THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Friday, December 27, 2013

Devotees - Mahar Cinta


one of my favourite song zaman dok universiti. biasa la, kalau dah dalam suasana belajar nak bercinta takdan masa. nak keluar lepak dengan kawan-kawan pun tak sempat, inikan pula nak keluar dating. maaf, cinta saya hanya untuk yang berhak. itu janji saya. Alhamdulillah, walaupun mimpi nak kawen masa belajar tak tercapai, Allah beri bila tiba masanya. mana tahu Allah nak bagi dalam keadaan sebaliknya. who knows! insyaAllah.....jangan putus asa. 

semoga 2014 memberi kami seribu kebahagian. insyaAllah. yang pasti 'litle caliph' kami in progress.

# saya pasti 2014 akan banyak cabaran yang terbentang luas. fighting!

"Alasanmu" - Acoustic Cover by Ajek Hassan

Tuesday, December 24, 2013

Drama Sebelum Kahwin


Drama-drama Sebelum kahwin

drama bakal mertua
drama calon start bosan
drama cinta agama
drama tak senegeri
drama bujang veteren
drama tak cukup duit
drama friendzone
drama iluminiti
drama tak sedarjat
drama cinta sejenis
drama tak separti politik

# paling femes, drama cinta agama. tapi ramai yang lupa, nak kaya kena kahwin tapi yang selalu ramai yang amal,tak kaya jangan kahwin. saya suka part drama tak separti politik. simple tapi bermakna. 

Tudung Labuh, Tapi…

“Yang penting hati”
“Dosa pahala itu antara kita dengan Tuhan”
“Ramai di luar sana yang pakai tudung labuh.. tapi.. perangai tak senonoh, lebih teruk dari yang bertudung biasa dan free-hair
Mesti semua orang pernah dengar ni.
Perasan tak yang mesejnya sangat sensitif?
Terutama kepada golongan yang bertudung labuh.
Betulkah cara kita menyampaikan dakwah macam ni?
Tak terasa kah macam ada sesuatu yang tak kena?
Kenapa perlu membuat perbandingan yang ketara,
Menjejaskan pemahaman setiap insan yang mendengarnya.
Perlu kah kita mengaitkan yang bertudung labuh,
Dengan yang tak bertudung labuh dan yang tidak bertudung pun?
Perlu?
Pernahkah Nabi ajar kita menyampaikan dakwah sebegini?
Yang wajib, tetap wajib.
Semua manusia adalah manusia biasa.
Baik yang bukan Islam, yang bertudung labuh, yang tak bertudung labuh dan yang tidak bertudung.
Semuanya manusia biasa.
Tak lari dari membuat kesilapan.
Jadi mengapa perlu mengaitkan kesilapan mereka yang paling hampir kepada kebaikan?
Dunia ni seperti sudah terbalik.
Tapi perlu kah kita mendorong ke arah lebih terbalik?
Ia sudahpun diterbalikkan dengan amalan-amalan songsang.
Cuba bayangkan, jika kita ditakdirkan lahir di Bumi Arab?
Yang mana di situ hampir kesemua golongan wanita,
Mengenakan tudung labuh dan berpurdah?
Malah ramai yang berniqab.
Adakah masih akan ada ‘dialog ala berdakwah’ seperti ini?
Sekali lagi perlu diingatkan, yang wajib itu tetap wajib.
Bukankah ‘yang penting hati’?
Jadi kenapa perlu kaitkan yang bertudung labuh,
Tetapi perangai tak senonoh;
Dengan yang tidak bertudung labuh,
Dan ditambah lagi dengan yang free hair?
Tak ternampakkah yang ini bercanggah?
Tidakkah bimbang akan menambahkan lagi,
Bilangan Muslimah yang enggan bertudung labuh?
Tak siapa kata bertudung labuh itu wajib,
Tetapi menutup aurat dengan sempurna itu wajib.
Sekurang-kurangnya, yang bertudung labuh itu,
Berusaha untuk menyempurnakan kewajipan itu.
Atau paling tidak pun, paling hampir kepada sempurna.
Sungguh, ia tak masuk akal jika difikirkan kembali.
Sepatutnya apa yang patut disampaikan,
Tidak berbunyi seolah-olah menghalalkan apa yang ditetapkan haram.
Ye, haram.
Bukan aku yang mengharamkannya, tapi Allah!
Bukan juga Nabi s.a.w.
Tetapi Tuhan!
Seolah-olah.
Cuba tanya pada diri sendiri,
Yang bertudung labuh itu tidak senonoh pada siapa?
Pada manusia kan?
Adakah dia tidak senonoh di hadapan Tuhan?
Wallahua’lam.
Bukan hak kita untuk menilai.
Dan yang tidak labuh dan free hair itu pula,
Pada siapa pula mereka kelihatan senonoh?
Ok, perangai mereka baik, senonoh kan?
Pada siapa? Pada manusia juga kan?
Adakah mereka dipandang senonoh oleh Tuhan?
Wallahua’lam juga.
Tetap bukan hak kita untuk menilai.
Jadi tidakkah kedua-dua mereka itu berhak dikatakan
“Itu antara dia dengan Tuhan”?
Nampak?
Dialog tu sepatutnya sudah lama dibuang.
Kalau dikutip kembali, harus dicampak pula.
Kemudian ditanam dan mereput ditelan tanah.
Sepatutnya.
Tak betulkah?
Kalau tak, jadi mungkin hanya sensitif pada aku yang baharu saja berjinak-jinak dengan tudung labuh.
Memang terasa.
Mendalam sangat.
Betul – yang bertudung labuh tidak semestinya baik.
Tetapi mereka adalah yang paling hampir untuk menjadi lebih baik.
Kenapa tak guna cara yang sepatutnya untuk mendorong ke arah kebaikan?
Yang paling hampir itu sudah tentunya dalam proses perubahan ke arah yang lebih baik.
Dan jika tidak,
“Itu antara dia dengan Tuhan”
“Yang penting hati”
Biar Allah saja yang menilai.
Semoga aku dan semua muslimah di dunia ini istiqomah dalam menyempurnakan setiap kewajipan yang telah ditetapkan.
rujukan : IluvIslam

Friday, December 20, 2013

Bila Tiba (Ost. Sang Kiai) | Official Video Clip | Ungu


Saat tiba nafas di ujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara
Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapkah kita menjawab semua
Pertanyaan
Bila nafas akhir berhenti sudah
Jatung hatipun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara
Ooo
Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri
Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati
Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri
Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Tuesday, December 10, 2013

Coret Perkembangan Semasa

sekarang musim hujan. ngan banjir sekali. memang terengganu & pahang sedang mengalami bencana alam. semoga Allah selamatkan saudara-saudara kita di sana. berhati-hati main air, takut tenggelam tak timbul-timbul. nauzubillah.

saya kat KL ni pun hujan. dari tingkap ofis nampak jambatan yang dipenuhi kereta. bila hujan, jalan akan sesak. tapi sekarang musim cuti sekolah. kesesakan tak macam selalu. Alhamdulillah. walaupun saya sekarang tak drive pergi kerja, tapi saya menunggu nak sampai rumah ni. jenuh jugak. kejap pening. kejap lapar. macam-macam. nampak gaya hari ni lewat lagi la, mr driver saya macam sibuk ja. balik umah kena jadi mr mama lagi. bertahan ye Abang. sayang dah okey, sayang ambik alih. tapi tak salah kan, sekali-sekala. hakhakhak...terima kasih daun keladi ye Abang.

membaca isu semasa sejak kebelakangan ini, ada cadangan first lady kita dilantik menjadi menteri. ok bai. saya nak tergelak. no komen. saya tak reti main isu politik di sini tapi saya suka baca blog-blog political view. namun satu yang saya tidak nafikan, bila wujudnya unsur kerajaan dan pembangkang maka segala isu yang dilaporkan mesti berat sebelah. berhari-hari saya mengikuti perkembangan berita banjir di televisyen malangnya hanya sumbangan sebelah pihak yang diwar-warkan. takkan takde sumbangan sebelah pihak lagi. agak-agak la, rakyat kan pandai IT. keadilan. sedarkah setiap daripada kita ini adalah tergolong sebagai pemimpin. sesungguhnya, kita bakal disoal tentang apakah yang telah kau pimpin di dunia sebelum ini. masyaAllah.

isu semasa lagi. pasangan pengantin baru berusia 15 & 16 tahun. Alhamdulillah. Islam menggalakkan umatnya menikah. jangan jadikan isu penceraian sebab kahwin terlalu muda. ada yang kahwin masa tua pun bila bercerai turun naik mahkamah berebut harta segala. usia bukan ukuran keteguhan sesebuah institusi keluarga. agama dan keihklasan dalam membina mahligai itu yang penting. dan saya paling tak suka bila kisah sepasang suami isteri muda yang berpisah baru-baru ini dihebohkan dan tanpa segan silu ada yang berkongsi di laman sosial masing-masing. tak kira yang dah kahwin mahupun belum kahwin, jangan terlalu menjaga urusan koyak kain orang. kita tak tahu apa yang berlaku di masa hadapan. nauzubillah. semoga Allah tunjukkan yang baik-baik buat kita semua. bagi saya setakat baca cukup. tak perlu nak mengheboh biar segenap alam mengambil maklum.

dan perkembangan semasa juga, musim hujan-hujan pun masih ada yang nak upgrade status bujang kepada married. tahniah buat semua sahabat. untuk kawan saya yang jauh nun di Kedah sana, yang banyak mendengar keluh kesah saya dari pertama kali menjejak kaki di KL hingga ke Johor balik Selangor then hang pun balik Kedah. bertemu jodoh juga dengan si pujaan hati Alhamdulillah. pesanan penaja, buat majlis biarlah berpada. duit nak guna lepas majlis, bukan masa majlis. saya nikah hari tu aci ada benda basic ja. kalau setakat nak buat pintu gerbang, tq tag la, batch, karokae segala. erm.....adat tak menghalalkan cara. amboi, bukan main menulis. majlis dia dah lepas...hakhakhak

dan kemaskini semasa. saya punya sakan nak balik kampung ikut tema pink dusty. saya yang buat kepoh kaler itu nak combine ngan kaler biru. udahnya saya senyap. saya tak balik kampung Abang saya bertunang. tengah mabuk kepayang cam gini, maunya aku penim time orang dok berpantun nak melamar.

selamat bertunang, bro. hehhehe...maaf la, saya terlangkah bendul. tak sabar. ngeh3...

coret-coret isu semasa...penim. tunggu Abang datang opis. cepat la....huhuhu

saya tanya Abang kenapa sayang saya 'because you are my wife'. kalau bukan bini? tak boleh sayang katanya. pi tanya ustaz. serius, ayat poyo sangat-sangat. dah kering idea sangat la tu. ting tong!

Monday, December 9, 2013

Cerita Nasi Bungkus

lama tak menjengah dan mencoret. bukan tak sudi tapi kesibukan dan kesihatan yang tak mengizinkan menjejaskan perhatian dan keinginanku untuk menulis di sini. makin hampir ke hujung tahun, makin banyak laporan dan penambahbaikan yang perlu dilakukan. sungguh, hanya kekuatan dan kesabaran yang tinggi sahaja yang saya harapkan untuk bertahan ke tahap ini.

tiap-tiap hari bangun pagi rasa taknak bangun. kepenatan makin membelenggu diri namun sedar tanggungjawab yang menanti, terpaksa ku bangkit jua. hakhakhak....ayat poyo di pagi hari.

semenjak tahu diri berbadan dua, saya rasa entahlah. begini rasanya loya dan mual yang diperkatakan oleh ibu-ibu hamil. dan begini rasanya mengidam yang diomokkan oleh mereka yang pernah merasai nikmat ini. dulu masa bujang cakap nak anak kembar la, nak anak berderet la tapi bila dah merasa sendiri. okey. faham, bukan senang menjadi seorang ibu. saya berdoa saya akan kuat dan kuat dan terus bertahan dan bersabar. yeay!

simptom pertama masa saya tak tahu saya hamil, saya asyik loya dan muntah. masuk minggu pertama saya punya selera makan semua saya nak makan sampai saya tak tahu nak makan apa. semua nak. tapi masuk minggu kedua dan seterusnya nafsu makan saya mula menurun. saya taknak makan semua benda hinggakan saya tak tahu nak makan apa. tapi setiap setengah jam saya lapar. 

saya tak boleh bau makanan dan masak. secara automatik Abang terpaksa bertukar menjadi chef. bukan taknak masak tapi saya tak boleh bau makanan. nak masuk kedai makan pun saya taknak. saya tak mengalami muntah-muntah yang teruk. kadang-kala je saya muntah tapi, perangai mengada saya. saya pening bau makanan walaupun makanan yang saya nak makan.

saya dalam kondisi takut nak makan. kalau makan memang satu badan rasa ntah macam mana. beruntunglah bagi ibu-ibu hamil yang tidak mengalami alahan tapi bersyukur juga bagi bakal ibu seperti saya. besar ganjaran dan pengalaman ini.

mengidam atau mengada?
saya bukan jenis mengidam dan paksa Abang cari sampai jumpa. saya cakap saya nak tapi kalau tak dapat tak apa. tak kisah. cuma teringat je la. hakhakhak.....kalau yang jenis nak sampai jumpa, itu kategori mengada pada saya. saya cuma pantang satu benda. AYAM. kini, Abang yang menjadi peminat setia ayam. menu hariannya kalau boleh ayam. ayam. ayam. naik pening saya menengoknya. untunglah, dia alahan makin kuat jadinya tapi saya alahan makin hari makin susut tahap kesihatan saya. 

lagipun Abang mengajar saya apa yang diidam kalau ada, kita dapat. kalau tak ada kira redhalah. bukan rezeki kita. saya tak kisah tapi macam biasa. ingat je. hehehe...lagipun kalau dapat jumpa pun saya bukan makan banyak pun, tak padan dengan tahap keinginan. sebab tu saya pun taknak melayan sangat. ada ambik,takde takpe. sebab tu saya asyik teringat nasi bungkus yang dibungkus dalam surat khabar lama. kalau kat kampung mesti ada. kat KL ni semuanya pakai polisterin ataupun kertas bungkus nasi warna coklat tu. saya pernah masuk kedai mintak bungkus dengan kertas surat khabar, tapi hampa. hakhakhk...takpe la. takde rezeki...


tapi, dedikasi istimewa buat Abang. terima kasih kerana bersabar dengan karenah saya. makin lama makin banyak saya berfikir. dia mungkin lelaki yang banyak ketidaksempurnaannya di mata insan lain namun kehadirannya amat menyempurnakan kehidupan seorang wanitaku. manusia mampu berubah, ke arah kebaikan mahupun sebaliknya. paling penting, didik diri menjadi solehah sebelum bermimpi mencari seorang soleh. semoga Allah memelihara kebahagian ini sehingga ke syurga.

Terima kasih Abang....

# okey, saya rasa macam nak uwek tapi laporan belum siap lagi. huhuhuhu....

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena