 

first cuti, aku pergi kedai baju then pergi buat cermin mata. kakak aku bising suruh pergi buat, so aku buat la. yang lama ada je lagi, kenangan tu. aku beli ngan arwah ayah 2 tahun yang lalu. sekarang nak beli, pilih sorang-sorang. haaa...jangan nak wat entry meleleh air mata masyitah. tau sangat, dok tengah sedih baru nak hupdate blog kan? ngeh3....

hari kedua aku pergi shah alam. jalan-jalan merewang ngan ejah. macam biasa, keluar JJ Bukit Raja kitorang sesat. haha....aku pun pening, masih tak reti2 jugak nak guna PAPAGO! tu. tau kat abang aku mampus kena marah. dah berapa kali ajaq, dok senak lagu tu jugak. aish...hehe...terima kasih ejah sebab sudi layan keluar dengan akak yang sengal neh. dok tepi tasik, makan roti sambil gelak2........

pastu masing-masing cakap 'saya tak suka KL'. 

yeah!

saya selalu dapat benda yang saya tak suka. tapi saya yakin, Allah berikan benda yang saya PERLU, bukan yang saya MAHU. everything happens for a reason < ayat pujuk diri!

then, aunty mie pergi merewang umah Ahmads la.....kesian Ahmad Muaz, tak sihat eh? tapi aunty mie sangat pelik, kenapa aci pergi umah ahmads je aunty mie mengantuk. pergi sana asyik tido. Umi korang dah bising!

'Aunty Mie datang sini asyik nak tido je. datang nak tido, bukan nak jumpa Irfan or Muaz'

Aunty Mie sengeh sesengehnya. bertambah sengeh bila makcik tu membebel suruh nikah cepat2! aish....orang suruh carikan taknak. suruh aunty Mie cari, jawabnya membujang la.....hahaha

sekarang dah balik umah di Sg Penchala. tengah soksek-soksek rindu mak neh. mak tak jadi naik KL. apa neh! dah takde mood neh......=(


*I am responsible for what I say. BUT I'm not responsible for what you understand

Saturday, December 17, 2011

Aunty Mie o0o Aunty Mie

Hari Jumaat adalah hari yang paling ditunggu-tunggu. hari terakhir bekerja then aunty mie boleh off untuk 2 hari pikir pasal kerja. boleh ke aunty mie? kalau ada issue confirm aunty mie hujung minggu pun dok teringat kerja kan? jangan pakcik production telefon suruh buat dispo sudah, saya tak boleh akses kije dekat rumah ye. saya ni assistant sahaja, bukan engineer ye......ngeee....citer pasal kije lagi.

Hari Jumaat selalunya aku akan pergi mandikan si kuning tu kat Giant Kelana Jaya sampai apek kat situ pun dah kenal muka amoi neh. hari tu aku pergi hampir pukul 8 malam. terkejut apek tu bila aku cakap baru balik kije. ngeee....saya bukan workaholic tapi environment kije kat situ. tak siap kije kalau tinggalkan, jawabnya esok kena marah. pernah kena. tapi pagi tu saya sangat tidak mahu bergaduh dengan orang. sengeh je. tapi geram nak jawab 'offer letter saya sampai 5.20 ptg je. itupun saya balik pukul 6.00 ptg. nak wat macam mana, query sampai pukul 7.00mlm. salah saya ke?' . tapi, jahat sangat ayat tu. aunty mie ni mulut je jahat, tapi hati baik maaa...haha...masuk bakul, angkat sendirik.

lepas masuk beli tong sampah warna PURPLE, aku pergi makan. masa tu la rasa sayu nak menerjah. sunyi hidup sorang-sorang kat KL neh. huwaaa...saya rindu nak balik kampung. lepas makan, masuk kedai buku dan beli 'Bahagiakan Hatimu' tulisan Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. sesuai la untuk aku yang tengah resah gelisah neh. cari ketenangan.

 balik umah. aku penat sangat-sangat tapi aku tak boleh tido. tak tahu la kenapa. pukul berapa aku tido, aku pun tak tahu. pulak tu, pukul 5.00 pagi mata dah terkebil-kebil. tengok lappy aku dah mati. bangun sembahyang segala, aku tido balik. huwaaaa.....tak tahu kenapa aku sedih sangat.

bangun pagi aku bising ajak kakak aku pergi Mid Valley. tengok Ombak Rindu. nope. not in da mood lagi. tak tengok dah sero. aunty mie nak pergi Exhibition Further Study tapi......ramainya orang di hujung minggu. dan yang paling tak menyeronokkan, kebanyakannya IPTS. ngeeeee........tak apa la.mak cakap, minta IPTA la dulu. ukur baju di badan sendirik. betol2.......

then agenda aunty mie bertukar arah bila jumpa MPH Bookstore. owh tolong la. dah pejam mata, tapi tangan ambik jugak sebijik novel. see below:-)
tapi, sesuatu yang paling mencabar keluar dengan kakak aku adalah mesti membawa pakejnya sekali. seorang suka berlari dan aunty mie yang terpaksa mengejarnya. rasa macam turun berkilo dah neh. hahaha....mamanya nak baca buku. aish. nasib baik dapat mak sedara yang penyayang. =) manakala seorang lagi suka merengek dan menangis. aci nampak barang nak beli. mak aih....aunty mie gaji setakat cukup makan nak shopping kat Mid Valley. tolong la aunty mie. to be honest, aunty mie lebih cukup sabar melayan adik yang berlari ke sana ke mari dari melayan kak long yang asyik merengek. perlukan kesabaran yang cukup untuk menjadi ibu. amacam aunty mie? ada berani? ngeeee......

*Aunty Mie o0o Aunty Mie. apa kije kamu di hujung minggu neh....huwaaa....saya bosan. saya nak balik kampung jugak! bagi saya balik cari ketenangan sekejap. di teratak itu, ada kenangan istimewa saya & dia. =(

*kadang-kala datang terpikir, sume kakak-kakak aku dah kawen. nak ajak dating macam zaman dulu pun susah, pakej ngan anak-anak diorang sekali. nak ajak shopping pun. huwaaa....kadang-kadang ajak abang aku kat shah alam tu. dia mana nak tengok wayang citer melayu. huhuhu.....

Monday, December 12, 2011

Apabila Hati Rindu Menikah

hohoho..baca tajuk, tolong baca isinya sekali.

semalam pergi one utama. nope. bukan nak pergi tengok Ombak Rindu. not in da mood. nak pergi cuci mata. owh....nope. bukan nak pergi tengok cowok-cowok ganteng. saya nak pergi cuci mata tengok buku la.

yes! saya nekad takmo beli buku. cuci mata je. simpan duit. nanti kalau ada orang nak ajak kawen, senang. ops! 

tapi nekad kat mulut je, dalam hati lain. sampai POPULAR tangan aku capai satu buku. jalan punya jalan. aku bisik dalam hati. satu novel je. cukup! jangan membazir. 3 bijik lagi kakak aku punya. sampai kat kaunter, aku berpaling ke rak belakang. jumpa satu buku.

ye. macam jawapan doa aku. memang aku keluar dengan kepala dok pikir satu benda. tangan aku capai buku tu dan bayar. sorok sikit tak bagi kakak aku nampak. nanti bising.


ye. aku berjaya habiskan buku ni hari ini. 'APABILA HATI RINDU MENIKAH'. tiba-tiba petang tadi aku bagitau kakak aku 'tahun depan gane-gane pun aku nak wat balik calon menantu kat mak'. 

kakak aku pandang aku. 

aku senyum. hahahaha

*saya cuma tak tahu macam mana nak update hati saya pakcik. Just want you to know and its ok if u say no because I will take it as a point to forget you. saya nak hidup tenang tanpa mengingati orang yang mungkin sudah melupakan saya.
 

Sunday, December 11, 2011

Surat Bujang Untuk Awak

Salam sayang salam kerinduan buat insan yang istimewa di hati wanitaku, Jaa yang jauh nun di kejauhan sana. apa khabar agaknya wanita yang sedang berdarah manis ni? al-maklum la orang yang sedang bahagia menghitung hari untuk disatukan. sepertimana janji hari tu, ini surat bujang aku untuk kamu yang amat aku sayangi.

first of all, masyitah nak minta maaf minta ampun sebab tak dapat menghadirkan diri pada majlis istimewamu tatkala bergelar tunangan orang walaupun sudah berjanji berkurun lamanya. sumpah jaa, tiap-tiap hari aku hadap kalendar WD tapi sayangnya bila tiba waktunya, aku hanya mampu hadir sehari sebelumnya. Jaa, menatap wajah kegembiraanmu sudah cukup menggembirakan hati sahabatmu ini sebab aku sangat bahagia melihat orang-orang yang aku sayang bahagia.

Jaa, serasa macam semalam aku kenal kamu. pertemuan pertama kita masa di 3 Muslim. kelas yang menemukan aku dan kamu. tak sangka, kita akan jadi kawan baik sampai hari ini. Form 5 adalah tahun paling getir dalam hidup kita. bergaduh & bergelak sakan jadi mainan harian. aku takkan lupa Biro Disiplin Aspuri ni yang selalu panjat pagar (Bak kata Mizah ),.....nak balik umah. masih terbayang kita jalan keluar tengah panas menunggu bas dan berpisah, aku balik ke hulu dan kamu balik ke hilir bersama Mizah.

Jaa, saat yang manis bila kita dapat result SPM. semua geng-geng gege(bising tapi kami bukan aweks yang suka bercinta waktu sekolah. focus2! haha) dapat result yang baik. Alhamdulillah. kalau tak silap yang paling sikit pun 5A(daripada 12 subjek). dan yang paling tragis Masyitah sorang je la yang dapat B untuk Bahasa Arab. hahaha....Minah yang paling malas nak menghafaz neh. semua sedang meniti kejayaan masing-masing tapi entah kenapa, Masyitah yang tersasar sedikit daripada landasan kalian semua. 'Masyitah sedang teruji dengan nikmatNya'.

Jaa, sama-sama melangkah ke Matrikulasi Pahang dan akhirnya aku tinggalkan kamu meneruskan perjuangan berseorangan di sana. maafkan aku Jaa. maafkan aku, kau tahu apa yang menghimpit aku tatkala itu kan. hampir 4 tahun aku mencari kekuatan membina semangat hidup. terima kasih Jaa. kau sahabat dunia akhirat aku. sudi mendengar keluh kesah & tawa tangis sahabat yang lemah seperti aku ni. Alhamdulillah, aku kecap sedikit kejayaan walaupun agak ketinggalan. selalu aku bagitau sahabat-sahabat aku yang lain kenapa wanita yang wajahnya senantiasa menghiasi meja studyku bersama wajah-wajah ibu bapaku ini istimewa, 'Kerana Dia ada satu SPIRIT sahabat yang istimewa'. dengannya aku ada semangat untuk hidup.


Jaa, hidup tak selalu di atas kan? aku teruji sekali lagi bilamana perginya lelaki yang aku cintai, Sayang kepada pencintanya. terima kasih kerana sudi mendengar tangisan dan luahan hati aku yang sangat merinduinya. terima kasih Jaa kerana sudi bersamaku kala suka dukaku. Terima kasih.

Jaa, pasti selepas neh aku akan merindui gelak tawa bujang kita. bila cuti balik kampung, keluar dating dan berbual sampai serak tekak. hahaha......entah bila kita akan mengulanginya lagi kan? masih ada 3 bulan lagi untuk kita menghabiskan sisa-sisa bujang kita bersama tapi faham-faham la. aku di KL dan kamu di Kedah. jarak masih memisahkan kita. erm......


Jaa, kat sini aku dengar jujur nak bagitau neh. jangan terasa neh. aku tahu memang perit nak terima kenyataan ni tapi memang terbukti benar Jaa. tak tahu bila kamu akan tunaikan janjimu yang saban tahun dibuat tapi akhirnya aku yang gigit jari sendirik. memang sumpah aku sangat tak puas hati yang ni je. tiap-tiap tahun cakap nak datang beraya umah aku, tapi tiap-tiap tahun tak sampai-sampai. yang sampainya aku yang dok melangut umah mung. aci ada laksa penang, siap tapau balik umah. kepala migrain pun dah tak kira dah. hahaha...malu aku weh tapi nak buat macam mana, dah favourite tahan cipan aku tuh. sekarang mung dah ada si saga mung tapi masih tak sampai-sampai umah aku. sedih aku tau. =(

Jaa, dari dulu sampai sekarang aku nak mengaku satu benda dengan kamu. aku ada satu benda yang sangat aku jeles. tersangat jeles. nak menulis kat sini kang, takut ada orang baca lepas tu tak jadi nak buat menantu. hahaha...sebenarnya...sebenarnya....sebenarnya aku sangat jeles dengan mung, mung yang pandai masak. aci sebut benda pun mung mesti boleh masak. aku reti masak apa eh.....maggi(hehe.....), laksa penang & tomyam(resipi kritikal). dan yang lain setakat simple-simple je. ayam masak merah tu ala......pejam mata je. sedap dengan tak je. hehehe.... bukan macam mung, nasi dagang, nasi minyak.....mak aih. sejak sekolah mung dah boleh masak benda tu. aku reti basuh pinggan je. Jaaa......=( patut la mung kawen dulu. apsal la aku tak betul-betul belajar masak. boleh cepat kawen (mood gedik2 neh ...wink!wink!)

Jaa, di pengakhiran surat bujang aku untuk kamu ni, satu je aku harapkan. jangan lupakan aku bila sudah jadi bini orang nanti. hahaha....gurau2. aku tulih balik. di pengakhiran surat bujang aku untuk kamu ni, apa yang aku harapkan semoga kamu menjadi isteri yang solehah buat suami kamu tu, ibu mithali buat zuriat-zuriamut yang bakal mewarisi kecantikan Aunty Mie dia neh =), dan takkan pernah melupakan tanggungjawabmu sebagai anak buat Mek kat kampung biarpun syurgamu itu sudah beralih pada yang lain.

Jaa, walaupun aku rasa macam sayu sebab mung dah tak boleh gelak-gelak sakan macam aku yang bujang neh lepas kawen sebab kamu perlu menjaga kesopananmu sebagai isteri orang nanti tapi jauh di sudut hati aku, aku selalu mendoakanmu bahagia hingga ke syurga. sepertimana yang aku cakap tadi, aku bahagia melihat orang-orang yang aku sayangi bahagia kerna kau salah seorang insan yang paling aku sayang dalam hidup aku. terima kasih jaa. terima kasih sebab menjadi sahabat yang terbaik pernah aku miliki.


Jaa, sampai sini saja la dulu surat bujang aku neh. nanti kalau ada apa-apa yang aku tak puas hati, aku tulis surat bujang yang ke-2 pulak eh. kehkehkeh......=)

*Buat Mizah ,Lah & Dah....teringin surat bujang dari Masyitah? sila bagitau Masyitah bila tarikh kawen anda. senang Masyitah nak korek cerita zaman-zaman muda dulu tepek kat sini. Al-maklum la, Masyitah yang paling baik zaman dulu kan. ehem-ehem.....haha

 “BAARAKALLAHU LAKUM WA BAARAKA’ALAIKUM WAJAMA’A BAINAKUMAA FII KHOIR!”




Sunday, December 4, 2011

Tentang Seseorang

dalam hidup ada yang datang
ada yang pergi
ada yang berjanji namun mungkiri
namun ku pasti janjiNya yang pasti
pertama mengenalimu
aku dingin. aku kurang senang.
lama hadirmu 
mula menceriakan ruang-ruang sepi hidup ini
ku simpan hati ini. kujaga jiwa ini
biarlah pada yang berhak
lama mengenalimu.
aku terpaut. aku yang mula terbuai dengan mainan ini
usai solatku,
namamu seringkali menghiasi bibirku
mohon diberi petunjuk
mohon dikuatkan hati memilih
jangan pernah hanyutkan aku dengan cinta yang sia-sia
bukan kerna aku yang terlalu suci
namun cinta kurniaanNya yang suci itu
jangan kotorkan dengan duniawi semata-mata
bukan aku yang terlalu sempurna & mencari yang sempurna
namun aku menanti yang sudi untuk saling melengkapi
kerna aku insan biasa

untuk seseorang.
hanya doa yang mengiringimu sepanjang kau di kejauhan
nun di sana
tentang rasa ini
biarlah menjadi rahsia aku, hatiku dan Dia
tiba masanya
tatkala yakin kita memang tercipta
kita bina syurga cinta kita.......

aku di sini menantimu
insyaAllah......

*tak mudah melupakan tetapi terus mengingati. rindu ke? erm......saya hanya jawab bilamana awak halal untuk saya.

Ya Allah, 
Bila dia bukan untuk ku, Bila dia bukan jodohku, Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya. Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku. 

Ya Allah, 
Bila ini bukan masanya, Bila ini belum saatnya, 
Jarakkan kami. Pisahkan kami. 
Agar kami jauh dari dosa dan perkara sia-sia.  
Agar kami tak mengundang murkaMU..


Sembang Sekejap IV

Inilah hujung minggu yang paling cool untuk aku kali ini. nekad dalam hati, hidup bukan untuk kerja. aku kosongkan kepala dari mengingati kerja. jadi aku tak boleh duduk dalam umah. lagipun hari ini memang rasa bosan sangat. melayan budak-budak kecik Waznah & fatnin buat Aunty Mie macam tak sabar nak ada anak sendirik. hahaha...tapi kesian, hari ni Aunty Mie macam nak marah orang je kan.

itu pasal Aunty Mie keluar makan cheezy wedges sorang-sorang. termenung sorang-sorang. berfikir. jangan terlalu tamak dengan dunia, masyitah. haha....saya bukan nak menakluk dunia, tapi saya cuma nak hidup sederhana & tenang-tenang sahaja. di samping orang-orang yang saya sayang & menyayangi saya.

saya pandang bangunan-bangunan tepi jalan tu. bosannya KL neh. huhuhu.......=(

saya teringin nak tengok movie Ombak rindu. dulu-dulu baca novel. fauziah Ashaari is one of my favourite writer. her first novel, 'Pergilah Sepi' merupakan novel pertama yang memperkenalkan aku pada dunia 'membaca novel'. =) tapi novel-novel hari ni banyak yang tak macam dulu la. ini sudah berapa bijik beli asyik tak habis baca jer. membazir. ecece...salahkan writer, padahal kita tu yang selalu hilang mood nak membaca. ngeh3....



agak-agak sapa yang nak temankan saya nak pi tengok Ombak Rindu yer? erm......



*tak mudah melupakan tetapi masih mengingati......belajar terima hakikat. apa-apa pun saya simpan rahsia ini antara saya, hati dan Allah. jangan menangis untuk sesuatu yang sia-sia.

*malas nak tepek gambar-gambar eh. entry sejak kebelakangan ini jugak sekadar menulis yang dok main dalam kepala je. kepenatan fizikal & mental.


Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena