THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, March 25, 2010

Sebentar di PYIT.....Selamanya dalam ingatan


24 March...2 hari yang lepas aku dan ahli group yg lain ke Syarikat Yayasan Islam Terengganu untuk research 'Organization Management & Marketing Process' Alhamdulillah, sebentar di PYIS....selamanya dalam ingatan. Budi baikmu ku kenang......

 
Kami tiba di PYIT tepat 9.00 pagi, sepertimana temujanji yang dibuat malangnya, setiausaha Mr Bos yang kami nak jumpa ke klinik, dan Mr Bos yang kami nak jumpa ada meeting. setengah jam menanti, akhirnya Mr Bos keluar, namun agak terkesima kami sebentar. macam mana Mr Bos tersebut tidak tahu temujanji ini. sedangkan kami dah beberapa kali buat appoinment, siap datang hantar surat dr fakulti lagi...rupa-rupanya hanya setiausahanya yang tahu. tak apa, kami tak marah sebab ini cabaran dalam menuntut ilmu. mungkin ada miscommunication. xpe la, walaupun semangat berkobar kami agak merudum...huhuhuhu

 

akhirnya kami dihantar berjumpa Puan Nor Aishah Dato' Haji Mohd Salleh. Mr Bos ada hal lain. huhuhuhu... first impression, aku takut tengok muka Puan Aishah. kami yang lain pun. ngeh3. garang semacam. sepuluh minit menanti, akhirnya Puan Aishah kluar berjumpa kami. tapi lain pulak ceritanya...dun judge the book by its cover. she so kind and sanggup layan kami dan melawat semua department yang ada di PYIT. memang menyeronokkan. tapi agak sukar juga bila budak manufacturing yang selalu mengadap drawing and product tiba-tiba masuk management...tapi, aku suka. mungkin manufacturing yang dihasilkan di PYIT ini lain sikit je dari apa yang kami pelajari, becoz dis company provide service mencetak...manufacturing jugak kan?

 

memang banyak yang boleh dipelajari di sini. apa yang pasti, PYIT mekar dengan hubungan mesra bagai keluarga. Takjub dengan Puan Aishah yang masih mengenali Faiz yang pernah berkerja part time di sana hanya selama 2 minggu. Puan Aishah memang best. banyak benda yang kami dapat di PYIT.



 
Setelah pulang dari sana, kami harap kami boleh lakukan yang terbaik untuk final presentation untuk Manufacturing Organization II. Kami pernah diletakkan di bawah oleh raka-rakan kami semasa presentation, kami harap kami boleh menebusnya untuk peluang terakhir ini. insyaAllah. Baim, taqi and Ayah boh(Faiz)......aja aja fighting! 

buat warga Syarikat Percetakan Yayasan Islam Terengganu terutama Puan Aishah, terima kasih di atas kesudian kalian menerima dan berkongsi pengalaman serta ilmu dan info sepanjang tiga jam kami di sini.

 









Wednesday, March 24, 2010

Andai tangisan itu perlu, mengalirlah....

Entry ini bukan bersifat luahan hati, tetapi ia lebih memotivasi diri ini……

Ya, benar. Seringkali aku menyatakan ujian itu untuk menguatkan kita. Ujian itu tanda Allah menyayangi kita. Namun, andai kamu terasa lemah dan ingin rebah .Ingatlah. Dia bersama-sama orang-orangnya yang beriman. Jangan pernah mengalah diri……

Semalam, macam biasa waktu untuk aku menghadiri workshop bagi menyiapkan kerja-kerja final projectku dengan partnerku. Yang aku tahu, semua grup dah siap tunggu nak finishing je product diorang. Aku? Ya, untuk semester ini akhirnya mutiara itu gugur jua. Mengalirlah, andai itu mampu melegakan ketegangan yang melanda diri…..

Buat En Mat, En Aziz dan En Khalid. Maafkan anakmu ini. Tak terniat sedikit pun di hati ini untuk menyakitimu mahupun menolak ataupun menyanggah segala komen-komen yang diberi untuk final project ini. Sungguh, namun tatkala itu dengan kepanasan suasana dikerumuni budak-budak laki (yup, 80% my classmates are boyz…)…aku really terasa dipresss so hard. Dan kala itu, andai air mata itu perlu, mengalirlah (tak suka menangis time kena hentam. Tapi, semalam memang dah pressure sgt)……maafkan diri ini…..

Balik bilik, sungguh2 rasa menyesal takut instructorsku terasa ngan reaction yang aku beri. Aku hanya diam (memang org pelik, sbb aku ni jenis tak boleh duduk diam). Saya hanya tertekan encik, nak habiskan sisa-sisa terakhir project ni. Apa yang paling-paling ditakuti, this project finally cant function properly. Huhuhu…not so easy to be engineer rupanya(sbb tu engineer tak pernah masuk dlm kamus cita-citaku)…sabarlah diri….

Masyitah….
Pernah tak kau renung perjalanan hidup kau selama 3 tahun setengah di bumi UDM ini? Pernah terfikirkah engkau apa yang telah engkau lalui? Bukan senang kan? Dan kau juga pernah berada di bawah kan? Kenapa dulu kau boleh, dan sekarang ungkapan ‘tidak boleh’ lak yang meniti di bibir tu? Cuba tgk dinding bilik tu……’TAK BENAR ‘TAK BOLEH’’. So, wat are u waiting for, berjuang ke titisan darah terakhir diri. Andai sudah tertulis kau mesti gagal, jangan sesali, pasti ada hikmah yang menanti. Yang pasti, jangan berhenti untuk berusaha…u can do it, diri….

Diri, menangislah anda perlu…….dan yang pasti mintalah pada Dia. Dia tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

Jangan pernah mengalah….

Saturday, March 20, 2010

oh, Projects!

Assalamualaikum…..
Lamanya tak mencoret di sini. Bukan tak nak tapi, hari-hari terakhir yang kulalui di sini bagai separuh nyawa jiwaku pergi. Huhuhu….dah nyawa-nyawa ikan dah ni. Benar-benar aku teruji dengan diriku. Ya Allah, kuatkan insane yang lemah ini. Semua final projects menanti masa je….apa yg paling dirisaukan adalah EQ Tenong kami. Rasa dah nak lari dari objective asal dah. Huhuhu….
First project, QA survey yg kami buat kat ZM Rubber Moulding. Alhamdulillah, biarpun byk yg kami rancang tak menjadi namun syukur sbb sekurang-kurangnya kami dapat ilmu. And thanks a lot to En Abu Bakar yg sudi melayan karenah kami yg ntah pape neh. Sekarang sedang menyiapkan report n presentation materials. Huhuhu…….byk benda pulak xde bila nak tulis report. Adoo…..’Quality Survey on Manufacturing Product : Exhaust Hanger’.

Then, MO survey insyaAllah akan berjalan next week. Kami sedang bertungkus lumus menyiapkan kerja-kerja terakhir sebelum ke Syarikat Percetakan Yayasan Islam Terengganu. Dan bekerjasama dengan ahli kumpulan yang semua lelaki dan hanya aku seorang perempuan benar-benar menguji aku. Aku anggap ini satu pengalaman dan ujian bila aku berhadapan dgn real career nanti. ‘Manufacturing Organization Management and Marketing Survey’.
Next is CNC Turning and Milling Machine project. This one also really menguji Masyitah ni. Memang bab design terpasa terus diserahkan pada anip sbb dgn mase yg ada sekarang sudah tak mampu untuk aku nak menyibuk semua benda nak buat. Then for G-Codes aku akan siapkan CNC Turning Machine bersama farihah dan anip dan fami akan siapkan CNC Milling Machine. ‘CNC Turning and Milling Machine Project : Bishop Chess and Adidas Logo’.
And the last project is EQ Tenong. No word could I describe,….i have to be designer, engineer and operator. Hohohoho…sume benda yg aku tak minat. Anggap sahaja ini ujian dalam menuntut ilmu. Terima kasih buat semua lecturers, instructors and sahabat2 yg sudi membantu dlm menjayakan projects ini semua. Hope, sumenya berjalan sukses belaka…….doakan insyaAllah…

Tuesday, March 2, 2010

~ Route To Malacca ~

Alhamdulillah......berakhir sudah Route to Malacca pada 23 - 26 February yang lalu. best! thanks and congrates pada yang menganjurkan dan memberi kerjasama untuk program kedua Mantech Club semester ini. u all the best, guys! dan terima kasih untuk Encik Firdhaus for all ur supports for us....


Kami bertolak drpd UDM malam 23hb dengan 2 bus yg mane satu bus untuk senior sem 4, 6 dan 7(aku la tu) dan satu bus lagi untuk junior sem 2. kami tiba di Melaka agak lewat dan kami terpaksa solat di Masjid MITC pun lewat. agak ralat sikit untuk kejadian seumpama ini sebab kami rancang untuk tiba di masjid MITC pada pukul 6.00pg malangnya kami tiba pada pukul 7.00pg. mungkin keadaan ini berlaku disebabkan pada malamnya kami asyik berhenti makan je kijenya....hisy....tapi, sodap la makan sotong celup tepung syer ramai2. even dapat makan sikit tapi, 'sharing is caring'....'sharing is loving' ...=)

 
 

setelah siap mandi ape, kami mengalas perut dengan roti dan terus ke UTEM. waaa...sakit perut. sampai sana dengan muka keletihan sebab tido lewat kami mendengan taklimat daripada Timbalan Dekan Fakulti Kejuruteraan Pembuatan ,En. Mohd Akram , pembentangan dari En Mohd Yuhazri mengenai Green Technology in Manufacturing. really interesting, because we never realize dengan sabut kelapa tu banyak benda yang kita boleh guna....untuk selamatkan dunia daripada pemanasan bumi. Antara hasil kerja En Yuhazri ialah DECO HELMET, Deco Armour dan GREEN ECO2 Tech....dan beliau sempat tinggalkan kami dengan 7benda untuk kami berfikir.....dan penutupnya, disudahi dengan saudara Syawal, Presiden Society of Manufacturing Engineers...

 
  
 

thanks to UTEM because sediakan breakfast untuk kami yang agak kelaparan ini. walaupun mihun goreng, Alhamdulillah. ada jugak rezeki. then kami dibawa melawat ke workshop. siyes, jauh panggang dari api kalau dibandingkan dengan workshop kitorang. huhuhu....takpe, UDM masih dlam process membangun.

 
  
 
then, kami teruskan perjalanan kami ke dk Composite. sebuah compani yang manufacture kapal dan kubah. really marvellous tapi sayangnya masyitah masa tu dah nyawa-nyawa ikan. letih hanya tuhan je yang tahu. bagai angin lalu setiap apa yang disampaikan di hadapan.....sorry, kerana melepaskan peluang dan pengetahuan yang diberi begitu sahaja. tapi sungguh, masyitah dah tak larat masa tu...huhuhu

 
 

selepas tu, kami pergi menginap di Kolej Kediaman Bunga Raya. memang tido tak ingat dunia la masa tu. letih yang amat. adooo....then malamnya pula kami ke JUSCO. makan malam. ayyooo....kopak duit masyitah. mahal la makanan sana. huhuhu...takpe la, Alhamdulillah. sekurang-kurangnya masyitah diberi rezeki untuk makan kan. then kami cuci mata je la. Masyitah neh bukan jenis suka shopping, tapi sekali dah shopping abis la. syukur la, mlm tu tak terasa nak membeli-belah pun....

 

esoknya, kami ke SIRIM Melaka. Tempat ni memang best. Cara diorang sambut kami pun, Alhamdulillah. siap bagi makan breakfast and lunch lagi. terima kasih daun keladi....dan banyak motivasi yang kami terima daripada En Raja Yahya. for the first time, telur yang kami jatuhkan dari tingkat atas tak pecah. Alhamdulillah...kami satu-satunya grup telur yang tak pecah n no cracks.

 
  
 


then next activities kami round BANDAR HILIR. seronok tapi meletihkan yang amat.....

 
 

next day sebelum bertolak ke UDM kami berhenti di SOGO. di sana, 3 sahabat bertemu. masyitah, jaa, n mizah....sebesar-besar Jerteh akhirnya Kuala Lumpur juga yang menemukan kami. aku redha dan aku sedar kita kini makin dewasa. kenangan di SMAKAWA hanya tinggal tugu memori.....


dan pada pukul 1.00pagi, alhamdulillah kami tiba dengan selamat di perkarangan asrama Kolej Kediaman Nasibah, Kampus KUSZA, UDM....


terima kasih sahabat untuk memori yang indah ini.....semoga kita semua memperoleh manfaat untuk setiap lawatan yang kita sertai ini.

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena