THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, July 9, 2014

CORETAN MENGANDUNG SAYA 5

berkongsi informasi, sementara menanti saat-saat dijemput pulang 4.30ptg nanti. kerja-kerja yang saya uruskan dah diserahkan kepada staf unit saya dan ketua jabatan saya. selamat mengerjakan data-data itu semua ye. so, sekarang ni masuk ofis load kerja saya takde la macam dulu sebab dah ada orang yang tolong buat. tapi kalau ada kerja masuk,kena buat. saya belom bersalin lagi, okey. hekhekhek...yelah2 (tolong jangan menulis ejaan yew. auwww... geli)

ok, untuk ibu-ibu yang pertama kali nak bersalin atau bakal bersalin mahupun yang dah berkali-kali masuk labour room dan hospital, apa yang perlu disediakan? saya tanya mak saya, mak saya cakap dulu-dulu dia tak pernah bersalin kat hospital. so saya tanya kakak-kakak dan senior saya. okey, banyak versi. so dalam kelapangan masa yang ada saya cuba menanyakan pada pakcik Google melihat pengalaman bersalin orang lain. tup-tup balik klinik last week baru perasan, nurse ada lekatkan checklist kat buku rawatan saya. ehehehe...baru perasan.

thank you for this checklist
jom checkout list yang saya tanya pakcik Google. yang dimerahkan adalah tiada/tidak disediakan/tidak perlu/saya belum sediakan lagi. keh3

A) Keperluan di Hospital
IBU

1. Kad Rawatan Bulanan 
2. Pakaian Di hospital 
3. Nursing Bra 
4. Nursing Pad ---> 
5. Maternity Panty 
6. Sanitary Pad 
7. Baju Panas 
8. Stokin 
9. Kain Batik 
10. Sabun ---> sabun cuci muka dah, shower dok dlm bilik air. beli kat sana je la. huhu
11. Berus Gigi 
12. Tuala Mandi 
13. Sikat ---> belum letak dalam beg lagi
14. Selipar 
15. Peralatan Makan Minum ---> saya rasa, KPJ dah sediakan part ni.
16. Pakaian Pulang 

BAYI
1. Diapers 
2. Tuala (Receiving Towel)
3. Tuala Mandi
4. Wet Tissue
5. Tisu 
6. Baju Bayi
7. Selimut
8. Sarung Tangan
9. Stokin

done. dah bape kali masuk keluar kereta dah beg-beg ni. ehehehehe
B) Keperluan di Rumah
MANDIAN
1. Tuala
2. Sabun Bayi
3. Syampu
4. Bedak
5. Lotion Bayi
6. Besen Mandi
7. Minyak Rambut
8. Krim Bayi (Nappy Rash)

kena blaja mandikan baby la nanti...
TIDUR
1. Bantal Bayi
2. Kelambu
3. Tilam Bayi
4. Katil Bayi ---> yang ni saya tak plan nak beli. perlu ke? huhu
5. Buaian ---> yang ni pun tiada dalam list. sebolehnya saya nak elak tidurkan baby dlm buaian tapi kalau perlu jugak, saya pinjam dengan kakak-kakak saya je la. hehehe....
6. Selimut

first gift from umi teh. tilam + kelambu. terima kasih sebab tolong kami untuk berjimat.
PAKAIAN
1. Baju Lengan Panjang
2. Lampin/Diapers
3. Baju Lengan Pendek
4. Seluar Panjang
5. Seluar Pendek
6. Stokin Tangan
7. Stokin Kaki

LAIN-LAIN
1. Pin Keselamatan ---> ini utk apa ye?
2. Baby Wipes
3. Cotton Bud
4. Bakul Baju
5. Bakul Baju Kotor
6. Baby Detergent
7. Bakul Sampah

DONE
Ok, alhamdulillah. done. saya beli yang mana patut mengikut checklist yang saya buat masa awal-awal mengandung dulu. beli sikit-sikit. pergi warehouse pureen or sale babyoutlet beberpa kali. jalan-jalan kat mom & baby expo kononnya nak jimat. last-last balik, kepenatan but sekarang saya dah tak larat nak jalan. Alhamdulillah, perbelanjaan on da track tapi satu je yang tersasar. saya cakap nak beli 10 pasang baju baby je tpi terlebih lak. ehehehe....rambang mata tengok baju. saya dah siapkan masuk dalam box. ada yang suh letak dalam bakul tapi saya cakap 'recycle je dulu benda yang ada'. elakkan pembaziran.....

satu pesanan penaja, beli benda ni. hahaha....lama betul saya nak buat pilihan untuk beli benda yang satu ni. tadaaa.....


Benda-benda Melayu/Muslim Sebut bila Ramadan

Friday, July 4, 2014

CORETAN MENGANDUNG SAYA 4

menghitung hari. hanya tinggal 16 hari untuk tiba harinya. kalau terlambat, jawabnya terpaksa menempah tarikh la kami. hehehehe....

sebelum terlanjur, salam ramadhan buat semua Islam di seluruh dunia. Alhamdulillah, masih berkesempatan untuk Ramadhan pada kali ini dan aku berharap moga ada syawal lagi buat kami semua bersama.


masih teringat tahun lepas, Ramadhan pertama sebagai isteri. seronoknya berpuasa dan memasak untuk berbuka. kadang kala balik ofis Abang dah tunggu di Bazar Ramadhan Seksyen 13, Shah Alam. habis satu bazar dijejakinya tapi membelinya seciput. tapi tahun ni, harap maaf. kami bakal bertiga. saya tak larat nak jalan jauh-jauh. tapi sebenarnya banyak berjalan boleh mempercepatkan proses untuk bersalin. tapi sekarang kaki saya dah makin membengkak. jalan banyak buat saya penat yang amat. huhuhu

tapi entah kenapa, kadang kala rasa sayu terbit di hati. baru 6 Ramadhan, kadang kala kami terpaksa berbuka di tepi jalan. tak sempat balik rumah. sekarang saya tak berdaya nak drive pergi ofis, jadi balik kije saya hanya tunggu dijemput. bila azan maghrib berkumandang, kami berbuka di tepi jalan. terima kasih Abang sebab memahami saya. saya dalam fasa betul-betul tak larat. lain orang , lain rezekinya. jangan rasa kita kuat sebelum ni dan selamanya kita akan kuat. pesan saya hanya satu, mengandung dulu dan lihat apa habuan untuk kamu. kalau kamu mampu cergas sepanjang masa, Alhamdulillah dan jika sebaliknya. terima ujian ini dengan redha.

(bukan apa, sekadar luahan hati ibu mengandung. saya masih belum bersalin. tapi kalau orang yang pernah bersalin boleh bercakap macam orang yang tak pernah bersalin, tersentuh juga hati.)

cabaran apabila kita menjengah dunia kerjaya. bagi saya, family first dan kerjaya kini sudah jatuh di tangga ke bawah. insyaAllah, rezeki ada di mana-mana. tak gitu? 

Ramadhan tahun lepas, saya sibuk dengan persiapan untuk majlis kesyukuran yang bakal menjelma pada raya ketiga. kali ini saya ta sibuk tapi lebih kepada persediaan mental dan fizikal menghadapi saat-saat membawa little caliph kami ke dunia ini. Alhamdulillah, semua barang dah siap yang tinggal carseat, stroller dan benda-benda besar yang perlu difikirkan kemudian. sayu menghadapinya. mungkin mood orang mengandung yang makin hari makin tak tentu arah bercampur baur dengan nervous.

untuk little caliph kami. ikut senior pergi baby outlet, gatal jugak tangan menggapainya walaupun dalam list dah tertulis 'DONE'
di akhir rasa ini
ingin aku coretkan buat insan-insan yang ku sayang
dan insan-insan yang menyayangiku
maafkan aku untuk setiap salah silapku
halalkan makan minumku
dan doakan urusanku dipermudahkan 
dan segalanya selamat dan di bawah rahmatNya

Amin.....

Tuesday, July 1, 2014

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN PERTAMA SANUSI & AMINA


30 Jun 2013 - 30 Jun 2014
Alhamdulillah. Selamat Ulangtahun Perkahwinan Pertama Sanusi & Amina

ku mohon kekalkan jodoh ini hingga ke Jannah
kuatkan dan tabahkan hati kami dalam menempuh apa jua rintangan
bahagiakan kami hingga ke syurga bersama zuriat yang soleh dan solehah
dan berkati kehidupan kami di dunia akhirat

# waiting for our first little caliph. pray for us. may Allah ease and give us safe 'journey' to bring this 'amanah' into our world. please being a soleh one, sayang. you are the gift for us. Alhamdulillah.

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena