THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Sunday, October 27, 2013

Selamat Pengantin Baru

serasa baru semalam saya menulis surat cinta untuk seorang sahabat, dan kini saya menulis lagi surat cinta buat sahabat saya yang istimewa. sungguh, masa berlalu dengan pantas. walapun jarak memisahkan kita namun kerana ukhwah itu bukan bersandarkan kepura-puraan namun kerana Allah. Alhamdulillah, kita masih bersahabat sehingga kini dan semoga ikatan ini akan kekal sehingga ke seluruh generasi yang akan datang.

ya, kita merancang namun Allah yang menentukan. orang lain yang bertunang dulu, orang lain yang berkahwin dulu. nak buat macam mana, seru jodoh itu datang kat Masyitah dulu. hahahaha.....seringkali antara kita bertiga Masyitah akan cakap 'masyitah paling tua, masyitah bagi kat adik-adik dulu'. tapi ambek kau, potong queue mizah jugak. hahaha

serasa baru semalam kita menyusun tangga naik ke kelas 5 Ibnu Sina. okey, kami agak poyo sikit zaman dulu. kami tak kenal email. friendster. couple dan seangkatan dengannya. yang kami tahu bergaduh bila buat math or add math, balik hostel asyik tengok kalendar nak balik umah, time ada kem mesti nama masyitah dalam list pertama tak masuk hostel. adoi....tapi kira Mizah dan Jaa, korang lagi strong la compare to kakak korang yang ngokngek neh.....

ya, sekarang masing-masing membina karier sendiri. kau, aku dan kamu. mungkin bintangnya tidak bersinar di langit berkilau hingga menyilau mata namun cukup buat kami tersenyum lega. Alhamdulillah....segalanya milik Dia. ini semua hanya pinjaman.

rindu duduk berkumpul macam dulu-dulu. tapi apakan daya, masa telah merubah segalanya. dan kini kita bertiga sudah bergelar isteri orang. wah, dah jadi isteri rupanya. hakhakhak...tapi kalau jumpa, kesian la suami kita.

ini zaman bujang Mizah & Masyitah melaram di hari bahagia Jaa...
Mizah & Amin,
selamat pengantin baru dan semoga bahagia hingga ke syurga. maaf sebab masyitah muncul sehari selepas majlis. okey, dear. i did the same thing like jaa got on her wedding day. adoooo...sorry. sampai lupa nak bergambar dek kalut nak balik umah mertua. masyitah mengaku, kepoh dan kalut masyitah masih seperti dulu. nasib baik dapat lelaki cool. hehehe...

# semoga satu hari kita bertiga dapat merancang satu trip bercuti. wah, mesti happening. tapi tak tahu la kalo masa tu Mizah dah potong line masyitah dan jaa. mana la tahu orang tu bertiga sebelum kakak-kakak dia yang slow ni. heeee....insyaAllah, Allah bagi bila dah tiba masanya. kami masih positif.

 

.



Friday, October 25, 2013

Meja, Kije & Idea


ops, sungguh saya memang tak tahu menahu mengenai kajian ini. yang saya tahu selagimana ada ruang di atas meja, gunakannya sebaik mungkin. udahnya meja jadi macam tempat longgokan sampah sarap. dan nak tahu saya in mood busy atau tidak, check meja dia. jika sedikit agak tersusun, okey. kalau fail dah bertindan-tindan maknanya 'I'm Busy!' but not busybody.

dan tidur pun kadang kala rasa macam berguling-guling dengan data. haru je rasa. sekarang isu data menjadi hangat selagimana tidak mencapai target yang telah dibentangkan dalam Bajet. seminggu lagi bulan baru. selamat berkampung lagi la team di ofis. rasanya baru je berkampung tak hilang penat, berkampung lagi. bila closing date di awal bulan. hekhekhek....


bila saya mengadap lappy, saya akan berada dalam dunia saya sendiri dan bercakap sorang-sorang. hahaha 
hari ini macam biasa, selepas meeting selesai satu masalah tambah satu kerja. kitaran normal. saya pulun laporan untuk kemaskini data. apalagi kecoh team upd dapat dek minah ni. saya dah cakap, kalau saya turun check data. semua benda saya nak komplen. kije ada SOP. bukan sebab saya skema, tapi itu prosedurnya. audit pun senang. tapi kalau nak skip, senang ja. jangan bagi saya kesan. stress budak bertiga tu dapat si minah cotcet neh.

saya rasa berpinar mata check data dan berbuih mulut mengadap lappy. tiba-tiba Mar tanya, 'kenapa yang berdua tu pandang akak?' saya tengok Encik Yusri dan fariz tersengeh.

saya keluar bilik lalu menyapa opismates saya sambil sound diorang,

'ni mesti Fariz teringin nak dengar saya bercakap sorang-sorang depan lappy macam dulu neh' (dulu partition tepi Fariz, mamat tu memang pelik dengan saya yang suka buat kerja sambil bercakap sorang2. itu habit saya, cari ilham. hahaha)

pergh...diorang gelak. rupanya memang diorang kat luar bilik dok beat, Ami tu buat apa depan lappy. cakap ngan Mar ataupun sorang-sorang. tekaan diorang tepat, memang saya bercakap sorang2. huh!

tapi, sebenarnya saya menjana idea dan merapikan tekanan saya dengan bercakap sorang-sorang. malahan, sejak zaman belajar saya suka study sambil bercakap dan menulis sorang-sorang even saya sedang buat design. kalau pukul 3.00pagi saya potpet kat meja study, nasib la sape-sape yang pernah jadi roomate saya. meja saya konpem macam kapal pecah sebab saya akan pastikan saya pinjam buku di library hingga abis had dan bayar denda sebanyak yang mungkin untuk mengkayakan library. biasa la, lambat hantar. bajet study...hahaha

namun, itu cara saya berkarya. menulis itu dengan hati untuk disampaikan ke hati. bukan untuk memuaskan hati bagi menyakiti hati.

meja, kije dan idea. satu pakej. kalau meja melambangkan kreativiti anda, meja juga mempamerkan tahap kesibukan saya....hehehehe. mati bawak 3 benda ja ami, meja ni pun tak bawak. sindiran halus buat diri saya bila saya rasa dah tak mampu nak menanggung tekanan. 

contoh 'meja kreatif' pertama.......heeee


Thursday, October 24, 2013

Jangan Ada Benci


Andainya ada di antara kita nanti
Berubah hala serta janji
Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati

Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita saling berdendam saling bermusuhan

Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri

Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan aku


bila kita pernah kandas dalam membina impian bersama seseorang, jangan pernah ada benci dan dendam kerna ia hanya merosakkan diri. nikmati kebahagiaan yang dimiliki tanpa perlu menoleh kerna hati yang tulus senantiasa menjadikan pengalaman itu kenangan terindah. hanya yang jujur mampu memahami.

# dia sesuatu yang indah pernah hadir menghiasi hidup ini namun Alhamdulillah saya juga sedang menikmati keindahan yang dikurniaNya. semua milik Dia. 


Masa tengah bercinta, semuanya indah2......semua di puji...semua manis2.... masa berpisah....semua diungki-ungkit... yang nampak..semuanya dedah salah masing2....

Jika tiada jodoh, terima dengan hati redha. Mendedahkan kesilapan dan mencari kekurangan bukan jalan yang terbaik. Mengadulah kepada Dia kerana Dia tahu apa yang terbaik untuk hambaNYA. maaf la, saya takde pengalaman ungkit mengungkit. dah tak jadi, belajar redha dan berdepan hakikat redha itu sendiri. paling penting jangan pandai cakap je, kena reti buat sekali. padahal kenangan itulah yang pernah dipuja dan dirayunya. kalau tak, takde la kes ajak tunang orang kawen sedangkan diri sendiri dah jadi tunangan orang. ops....

Monday, October 21, 2013

Balik Kampung Selepas Raya

Alhamdulillah, akhirnya dapat balik kampung jugak. hehe...walaupun agak kelambatan, baik ada daripada tak ada kan. tapi itulah, dah ada dua rumah sekarang, semakin haru biru nak baliknya. kejap umah sini, kejap umah sana. umah mana-mana pun sama janji saya dapat balik kedua-dua rumah. dikriminasi tidak dibenarkan sama sekali ye! hahaha...

masa bujang dulu, satu umah pun saya rasa macam tak cukup. itu tak kira nak beli barang yang kawan-kawan kirim lagi. nak tido lagi. nak melalut lagi. aish, pendek kata keletihan yang amat itu biasa. tapi yang penting, seronok. hidup kat kampung sendiri mana nak sama dengan hidup di Kuala Lumpur. kadang kala pandang bangunan batu. kaku. beku. keras. itulah yang dirasakan.

tapi bila dah kawen, saya kalut nak pi balik umah sana, balik umah sini. cuba nak menyamaratakan yang ada. takde nak berat situ berat sini. dah jadi keluarga sume pun. makin tak dok diam. hahaha.....tapi takpelah, janji boleh balik kampung.
Abang memang cool. jem ka, tak ke. rilex....
balik kampung dengan Abang, memang cool. dulu-dulu saya balik 7-8 jam standard. kalo jem, berbelas jam tu benda biasa. tapi sekarang standard Abang 8-10 jam. he's the very cool one. dari satu r&r dia berhenti. rehat. adoi....saya kat tepi, okey. sabar je la. saya kalut nak cepat pun, he's the driver. okey.

tips balik kampung? erm...bagi perjalanan jarak jauh. kalau setakat sejam dua tu, tak payah nak tips bagai la. hakhakhak

paling penting, pastikan kenderaan dalam kondisi yang terbaik. 

semua barang dipacking seawal yang mungkin (hihihi...saya last minit. packing awal, selalu ada ja yang terlupa bawak balik)

makan sebelum bertolak. mahu jimat lagi, masak dan bawak bekal. memang inilah yang selalu saya buat. tapi, sampai stesen minyak 'membeli' lagi. adoi....habit. isi minyak, isi perut sekali walaupun tahu sebenarnya barang-barang yang dijual di stesen minyak harganya lebih mahal berbandi harga biasa.

pastikan topup touch n go. samada guna lorong touch n go mahupun smart tag, bersedia untuk kemungkinan jem. nak-nak musim cuti dan raya. tapi Abang dari hari tu topup touch n go dia RM10, 3 kali balik kampung. dok cam gitu jugak. saya nak ambik balik smart tag saya dalam kete Abang, bukan guna pun. aish....lorong tunai jugak menjadi pilihan dia. pastu queue kat lane paling panjang. sengaja suruh saya bising. adoi.....

berhati-hati dalam pemanduan. biar lambat, asal selamat. Alhamdulillah, Abang pemandu yang cool. tapi kalau pecut laju sikit ketam akan berjalan. hehehe.....

doa semoga perjalanan kita selamat dan diberkatiNya. semua milik Dia.

senyuman balik kampung. heeee
tapi paling sakit bila bercuti di hari bekerja, saya masih seperti di ofis. huhuhu....stress, esok meeting tapi saya tak boleh attend. rasa nak tido tak mahu bangun seharian. huwaaa....just get ready. bismillahitawakaltu'alallah...

Walau apapun ujian, Alhamdulillah. Thank you Allah for giving me this beautiful life & love.

# on da way balik kampung, saya melayan facebook sambil tergelak. orang yang memiliki akaun facebook yang lebih daripada satu tanpa tujuan sebenarnya orang yang tidak memiliki pendirian. tak tahu apa fungsi 'block' yang dibuat sebelum ini. pesanan Abang pada saya 'tak payah sibuk hal orang'. saya cuma senyum, sape yang sibuk pasal sapa ni. saya cubit Abang dan Abang teruskan pemanduan. biarkan ia berlalu bagai angin. yang berlalu biarkanlah. okey....

Wednesday, October 16, 2013

Pilihan vs Kesempatan

Ketika kita bertemu orang yang tepat untuk dicintai,
Ketika kita berada di tempat pada saat yang tepat,
Itulah kesempatan

Ketika kita bertemu dengan seseorang yang membuatkan mu tertarik, Itu bukan pilihan

itu kesempatan.

Bertemu dalam suatu peristiwa bukanlah pilihan ,
Itupun adalah kesempatan .


Bila kita memutuskan untuk mencintai orang tersebut,
Bahkan dengan segala kekurangannya,
Itu bukan kesempatan, itu adalah pilihan.

Ketika kita memilih bersama dengan seseorang walaupun apapun yang terjadi,
Itu adalah pilihan .
Adalah pilihan yang harus kita lakukan.

Bahkan ketika kita menyedari bahawa masih ramai orang lain
Yang lebih menarik, lebih pandai, lebih kaya daripada pasanganmu Dan tetap memilih untuk mencintainya,
Itulah pilihan.

Perasaan cinta, simpati, tertarik,
Datang sebagai kesempatan pada kita.
Tetapi cinta sejati yang abadi adalah pilihan.
Pilihan yang kita lakukan.

Kita ada di dunia bukan untuk mencari
seseorang yang sempurna untuk dicintai
TETAPI untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna
 ~Pakar Diari Hati~
 # dia adalah 'kesempatan' selepas 'pilihan'.

Ting Tong di Aidiladha

Raya di perantauan. bangun pagi masak daging kegemaran Abang dan tunggu kepulangannya dari Solat Sunat Aidiladha untuk sarapan. Abang makan sampai bertambah-tambah. saya juga yang takde selera nak makan sangat. 

Raya di perantauan. telefon mak, mak sibuk urus jenazah jiran sebelah rumah. telefon mak mertua, mak mertua tengah bergegas nak pi solat Raya. akhirnya saya mengadap televisyen sambil dengar Takbir Raya. sayu kot. huhuhu

Raya di perantauan. bajet dok oversea ja. hakhakhak....ada suka dan ada dukanya. hanya sehari bercuti dan esoknya iaitu sekarang berada di bilik ofis. pelbagai persoalan dan pernyataan bermain di benak. ada kalanya aku kuat, ada kalanya aku lemah. aku hanya seorang manusia biasa yang tak bisa mentafsir. namun, sekali aku melangkah biarpun berat, aku akan terus melangkah. moga ketemu jawapannya...

aircond bilik aku tak on. tadi sejuk, sekarang dah rasa bahangnya. sampai ofis, my opismates tanya. 

'kenapa mata?'

'tak cukup tidur'

ye, banyak persoalan yang berkumandang. saya tak boleh tidur. sangat tidak nyenyak.

hati rasa sayu sangat bila baca Line family. masing-masing dok bergelak sakan dan menghupdate macam-macam. gambar. hantar video. hantar suara. masak itu. masak ini. saya di Kuala Lumpur. menangis. saya tak pernah raya tak balik kampung. andainya ada yang mengerti....

tengok gambar raya aidilfitri dua tiga tahun kebelakangan ni, sayu ja rasa. sejak kebelakangan ini, saya tak tahu. kenapa sayu sering menerjah. sampaikan boss saya telefon waktu maghrib order kije, hanya satu perkataan yang mampu saya ungkapkan kala itu.

sayu.

tema purple. raya pertama tanpa Ayah.
last year, grey theme. ada yang baju rayanya tak siap.
tema kuning, raya Aidilfitri pertama sebagai isteri. heee
tahun depan kaler merah & hitam lak. saya tiap-tiap tahun undi purple tapi asyik kena reject sebab dah 2 kali raya temanya purple. masih banyak warna lain katanya. okey, janji bukan pink. hahaha....saya rasa next colour lepas ni mesti pink. orange dah. biru dah. hijau dah. apa lagi ye? lupa.....hekhekhek....tapi,masih berkesempatankah aku untuk syawal selepas ini?

huhuhuhu....sayu lagi

dengan apa yang berlaku, saya perlu mengambil tindakan. dah tiba masanya kembali menyusun tangga impian. InsyaAllah.

bila tekanan melanda, saya baca tulisan ini di meja ofis saya. arghh......
sungguh. raya di perantauan buat saya tak boleh tido malam. saya mintak pi Putrajaya, Abang bawak round Putrajaya lepas tu balik. argh.....cari pasal betol. kalau macam tu, baik round kat internet je. bukan tak biasa pi Putrajaya tapi sengaja. memang Abang sengaja. 

"Bahagia bukan datang daripada manusia, tetapi bahagia datang daripada Allah yang dikurniakan kepada hamba-Nya yang ikhlas. Maka itu sentiasalah berikhlas hati apabila telah dipertemukan jodoh yang sesuai untuk diri kita"
Prof Dr Muhaya

sebanyak manapun saya gaduh dengan Abang, bila masuk supermarket saya hanya ingat Abang, Abang dan Abang. balik umah masing-masing sengeh kambing. hakhakhak...

Ting Tong di Aidiladha

with love:
Ameena & Sanusi
Selamat Hari Raya Aidiladha

Sunday, October 13, 2013

Balik Kampung Raya La!

Jumaat. hari yang sangat-sangat ditunggu oleh warga kota. dan hari Jumaat ini adalah hari yang sangat mengujakan terutamanya buat perantau. pukul 3.30ptg pun Federal Highway dah mula jem kat Tol Batu Tiga. saya masih cool. cuma migrain yang masih bersisa akibat kerja yang bertimpa-timpa menyebabkan aku off dan on aircond macam takde kije dah. its time for Balik Kampung! masak la sume jalan waktu-waktu gini.

huwaaa.....lori sebuah syarikat minuman keras betul-betul menguji kami semua. buat masalah di tengah-tengah kesesakan. tukar lane. jem. jem. jem. nak hidup di bandar, kalau takut mengharungi kesesakan lalulintas jangan bermimpi nak hidup kat KL ye. setiap pagi dan petang. pendek kata, setiap hari. inikan pula musim nak raya.

RAYA?

Salam Aidiladha buat semua umat Islam di seluruh dunia. 

kenapa saya masih cool di hari Jumaat ini? selalunya saya la manusia yang paling kalut nak balik rumah. nak berkemas. nak bersiap menunggu dalam kereta walaupun abang saya tak balik kerja lagi. you know how so excited budak pompuan neh?

huhuhuhu...

Aidiladha pertama sebagai isteri. saya bajet saya tak sayu. kebal la kononnya. tapi bila dengar lagu Balik Kampung nyayian arwah Sudirman, tersiat juga rasa hati.

saya tak balik kampung tahun ni di pagi Aidiladha. sobsobsob. cuti dah siap saya apply. Rabu sampai Jumaat. sebab Abang dengan confident balik kampung hari tu cakap kat mak-mak kami, dia mesti la balik. bini dia je dapat cuti ke tak.

tengok-tengok, Abang hanya dapat cuti sehari je. hekhekhek. saya pula yang melopong cuti sesorang. huwaaaa.....saya terpaksa terima dan memahami kerjaya suami saya. dan Abang baru bertukar tempat kerja baru, so tak payah nak demand sangat. kena jaga performance.

setia seorang isteri, kerana kasih ku turutkan.

kami beraya di Shah Alam. titik.

# saya akui, saya memang suka balik kampung berbanding Abang yang sangat jarang balik kampung. kalau Abang balik pun, entah sampai entah tidak ke kampung. hakhakhak ...... cara saya, walau di mana saja kita berada. mak dan ayah di kampung jangan dilupa. semenjak Abang kahwin dengan saya, kami memang agak kerap balik kampung hingga kan jiran sebelah rumah mak boleh tanya 'Kenapa kerap sangat Sanusi balik kampung. selalu balik raya je'.  hahahaha....sekurang-kurangnya saya jadikan suami saya ingat pada ibu dan kampungnya berbanding dulu-dulu kan. tak salah balik jumpa emak kan. macam-macam orang sekarang ni. aish....

senyum.







Sunday, October 6, 2013

Memilih Jodoh – Si A atau Si B?

Antara topik yang sering dikongsikan adalah – membuat pilihan tentang jodoh.
Pilihan itu terasa lebih sukar kerana kedua-dua calon itu kelihatan baik dan punya kelebihan masing-masing.
Juga diketahui ada kelemahan masing-masing, yang membuatkan kita amat berhati-hati bercampur bimbang membuat pilihan.
Teman-teman dan adik-adik yang dikasihi, ambillah masa yang sewajarnya untuk ta’aruf dan bangunkan komunikasi samada secara direct atau melalui orang tengah.
Adalah penting usaha kita sebagai seorang insan untuk merisik, menyiasat, menyoal selidik dan segala bentuk pencarian maklumat dan latar belakang insan yang kita cenderung menerimanya sebagai teman hidup.
Bukan mencari kesempurnaan, bukan menyelongkar keaiban insan lain – namun penyiasatan dan pemerhatian kita kepada bakal pendamping adalah persediaan penting.
Ia menjadi pembuka mata untuk kita membina rumahtangga dengan lapang dada dan bersedia dengan kemungkinan yang tiba.
Sebaiknya penyelidikan kita itu, kita musyawarahkan dengan ibu dan ayah atau orang-orang yang amanah serta berilmu. Kita bukan meminta orang lain membuat keputusan, namun pandangan mereka akan menjadiextra ’mata’ dan ‘telinga’ untuk kita memilih teman hidup dengan teliti.
Jika kelak kita telah membuat keputusan memilih samada si A atau si B, ada perkara-perkara penting pula untuk DIRI KITA sendiri fokus dan lakukan.
Usah bermain-main dengan keraguan perasaan…
Akankah lelaki ini kelak membahagiakan diriku?
Adakah lelaki ini akan menjadi pemimpin yang baik untukku?
Akan tulus ikhlaskah cinta kasihnya padaku?
Adakah lelaki ini kelak akan menghormati dan menghargaiku sebagai seorang isteri?
Bagaimana kelak dia akan melayaniku sebagai isteri, akan santun dan baikkah pekertinya?
Adakah kelak lelaki ini akan boleh menyesuaikan diri dan berbuat baik dengan ahli keluargaku?
Adakah hati ini akan bahagia menjadi isteri kedua, terlibat dengan poligami?
Sesungguhnya persoalan-persoalan ini adalah penting bukan untuk si dia bakal suami, tapi manfaatkanlah persoalan ini untuk perbaikan diri kita dalam menjadi seorang isteri.
Jika jawapannya tidak seperti yang kita jangkakan dan harapkan, bila-bila masa sahaja alam pernikahan akan mengundang kecewa dan gundah berpanjangan.
Sebaliknya, marilah bertanya pada diri…
Wahai diri, adakah keperibadian seperti diri ku ini kelak akan membahagiakan hati seorang suami?
Adakah karakter diriku ini membuatkan suamiku tenang dan senang dengan diriku sebagai orang/ isteri yang dipimpin?
Mampuku diriku tulus mencintai suami kerana Allah, bersabar dan berhikmah dengan seribu satu kelemahannya?
Mampukah kelak diriku menghormati keputusan dan tindakan suamiku sebagai pemimpin, walau ia berbeza dengan kehendak dan rasa hatiku?
Mampukah diriku menjadi isteri yang merasa cukup (qanaah) dan menghargai pemberian dan kebaikan suami setulusnya?
Kelak adakah diriku mampu untuk memilih akhlak seorang isteri yang penuh ketaqwaan sewaktu hati dicuit ketidakpuasan dan kemarahan jua kesedihan?
Harus bagaimana nanti untukku menyesuaikan diri jika ibu bapa mertua dan ipar duai tidak serasi cara hidup dan pemikiran mereka denganku?
Seandainya diriku menjadi isteri kedua atau ketiga, apakah sumbangan dan perananku untuk menambah kebahagiaan suami dan keluarganya yang sedia ada?
Nah.. ayuh kita bersama menjawab persoalan ini, dan mengubah diri menjadi lebih baik.
Ya, kita takut tersalah pilih dalam membuat keputusan untuk pernikahan,namun percayalah Allah bersama-sama dengan orang yang melakukan kebaikan, yang sentiasa melakukan perubahan ke arah kebaikan.
Sikap, karakter diri, dan penghayatan Islam pada diri kita sendiri insya-Allah kelak akan bawa pengaruh yang besar pada suami dan rumahtangga.
Saat ini, berusahalah memilih calon suami yang beriman, usah keterlaluan memikirkan masa depan yang kita tak ada kawalan.
Isteri yang baik, tidak semestinya memiliki suami yang baik, kerana pernikahan adalah ruang ujian, teman hidup kita boleh saja menjadi ujian getir dalam hidup yang sebentar ini.
Suami akan berubah – cepat atau lambat, namun moga sifat dan sikap kita yang penuh nilai-nilai kebaikan mampu menjemput suami dan anak anak berubah kepada jalan yang dicintai tuhan.
# saya tak pandai menulis tentang ilmu untuk menasihati orang lain, namun saya hanya mampu berkongsi ilmu yang mampu menjadi nasihat pada diri saya. buat kakak bff saya, ini jawapan 'macam mana kalau kita tersalah membuat pilihan'. =)
saya masih macam dulu, saya tidak mengharap yang sempurna namun cukup jika dia cuba menyempurnakan dirinya dan diri saya. kita boleh sebut satu persatu keburukan dan kukurangan orang, namun kadang-kala kita tak tersedar sebenarnya kita sedang menyebut keburukan dan kekurangan diri sendiri.

Kau & Aku


special dedication to my beloved husband,
SANUSI MOHD NOR

'Kau dan Aku by Shauqi Devotees'

bukan mudah membina sebuah mahligai yang memperoleh rahmatNya
namun terima kasih kerana tidak pernah berhenti mencoba
menyempurnakan 'pembinaan' mahligai ini
antara kau dan aku
kekurangannya di tampungi, kelebihannya disyukuri dan dihayati

sanusi & amina
Selamat Pengantin Baru, Haslina....
kenduri Halim, saya dan kak Farrah rasmi pelamin sebelum pengantin tiba. hehehe...

cintailah seseorang kerana kekurangannya, kerana suatu saat nanti kamu akan bahagia dengan kelebihannya. jangan pernah mencintai seseorang kerana kelebihannya semata-mata, kerana suatu saat nanti kamu pasti kecewa ketika kamu tahu kekurangannya...

 tengok kawan-kawan sorang demi sorang menikah cam wat saya excited, nikah sekali lagi bang. hekhekhek....saya kan ratu migrain,masa hari raja sehari saya pun, saya migrain jugak. huhuhu.....

Wednesday, October 2, 2013

Abang ooo Abang

Alhamdulillah , syukur dengan nikmat kurniaanNya. walaupun awal bulan merupakan saat yang paling genting untuk team saya, tapi saya kuatkan semangat. orang closing akhir bulan, saya closing awal bulan. udahnya hari ini saya masih pulang lewat sampai pukul 9 lebih.

asalnya nak balik awal, malangnya my boss tiba-tiba menjelma di bilik saya di rambang senja. apa lagi, menjadi 'cengkerik' la saya sekejap. saya mengaku sebahagian kesilapan pada team saya, tapi selebihnya saya akan pertahankan hasil kerja kami. kami sudah cukup bertungkus lumus dengan kekangan masa dan data yang ada.

mengambil alih hasil kerja orang terdahulu umpama mengambil alih juga 'saka' yang ditinggalkan. well done, masyitah aminah! 

balik umah, rasa bersalah bertambah-tambah. mengingatkan Abang yang nak makan bubur nasi, saya mencari jugak apa yang dimintanya. sesampainya di rumah, Abang dah berbungkus dalam selimut. memang sehari dua ini Abang demam dan demamnya makin menjadi-jadi berbanding pagi tadi. huhu....sorry, abang.

sejujurnya, Abang akan menjadi manusia yang luar biasa apabila demam. sebelum bertunang dulu Abang pernah demam. sampai ke Hospital Klang jadinya. macam-macam ragam. saya yang jenis sempoi masa tu, memang malas melayan. hakhakhak...al maklum la, kami tak ada ikatan yang sah. selagi itu takde hukum yang boleh menghalalkan saya nak peluk or basahkan rambut dia nak kurangkan suhu. bukan saya orangnya nak memanjakan lelaki yang bukan siapa-siapa lagi.

yang saya tahu, nak pergi hospital ke taknak? takpun makan ubat homeopathy ni, jangan makan ubat hospital. hakhakhak....macam diktator dah gayanya. 

tapi kini, dia tanggungjawab saya. walaupun karenah Abang quiet weird tapi takpe la. layan je la.....

yang paling pening bila malam semalam dia mintak nak coklat manis. adoi......saya dah pesan awal-awal kat Abang, jangan nak berlakon ala-ala pembawakan budak okay. hekhekhek....

Abang ooo Abang

tahniah, rezeki Allah untuk Abang dan keluarga kita. semoga Allah memberkatinya. hehehe....saya sempoi ja. yang saya tahu setiap masa saya lapar. semalam Abang belanja makan di Famous Thai untuk 'rezekiNya' ini. believe it or not, saya berjaya menghabiskan makanan atas meja cam gitu ja. naknak tomyam tu. hakhakhak....


penat. esok meeting pemantauan. saya harap saya tak terima whatsapp dari mana-mana boss. saya nak buat report dan analyze data sahaja. itu ja. full stop. macam mana nak dapat baby kalau asyik tension ja. hakhakhak....ayat cover line bila buat 'cengkerik' ngan my boss....

teringin nak makan mempelam. jenguk jeruk yang saya buat kat dapur sat. jadi dak....hehehe...nyummy

# sejujurnya, saya tidak perlu mencemburui orang lain sebab i have no reason for it. sorry to say, its nothing. walaupun apa yang saya miliki tidak sempurna dan sebaik orang lain, namun saya mensyukuri seadanya. jangan ada rasa tidak puas hati dan jujurlah  seadanya. senyum. 

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena