THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, December 24, 2009

Jangan Begitu Sayang

Yang Takkan Berlalu Pergi
www.iLuvislam.com
daffodil
editor : everjihad


Bismillah

Allah Yang Menguasai Perjalanan Langit Dan Bumi.



Adapun manusia apabila Tuhannya mengujinya
lalu dia dimuliakan-Nya dan diberi-Nya kesenangan,
maka dia akan berkata:
"Tuhanku telah memuliakanku"




Adapun bila Tuhannya mengujinya
lalu membatasi rezekinya maka dia berkata:
"Tuhanku menghinakanku"


[Al Fajr 89:15-16]



Jangan begitu sayang

Allah Tahu Apa Yang Terbaik Untukmu.




Diwajibkan atas kamu berperang,
padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci.

Boleh jadi kamu membenci sesuatu,
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu;
Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui


[Al Baqarah 2:216]


...


Akan ada yang datang

Dan akan ada yang berlalu pergi


Manusia itu akan datang dan pergi

Harta benda itu akan datang dan pergi

Kesedihan itu akan datang dan pergi

Masalah itu akan datang dan pergi


...

...

...


Tapi ...



Ada juga yang datang

Dan takkan pernah sesekali berlalu pergi


Siapa?


...

...

...


Allah, sayang.

Allah.



Allah akan tetap di situ

Sekalipun  kamu melupakannya.

Allah takkan pernah meninggalkanmu dan takkan pernah berpaling darimu

Allah akan terus memerhatikan.


Ya!
Allah akan terus memerhatikan.

Setiap gerak gerimu,

Setiap ucap kata dari bibirmu,

Pekerjaan yang kamu utamakan melebihi diriNya,

Dan bagaimana kau sandarkan cintamu pada manusia yang belum halal buatmu



Allah ada untuk setiap masa

Kapan sahaja yang kamu mahu

Kembali padaNya ya sayang

Allah sedang menantimu



Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku,
maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat.
Aku mengabulkan permohonan
orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku,
maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku)
dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku,
agar mereka selalu berada dalam kebenaran.


[Al Baqarah: 186]


jangan biar sampai Allah murka pada kita






Nukilan asal : daffodil At-Toriq

http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=2135 

Saturday, December 19, 2009

SABAR

'sebaik-baik ibadah adalah sabar menunggu jalan keluar'

Pesanan nabi Muhammad saw ini sudah cukup menyedarkan aku sabarlah meniti ujian dan dugaan hidup di dunia yang penuh kepalsuan ini. Allah tak menguji hambaNya melainkan untuk menyedarkan aku tentang hakikat sebuah kehidupan ini. Hidup di dunia ini hanya sementara Masyitah Aminah, akhirat jua yang kekal abadi. semua ujian ini adalah setimpal dengan keupayaanku menghadapinya dan ujian Allah ini bukan sia-sia.

Aku harus bangkit untuk menghadapi setiap apa yang datang dalam hidup ini. usah putus asa. Jangan pernah putus harapan dengan rahmat Allah. aku harus kuat dalam menghadapi ranjau kehidupan ini dan sesungguhnya musuh utama manusia itu adalah nafsu diri sendiri.Dan sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Mengasihi terhadap hamba-hambaNya.


Sunday, December 13, 2009

lamanya tak mencoret...

Assalamualaikum......

apa khabar diari online ku? huhuhu....subhanallah, dah hampir sebulan masyitah tak mencoret apa-apa di sini dan dalam masa hampir sebulan pelbagai perkara yang harus aku tempuhi.

segalanya bermula dengan laptopku masuk virus. huhuhu...menguji betul. mana nak siapkan proposal dan tambah mengharu birukan bila ada sorang classmate ku yang bermurah hati menawarkan service format laptopku dan jugak siap install complete program yang aku perlukan. so, masyitah on je biar ada sikit berat hati. tahu tak mamat tu buat apa? dia format  semua document aku dalam D. tolong!!!! tapi, sekarang masyitah dah redha. ada rahmat yang menanti.....kuatkan aku ya Allah sebab ngan final projek aku sekali HILANG! takpe, masyitah tak marah tapi terkilan je la. sabar.,....

dan sepanjang cuti ini jugak masyitah terpaksa habiskan masa dan tenaga berulang alik ke kampus menyiapkan proposal Bengkel Cemerlang di Universiti dan Permata Hati Tautan Kasih Siri I. Alhamdulillah, bengkel tu dah diluluskan oleh HEPA cuma ada masalah penginapan je so last minit terpaksa mintak tangguh and masyitah yang jadi pengarah program tu. hopefully, all the thing success. huhuhu...tapi, untuk PMTK I masyitah just s/u shj. proposal tu baru je lepas dekan faculty, masih menunggu maklum balas Jabatan Hal Ehwal Orang Asli and HEPA. hope, this programe also run succesfully. so, baru je balik bertapa di rumah and insyaAllah esok nak naik KL. huhuhu....honestly, masyitah nak duduk rumah!

dan sambutan Aidiladha baru-baru ini meninggalkan kesan di hati ini. segalanya menjadi iktibar untuk insan yang bergelar anak seperti aku. cukuplah setakat ini dahulu, masyitah letih sangat ni. baru siap mengemas dan mencuci lantai dapur. huhuhu.....memang letih la. almaklumlah, dah lama tak balik umah dan hanya mak ngan ayah je dok umah. mak ngan ayah pun tak sihat sangat. heemmmm.....rupa-rupanya, kami 9 beradik dah besar. masing-masing sedang bina hidup sendiri. tak sangka, sume kakak-kakakku dah kawen! hahahah

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena