THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Sunday, October 7, 2012

Melatih Anak Sedari Kecil...Selamatkan Diri Anda!

Yup, saya tahu tajuk di atas tak sesuai untuk saya yang masih belum memiliki anak tapi tak salah belajar awal-awal kan. Persediaan. (hakhakhak. Dah sedia belum jadi bini, dah prepare nak jadi mak budak)

Okey. Sekadar berkongsi pengalaman aunty mie bersama anak-anak menakan ja. Tak banyak yang saya tahu tapi yang saya alami selama mana bergelar hot aunty mie neh. Biasa la. Ehem3....hahaha

Sila tengok di bawah.

Pertama. Didik anak menjadi tidak boros. Bukan semua kehendak mereka perlu dituruti. Dan bukan mereka yang perlu memberi syarat pada anda. Setiap kali keluar, beli satu barang. Tidak sama sekali dengan aunty mie. Saya senang, sampai kat kaunter saya suruh cashier tu simpan balik. Bukan kedekut tapi, setakat jajan & benda-benda mengarut macam shower(kat umah dah berbotol), barangan dapur yang ntah pape. Tak apa. Simpan balik. Kalau nak beli buku & alat tulis, aunty mie pertimbangkan.

Situasi 1 : just imagine, botol shampoo head & shoulder yang paling besar tinggal 1/8 ja isinya, shower aunty mie tinggal setitik dua & listerin yang sudah kosong botolnya. My kids guna wat masak2 dalam bilik air. Aunty Mie tak tahu nak cakap apa. Dah banyak kali kena tapi untuk kali ini, besar sangat pakej tu.  Itu tak kira lagi bila diorang tenyeh my lip balm & the otherz barang. Pening2. Bila ditanya.

Aunty mie : kenapa main barang aunty mie tak mintak izin?
Kid : kalau mintak pun memang aunty mie tak bagi kan.
Aunty mie : dah tau tak bagi kenapa ambik jugak?
Kid : yelah..yelah. memang salah kitorang pun.

# kawan saya bagitau kalau dia, memang dah kena cubit2 dah budak2 tu. Anak2 menakan dia biasa buat dan biasa kena. Erm....aunty mie  neh dah garang tapi kalau nak pukul tu rasa macam. Tak boleh lagi. Cubit pun boleh jadi kes dera dak? Hahaha...i love them so much.

Kedua. Latihan menyelamatkan diri. Zaman sekarang anak-anak kita terdedah pada bahaya yang kadang-kala tak kita jangka. Depan rumah pun boleh kena culik. Apatah lagi kalau balik sekolah. Erm...takkan saya nak bukak sekolah dan jadi guru besar lak? Kayanya bakal laki saya. Hahaha...

But, its a reality. Tengok anak-anak hilang, dirogol, diperdagangkan. Saya sendiri takut. So, saya terapkan latihan menyelamatkan diri buat anak-anak menakan saya.

Situasi 2: Ujian Menyelamatkan Diri. Aunty mie pegang angah waznah yang umur 3 tahun dan suruh menjerit ‘TOLONG! TOLONG!” tapi budak tu nangis ja. Aish...geram aunty mie.
Aunty mie pegang along fatnin yang umur 5 tahun lak dan Alhamdulillah, menjadi. Reti pun budak tu menjerit. 

Aunty mie bagitau:
Kalau ada pakcik yang tak dikenali pegang korang,jerit tolong tau bagi orang dengar.

Tiba-tiba angah waznah pun menjerit.


Tolong! Tolong! 

Erm...aunty mie gelak. Konpius. Macam anak kucing nak beranak je bunyi. Tak keluar suara. Macam mana orang nak dengar.

Latihan diteruskan berkali-kali sampai terkeluar suara-suara budak tu dengan jelas. Penat aunty mie tau. Tapi the end of learning, angah waznah tu pulak yang kerjakan Aunty mie sampai mak sedara dia neh pulak yang kena jerit mintak tolong kat mama diorang. Teruk aunty mie kena belasah. Budak tu memang tau...lepas tu siap sound aunty mie sambil gelak-gelak atas sofa.

'padan muka'

Mak Ai!!!! @%$^&#> huh!

Sekian untuk perkongsian hari ini. Hahaha...senget!

Dah lama tak menulih kat sini. Bukan tak sudi. Kekangan masa. Ujian. Buat saya menyepi seketika. Di sini ada kenangan & memorinya yang tersendiri. Saya harap dia menoleh sekejap ke teratak ini. Saya masih mampu berdiri & bernafas tanpanya di sisi. Walau dia masih di hati.

#aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia.

Friday, September 7, 2012

Untuk Dia

Ada PERKARA yang ingin kita BUANG JAUH-JAUH..kita lemparkan ke hujung dunia, kita HAPUSKAN dari minda dan ingatan..

bukan kerana kita MEMBENCI, tetapi kerana menyedari jika kita mengingatinya, hanya membuat kita terikat kepada SEBUAH KESEDIHAN..jika terus menyimpannya, hanya membuat kita terkaku pada SEBUAH ANGAN-ANGAN..

p/s : Bukan membenci..bukan berputus asa, cuma SEDAR DAN FAHAM..ada sesetengah perkara, memang BUKAN HAK KITA......

~MENJAUHI bukanlah bermakna membenci, cuma untuk mengelakkan HATI dari TERUS TERGURIS dan DISAKITI ~


its not easy to let you come into my life, and its also not too easy to let you go from my heart.

Saturday, June 9, 2012

Mengidam Ketika Hamil

saya tahu, tajuk entry saya agak pelik sikit. toksah bising, saya neh kalau bab makan saya asyik nak makan ja. tak banyak, sikit pun jadi. pastu dok mengidam benda sama. tomyam la. laksa penang la. kek ada buah-buah la. kolonel burger la. cheezy wedges la. dok mintak benda sama. tu kira mengidam ka? ha ha ha

ok2. sat nak citer neh. memang selalunya kisah mengidam neh mesti citer orang dah kawen. tengah pregnant. yeeeee....betul. dah kawen. memang tengah pregnant neh. kakak saya!

yeah!

kije aunty mie macam tahun-tahun lepas jugak. mengira anak sedara. ha ha ha....

bukan apa. kakak saya cakap sebenarnya mengidam neh bukan elok sangat dan bukan betul sangat. nak-nak kalau mintak yang pelik-pelik. alasan budak yang teringin, padahal maknya yang mengada. bukankah itu menyusahkan suami?

betul2. saya setuju. saya akan cuba untuk tidak mintak pelik-pelik dengan suami saya nanti. saya cuma minta dia jadi imam saya untuk dunia akhirat dengan bagi lebih kasih sayang ja. tak menyusahkan, bukan? 
ha ha ha

ada yang saya baca berpendapat, mengidam neh disebabkan perubahan hormon dalam tubuh badan seseorang wanita hamil. perubahan hormon tu meningkatkan kepekaan deria bau yang bersangkut paut dengan deria rasa dan sekaligus mempengaruhi pemakanannya. tapi, kena berjaga-jaga. jangan dok mengidam nak makan coklat ja. favourite tuh. tak elok untuk wanita mengandung. kencing manis kang. baby besaq. kena paksa bersalin la. itu la. ini la. nak ka?

hehehe

ada juga yang mencadangkan, kalau rasa mengidam dan nak elakkan mengidam neh menguasai diri. mungkin kita boleh buat sesuatu aktiviti yang mampu membantu kita melupakannya. 
misalnya.
ajak suami dating. shopping. but not jogging.
hahahaha

beriadah.

kakak saya cakap dia macam mengidam nak makan masakan kat cafe Pak Din masa zaman belajaq kat UDM dulu.
ha ha ha
masa pregnant sebelum ni pun macam tu jugak.

tapi kakak saya cakap. tak payah nak ikut sangat la. saja ja tuh.

baguih. baguih betol.

wah, askar aunty mie bertambah lagi!

teringat kat kak An masa kije kat Western Digital dulu. aku selalu mengidam nak makan itu ini time lapar. mengalahkan senior-senior aku yang dok pregnant.

'agak-agak, kalau Ami mengidam lepas neh. apa la yang dimintak kat laki dia ye'

hahahaha. jawapan saya masih sama kak.

'saya mintak kasih sayang ja'


Saturday, June 2, 2012

Jalan-Jalan Sampai Penat

okey. tau. dah basi. tapi saja ja nak tepek gambaq kat sini.

cameron highlands VS genting highlands

aku buat keputusan

CAMERON HIGLANDS

ha ha ha

so seharian di cameron highlands. not bad. suka tengok pemandangan.
kawan aku cakap. biasa la. minah jiwang.
hahaha...bukan minah jiwang. sekadar memandang alam ciptaan Allah. 
Subhanallah.
rasa tenangnya. aku tinggalkan masalah aku. aku ke sini untuk release tension.

Alhamdulillah.

datang lak dengan family. lagi la seronok. boleh buat gaya bebas aku.

teringat satu peristiwa.

biasa la naik pi sana, jalan bengkang-bengkok. anak sedara aku pening. aunty mie sibuk dok chat kat ym ngan handset. bila mak aku cakap.

'aunty mie, tolong urut kak long sakit kepala tu'

aunty mie jawab sambil sengeh.

'mana boleh kak long. satu tangan aunty mie nak pegang handset, satu lagi aunty mie nak tulih mesej'

aku gelak. tiba-tiba budak pening tu jawab.

'kalaulah aunty mie ada tangan banyak macam sotong kan best'

tu diaaa.....

hahahahaha....anak sedara aku pun dah nak jadi otak macam mak sedara dia dah. adeh....

anak sedara aunty mie yang comel macam aunty mie
aunty mie yang makin lama makin sengal

 paling best bila aku tak reti nak pakai kamera dslr abang dan adik aku tu. so, aku hanya reti posing je la. tu diaaaa....mak aku cakap. asyik muka minah neh je.

hekhekhek



ada orang pernah bagitau saya, kalau setakat dok dalam bilik. sejauh mana kita boleh melihat ke luar. setakat kat tingkap tu je la.

pakcik, sampai ke atas bukit saya pergi neh. bila turun. masih sama. seperti dulu. saya hanya ingin melupakan. meneruskan hidup tanpa mengingati sesuatu yang melukakan hati saya. sebelum ni saya ingat, kisah kita satu pengalaman untuk mengajar saya sesuatu dalam kehidupan. tapi bila sudah makin lama berlalu, saya sedar. teguran Allah untuk saya kali ini bukan biasa-biasa.

Dia benar-benar mahu saya menjadi kuat. saya masih belajar untuk kuat.......

dan saya percaya. pasti ada hikmahnya untuk semua ini. dan saya senantiasa berdoa, semoga Allah tunjukkan kita yang terbaik.


Monday, May 21, 2012

Ini Dia Masyitah Aminah Versi II

versi II
selembut-lembut saya, saya ada kerasnya
walaupun kawan saya cakap


saya paling tak suka orang yang tak pandai menghormati saya. saya boleh diajak bergurau tapi awas, setiap gurauan ada batasnya.
kalau saya cakap saya tak suka. jangan bagi saya ulang benda yang sama. nanti makcik neh berasap.
hahaha

tapi pagi tadi saya tak tahu apa kena dengan masyitah aminah. jammed buat saya rasa nak makan orang je. mungkin kepenatan yang masih bersisa akibat sesat nak balik puchong semalam.
hahaha
saya nak isi minyak. saya pasti kali ni saya bagi kad mesra petronas dan RM50 kat pakcik bangla tadi. 
saya cakap

'ISI PENUH YE'
dengan nada lembut dan senyum.

tapi entah angin puting beliung mana yang datang. pakcik tu bagi isi RM50. memang saya jadi berasap tetiba. bukan senang saya nak buat perangai kat depan khalayak macam tu tapi pagi tadi saya sedikit sewel. tak pasal-pasal pakcik bangla tu kena dengan saya. takde la saya marah dia teruk-teruk tapi orang sekeliling yang ada kat situ perasan yang pakcik bangla tu tengah kena marah dengan saya.
maaf. maaf. maaf.
huhu

dan dalam sekeras-keras saya, saya seorang yang lembut
kadang-kala orang akan nampak sisi kasar dan degil saya. kadang-kala kalau datang tahap degil mahadewa saya, sapa-sapa pun tak boleh nak cakap apa.
even mak saya larang, saya buat jugak. pastu sisi lembut tu mesti teserlah.
hehehe
hati saya. hati saya kalah dengan orang-orang yang saya sayang. 
kalau anda terasa saya yang keras kemudian mudah berlembut hati dengan kamu, tahniah. kamu sudah mula menjadi orang kesayangan di hati saya.
yaks!
Alhamdulillah. Allah bagi saya hati naluri wanita yang sekeras manapun, pasti akan lembut jua. akan tersentuh jugak dan anda akan senantiasa dimaafi.
chewah!
dan saya ada satu naluri yang kuat sometimes.

pesanan seorang sahabat
'boleh tak awak belajar melupakan dengan menerima'

Monday, May 14, 2012

Dia Terlalu Istimewa

kak tahu, mak memang takkan baca blog ni namun kak sengaja tulis kat sini. suatu hari nanti, umur panjang. diberi nikmat mana tahu anak-anak kak dapat baca apa yang kat tulis kat sini. betapa sayangnya kak pada insan istimewa ini. sebegitulah harapan kak pada anak-anak kak pada masa hadapan(ceh, gedik je bunyi. kau nak nikah ka ni masyitah? hahaha)

dan paling penting, kak akan ulang baca balik apa yang kak pernah tulis kat sini. setiap kali kak baca kisah antara kak, mak dan ayah. kak pasti menangis. wah, gila cengeng minah neh. hekhekhek.....

kerna,
dia terlalu istimewa....


dan di kesempatan yang ada, kak nak ucap selamat hari ibu buat mak. 

terima kasih sebab lahirkan kak ke dunia, didik kak jadi sampai macam ni(hehe...mak, sengal sikit takpo lop?), jaga kak sampai serupo sekarang hingga fatnin cakap;
' aunty mie, kenapa bila aunty mie tutup mata nampak macam aunty make up. cantik mata aunty mie '
hahaha....xpaham aunty mie kejap.

terima kasih untuk semua kasih sayang yang mak curahkan buat kami adik beradik.

terima kasih sebab senantiasa berada di samping kak dalam susah dan senang. dalam suka dan duka. 

dan terima kasih sebab banyak bersabar dengan karenah anak mak yang sorang neh. kak tahu, kak yang paling banyak karenah yang pelik daripada adik beradik yang lain. sampai ada orang tu takut tertukar title sape anak bongsu. haha....mak, kak sorang je anak dara mak yang tak kawen lagi mak. kak nak mengada-ngada dengan sapa lagi?

dan terima kasih untuk segala-galanya mak. kak tahu, kasih mak tiada tertanding di dunia ni dan satu yang benar-benar kak harap. tulisan ini jugak satu peringatan buat kak agar bila kak baca lagi lepas ni, kak akan ingat. jangan lupakan mak walau di mana kak berada. di bawah mahupun di atas.

Mak Senantiasan Yang Teristimewa.

InsyaAllah.....

with love;
kak 
(Masyitah Aminah Muktar)
 

Friday, April 20, 2012

Let It Go


NOTA HATI. LET IT GO.
JIKA TAK MAMPU UNTUK MELUPAKAN, BELAJARLAH UNTUK REDHA. 
SEMUA INI MILIKNYA.

its not about I dont believe. its just because I'm afraid to believe. I'm alwayz pretending that I'm ok. actually I'm not really ok. 

sebab?
saya dah tak boleh baca novel lagi. nak-nak novel cinta. sebab saya akan terfikir, 
'ye ke?'.

kenapa saya sedih bila dengan lagu happy. 
macam lagu 'Love You Like A Love Song'. 

saya tak boleh dengar lagu 'Anak Kampung'......hahaha 

saya asyik makan tak berhenti. asyik lapar je. tapi benda positif yang saya belajar daripada dia 'nak jadi isteri solehah, habiskan makan'.... weh, saya dah tak membazir macam dulu lagi. hehehe

entry ini ditulis ketika kepala saya tengah bling2...next week ada interview. yang ni nak kena pakai formal. no more jeans macam dulu ye. aish...cari handbag sebijik. saya ni reti pakai beg sekolah je. senang nak taruk my hubby, si lappy tu.

doakan saya!

 

Saturday, April 14, 2012

Calon Menantu : Sotong Masak Kicap

setelah sekian lama menyepikan diri daripada bidang memasak neh, hahaha...berapa bulan je pun. sejak menjadi sedikit sewel je, saya tak mencemar duli kat dapur tu. setakat cuci pinggan dengan masak nasi. adeh...anak dara neh. ada mak mertua baca blog ni, melepas kau nak menjadi menantu. 

ampun...ampun

i'm not a good CHEF maybe
but
i can COOK for sure

hehe

tapi, kalau seseorang lelaki itu mahu jadikan saya teman hidup. terima kelebihan dan kekurangan saya. tak reti masak pun, boleh belajar kan? 
jangan risau, saya akan belajar. dalam process la ni tapi tak bersungguh. sebab takde komitmen. 
hahaha...gelak2. pastu nangis.

hari ni menu saya sebelum kembali berangkat ke KL,Sotong Masak Kicap. saya dah jumpa cara nak buat saya berhenti makan. sila masak. lepas masak, saya takde selera nak makan masakan saya. hehe..

cuba mak yang masak?
LICIN

sebenarnya saya ni alergik pada seafood. so, saya kena pantang. memang saya pantang. 
PANTANG JUMPA.
sekarang ni, sambil menaip saya menenyeh-nenyeh mata. dah gatal. hehe....sila tunggu selepas ini. macam mana nak naik bas malam ni.


satu masalah saya bila memasak, saya tak suka merasa masakan saya.
masin ka. manis ka. tawar ka. pahit ka.
confident SEDAP sudah.
haha..kakak dan mak saya selalu bising sebab perangai saya yang satu neh.
tapi
sebab saya masak sotong. eh, kena rasa. takut masin ka. tawar ka. kelat ka. hahaha....saya makan sikit je pun neh. dah gatal-gatal mata neh.


ok. siyes ini bukan sotong yang saya buli masuk kuali tadi. ini image yang saya tanya dengan pakcik google. saya takde kamera. dah masuk longkang. 
 S II saya ?
ada-ada. beli mahal-mahal takkan takdak kot. ngeh3....tapi saya lupa mana saya letak USB saya. dekat KL kot. hehe...malas la nak bergambar segala kat dapur. dah takde kije ke apa?

tapi lagi satu masalah yang selalu saya hadapi bila makan sotong yang dimasak di kedai, kenapa tak buang gigi sotong tu? saya tak tau orang panggil apa, tapi saya panggil gigi. alaa....yang kat kepala sebijik tu. aish...memang tak boleh makan saya. dah boleh agak cara masak dan basuh. bersih ke tak. huhuhu.....

pergh...bercakap soal makanan lak Masyitah Aminah neh ye. hehe...well. tak pernah dalam hidup I gained 2 kg just for 1 month. dan paling tak best saya sekarang sudah pandai makan lewat malam. 

TIDAK BAIK UNTUK KESIHATAN

Friday, April 13, 2012

Ujian Berteman


dalam hidup ada teman. dalam berteman ada ujian. dalam ujian hidup ini, saya mengerti di mana teman dan lawan ketika suka & duka.

sumber : saya lupa tapi seingatnya daripada facebook seorang teman. ayya....manusia mudah lupa. hehe

Wednesday, April 11, 2012

Itulah Masyitah Aminah Versi I

dalam hidup ni, jangan jadikan kesilapan sebagai sesuatu yang terus menutup kepada peluang memperbaiki ke arah sesuatu kebaikan. 

teringat masa aku drive dari Batu Pahat ke KL kat plus. aku lupa aku berhenti stesen minyak mana tapi sangat pasti PETRONAS. lepas bagi duit aku dengan yakin bagi kad MESRA PETRONAS dekat pakcik tu.

pelik. await pakcik neh dok geleng kepala. pastu tolak kad aku. aku bagi lagi. dia tolak lagi. 

aku geram. mak aih, masyitah aminah. jangan dok garang sangat. hehe

aku tanya.
'kenapa'....dengan nada lembut ye. sabar lagi.

pakcik tu dok geleng lagi. aish. ape hal neh. aku ambik kad MESRA PETRONAS aku. takkan ada expired kot.

pastu aku bukak mata luas-luas.

hahaha...kau memang betol sengal. aku bagi kad TOUCH n GO aku! sebab ada tulih lambang PETRONAS sikit gak, itu yang yakin sangat aku huluq kat pakcik tu.
adeh....

neh..kad yang bikin aku malu sokmo

 aku sengeh sambil mintak maaf. berlari ke arah si kuning dan cari balik kad MESRA PETRONAS aku.
ada pun....hahaha...

haa...ini dia yang selalu buat saya kalut kat kaunter
 sebenarnya citer neh ada kisah lagi. biasa la kalau orang kalut dok main pi KL gak. untuk pengetahuan walaupun saya ada kad TOUCH n GO tapi akan masuk lane tunai jugak. kadang-kadang masuk lane TUNAI & TOUCH n GO? 

tahu kenapa? meh nak citer minah sengal neh. kononnya drive si kuning. masalahnya si kuning tu kusyen dia konon-konon rendah sikit. hek-hek-hek. kalau masuk line TOUCH n GO, nak touch card aku neh selalu je tak sampai. abis kepala kluaq. last-last sekali akan dengar sesuatu kat dalam kete aku. 

'ADOI'
driver kete lane sebelah mesti sengeh tengok aku. kalau pakcik-pakcik hensom aku buat-buat lembap naikkan cermin kete (blaja gediks...haha...tak2. ini bukan saya). saya akan kalut masa neh.

tahu apa jadi? kepala saya terhantuk kat kete. hahaha...aku malu sungguh weh. so kalau  kalau masuk lane TUNAI & TOUCH n GO, tempat nak touch card rendah sikit. hehehe...sama lambat je pakai tunai.

so, aku decide. guna TOUCH n GO bila nak balik kampung je.

tapi...masa balik kampung nak raya hari tu. aku suruh opismate topup RM30. masa tu abang aku drive. nak pi Shah Alam ambik barang dia sebelum nak bertolak balik kampung. sampai kat plaza tol. aku ngan yakin bagi TOUCH n GO card aku. abang aku pelik. tak dapat la. dia reverse kete sambil bising nape aku tak topup. nanti sampai tol Gombak, mesti jammed lane tunai.

aku garu kepala aku yang bertudung litup neh. lama aku pandang kad aku neh. Zhi dah topup la. huhu...memang sengal minah neh. aku bagi kad MESRA PETRONAS lak kat abang aku. hahaha....adeh

kakak aku suruh pakai smart tag. aku cakap.

'sorry, i'm not interested to be perantau di KL neh'

see...Allah uji aku. bukk! cash kau!

astaghfirullah....

moral : jaga kata-kata. kesilapan & kegagalan, bukan penamat segalanya. masih ada jalannya. jangan berputus asa.

 apa yang masyitah merepek? hahaha....malam ini saya bosan. sengaja mengarut kat sini. nasib saya tak buat hal kat blog orang mahupun menyakitkan hati orang.

'awak, jangan lukakan hati orang'

ahaks. gila penuh perasaan menulih ayat tu. bermakna seh.

-Masyitah Aminah Versi I-

TERIMA KASIH UNTUK DOA KALIAN

Alhamdulillah...Allah masih panjangkan usiaku hingga hari ini untuk aku menikmati anugerahNya dan bertaubat untuk kesilapan-kesilapan aku. dan terima kasih untuk ucapan dan kiriman doa daripada semua buat Masyitah Aminah. saya sangat menghargainya. sayang kamoooooo!!

yang ni ucapan yang penuh dengan ejaan nama yang betol. saya suka...thanks my fren......
my old classmate...thank you.
kakak saya yang selalu tidak pernah lupa. befday makcik neh 19 April...our older sis selalu tertukaq. last year dia wish kat makcik neh. tahun neh pun dok ingat makcik neh lagi.....masyitah'aisyah punya kerja!
kakak saya cakap, dipermudahkan segala urusan tu maknanya, belajar, kerja, hidup, jodoh......nak point satu-satu kan dop kene pulop kato dio. hehehe...ini sebab aku tepon tanya, urusan apa. hahaha....susah dapat adik sengal macam masyitah aminah neh.

the other wishes. masyitah tepek yang mano sempat. from my bestfren, my senior, junior......yg tak tepek bukan dok special, banyak2 dok muat...haha...semua orang istimewa dalam hidup masyitah aminah. jangan risau...



yang ni paling akak suko sekali....yeah!

 
saya senyum dan terharu baca pesanan abang say yang ini. dalam kekalutan perasaan dan ujian yang Allah berikan. terima kasih. ujian-ujian ini menyedarkan saya, siapa orang-orang yang masih sanggup bersama saya dalam susah & senang.
dan orang terakhir yang wish kat facebook. junior aku memang betol la.....amin2

"..Yang mendewasakan diri kita adalah masalah dan musibah.. Dan yang menguatkan jiwa kita adalah doa kepada Allah.."

Monday, April 9, 2012

Kurnia


Terlukis hakikat insani
Dari cinta lautan jiwa
Satu pengzahiran rasa jelas di mata
Satu lakunan di pentas dunia
Ini kisah yang tidak berbingkai
Dan bahasa yang ternilai
Kita renangi bersama lautan nikmat
Sampai ke pulau segala keramat

 
Ayuhlah kita pulang
Dendangkan lagu kasih sayang
Hilangkan keraguan terangkan kegelapan
Apa yang ada di langit dan bumi
Adalah satu curahan cinta kita tak terperi
Aku hanya menumpang kasih melihat keindahan
Menjamah kebahagian
Dan berterima kasih atas kurnia
Yang tak terhingga 
-pakcik-

dia satu Kurnia. mengajar erti sebuah kehidupan. menjadi secebis memori. tak pernah menyesal tentang kehadiran dan pemergiaannya kerna dia Kurnia yang begitu berharga. 

Sesungguhnya yakinlah DIA lah pemberi segala, kerana segalanya kepunyaanNya. Saat ditariknya nikmat yang ada, DIA sedang mengaturkan untukmu sesuatu yang lebih berharga. Jangan bersedih, dunia ini tidak selayaknya ditangisi.....

saya cuma mahu menghadapi hidup ini dengan tenang di samping orang-orang yang menyayangi dan menghargai saya.
 

Saturday, April 7, 2012

Selamat Hari Lahir ke-24

Alhamdulillah. Allah masih panjangkan usiaku untuk memberi peluang pada hambaNya ini bertaubat. masih belum cukupkah nikmat yang Dia kurniakan ini Masyitah Aminah?

Jangan mengeluh. Jangan berkeluh kesah. Ujian ini untuk menguji. Dia uji sebab Dia sayang. bagi aku usia 24 bukan usia anak remaja lagi. perlu memandang serius mengenai kehidupan. bukan dunia semata, tetapi akhirat juga. saya yakin, Allah hantar ujian di kala usiaku menjengah 24 ini untuk menegur. kamu terleka Masyitah Aminah. 

Berhenti menangis. Berhenti berduka. Allah beri ujian, untuk makbulkan doaku sebelum ini. bukankah seringkali kau bertanya dan menahan diri supaya bersabar, Allah pasti akan jawab doa-doaku selama ini mungkin melalui jalan yang tak aku sangka.

Maka, senyumlah di hari ulangtahun ke-24 ini Masyitah Aminah walaupun jujur aku akui. aku rindukan dia untuk bertanya:

"hari ini berapa haribulan?"

Tahun kedua tanpanya di sisi. kak masih belum kuat rupanya. sebab kak masih anak manja ayah dan selamanya ayah. semoga ayah berbahagia di sana. kak rindukan ayah dan kak tahu suatu hari akan tiba giliran kak ke sana. bukankah janji mati itu pasti? bersediakah kamu Masyitah Aminah?

Mari berubah menjadi baik. tapi ingat! menjadi baik itu prosesnya bukan sehari. maka berterusanlah keinginan kamu itu untuk MAHU menjadi baik kerna prosesnya akan mengambil masa sepanjang hidupmu. 

Selamat Hari Lahir ke-24 Masyitah Aminah.....semoga dirahmatiNya dan diberkatiNya dunia akhirat. jadi wanita solehah, anak solehah, isteri solehah dan ibu mithali (doa wajib selepas solat :-) )

“Adakalanya Allah memberi sebelum sempat kita menadah tangan, kerana Dia tahu apa yang kita inginkan. Adakalanya Dia mengambil sebelum Dia memberitahu, kerana Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Adakalanya Dia sedang menguji tanpa kita sedari, maka Dia anugerahkan akal untuk berfikir, memilih jalan terbaik..(PDH)

 

Thursday, March 15, 2012

cerita balik nikah II

tolong sahabat handai jangan salah membuat tafsiran. bilamana saya menulis cerita balik nikah, bukan bermakna penulis ini yang bernikah. begitu jugak bila saya terletak pic posing dalam bilik pengantin di fb, bukan saya yang nikah. saya cuma posing dekat majlis orang je. ambik berkat. ngeh...ngeh...

to be honest. saya sangat suka tengok orang menikah. dulu-dulu tak rasa jeles pun. tapi sekarang baru rasa jeles. nak nikah jugak la sero. adeh.....inilah masalah saya, bila saya menulis dalam mood yang bling2. sesedap rasa je menulih. tolong jangan salah menafsir ye. hekhekhek

sebenarnya, saya terkilan jugak. masa jaa bertunang hari tu, saya pi sehari sebelum majlis bertunang. bila jaa nikah, saya pi sehari selepas majlis nikah. apakes punya kawan baik lagu neh. ting tong sokmo. tapi, mung kan tau. aku kan selalu masuk air. hahaha....ampun jaa. =(

bangun pagi, aku kebas kete adik aku pi umah mizah. eh, saloh pulop. masyitah pinjam kereta adik pergi ambik mizah kat umah(baru bunyi sopan sikit ayat). selepas pusing-pusing nak beli hadiah, masyitah heret mizah pi umah jaa. huwaa....pengantin bukan siap bersanding je. malahan siap basuh periuk segala. tahukah anda, betapa sengalnya saya? hehehe.....

giler weh, seri penganti kat muka jaa. lawa je aku tengok. (tak gitau kat jaa, nanti dia kembang kempis. penat aku nak cover, aku lagi comel.hehe). sejuk hati tengok orang baru nikah. jeles! tiba-tiba, mood taknak nikah hari tu bertukar. 

mak, nak nikah! gila gediks dengar weh! haha...

makan nasi kenduri. aku bahagi dua. konon-kononya makan sikit je. padahal dah tau, aku baru dapat penyakit baru. kije asyik makan je. jaa taruk banyak giler nasi. sepinggan tu. Alhamdulillah. habis. serius, saya tak tahu hormon apa yang melanda. kalau tak percaya, tengok pic tu. saya makin chubby. huahuahua....

dan di kesempatan yang ada ni, masyitah aminah nak ucapkan:
SELAMAT PENGANTIN BARU UNTUK JAA & WAN
SEMOGA BAHAGIA HINGGA KE SYURGA



DAN CEPAT-CEPAT LA BAGI ANAK SEDARA.
(TAK SABAR NAK MAIN NGAN BABY NEH. APA KE PELIK AKU NEH. SIBUK NAK MAIN NGAN ANAK ORANG. HEHE...DAH TU. SAYA BELUM NIKAH LAGI KAN)

mizah cakap, mak ayah dia mula bagi green light lepas balik daripada majlis nikah jaa. 
saya?
saya dah lama mak ayah bagi green light. sampai dah abis bateri lampu tu. tapi tak kawen-kawen jugak.
kenapa?
dulu mizah cakap saya cerewet.
kakak saya cakap saya banyak songeh.
tapi sebenarnya saya takut. saya tak cukup solehah. huhu
tapi kini.....
bila saya rasa nak nikah
calon pulak yang takde......adeh
hehehe.....


semalam mak tepon sempat gitau.
'mak, carikan kak sore calon'
'cari sendiri la'
'tokse mak. cukup sekali. dulu tu tak cari, tapi terjumpa. tapi tak kesampaian. mak je la cari'


hahaha...aku gelak
dalam hati cakap
saya masih sayang.

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena