Tuesday, April 15, 2014

Merancang Hidup Setelah Bergelar Isteri

Pernah suatu ketika, suami saya berkata,
“Dulu abang pernah bercita-cita nak jadi doktor.”
Seketika kemudian beliau berkata lagi,
“Tapi naik darjah dua abang tukar nak jadi polis.”
Saya tersenyum sendiri.
Saya pun begitu dan saya yakin semua manusia melaluinya. Semakin menginjak umur kita menjadi semakin tamak, kalau boleh kita ingin jadi semua. Doktor, cikgu, polis, arkitek, pensyarah, peguam.
Tapi sebenarnya memilih matlamat hidup bukanlah sesuatu yang mudah. Apalagi kalau kita berhadapan dengan situasi-situasi yang memerlukan kita cari jalan atau ubah fikiran.
Wanita, isteri dan kahwin muda.
Bagi seorang wanita, perkahwinan merupakan antara sebab yang membuatkan kita perlu melakar plan kehidupan yang baru. Setelah menjadi isteri, kita harus lebih produktif. Pertimbangan yang sesuai di antara plan peribadi dan penyesuaian dengan perancangan suami harus kita lakukan secepat yang mungkin.
Mengapa saya katakan ‘secepat yang mungkin’?
Perancangan kehidupan ini harus kita rencanakan secepat mungkin bersama suami supaya kita tidak terlalu lama tenggelam tanpa matlamat.
Tidak dinafikan awal perkahwinan atau honeymoon period sangat menyeronokkan. Tetapi harus ingat, perkahwinan ada suka dukanya. Tidak selamanya bercinta itu hanya gembira. Bukan tidak boleh, ambillah masa yang secukupnya untuk ber’honeymoon‘ dan saling menyesuaikan diri. Tetapi janganlah terlalu lama.
Sebab itulah penting bagi setiap wanita menetapkan perancangan selepas berkahwin seawal yang mampu. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang kahwin di usia muda seperti saya!
Dahulu ketika saya terlibat dalam kepimpinan mahasiswa, saya memasang impian untuk menjadi seorang ahli parlimen pada tahun 2020. Tetapi impian itu tidak lama, mungkin kerana berbasiskan semangat ketika itu.
Saya sangat mencintai bidang politik. Tetapi saya kemudian memasang angan untuk menjadi seorang ahli akademik di dalam bidang politik. Memandangkan penglibatan wanita di peringkat pengajian tinggi dalam bidang politik tidak ramai, maka saya mahu memposisikan diri ke arah itu.
Buat masa sekarang, saya juga banyak membaca berkenaan pendidikan awal bayi dan kanak-kanak. Mungkin ada yang merasakan pembacaan sebegini tidak perlu, tapi bagi saya ia sangat penting.
List untuk wanita awesome!
Oleh itu, saya mahu menyenaraikan beberapa perkara yang perlu dimasukkan ke dalam list anda (wanita-wanita awesome) sekalian. Terutama buat semua yang bergelar isteri dengan kahwin muda serta bagi mereka yang bercita-cita tinggi untuk berjaya walaupun setelah bergelar isteri.
1. Perancangan untuk menyambung pengajian bagi mereka yang mahu.
Di mana? Kursus apa? Tajaan atau pinjaman pengajian?
2. Kerjaya
Pemilihan kerjaya yang sesuai bagi mereka yang sudah tamat belajar.
3. Pendidikan awal bayi dan kanak-kanak
Terlalu banyak website yang mendedahkan berkenaan dengan childhood education. Saya sangat berminat dengan homeschool bagi anak-anak. Boleh tanya Prof. Google
4. Persediaan bergelar ibu, ilmu yang perlu bagi wanita hamil
Walaupun anda merancang keluarga, tapi sangat penting untuk dapatkan ilmu yang secukupnya berkenaan dengan kehamilan.
5. Plan kewangan
Bahagian ini perlukan perancangan yang teliti selepas perkahwinan. Saluran pendapatan, perbelanjaan, peluang-peluang tambahan pendapatan dan sebagainya harus dibincangkan berdua. Ia bukan tanggungjawab suami sahaja!
6. Rancang tempat tinggal yang sesuai
Mungkin ada yang memilih untuk tinggal di kampung, pinggir bandar atau di bandar. Meungkin ada yang memilih rumah banglo atau rumah kos rendah. Semuanya bergantung kepada keselesaan keluarga. Tetapi, penting untuk kita memilih persekitaran tempat tinggal yang baik kerana ia akan mempengaruhi anda dan keluarga.
Malang bagi wanita yang hidup tanpa matlamat dan tanpa arah tujuan. Jadilah wanita yang produktif dan punya matlamat hidup yang jelas. Jadilah isteri yang hebat, mampu menjadi yang terbaik di rumah dan menyumbang untuk ummah!
#salah satu artikel menarik yang sempat saya jenguk di waktu lunch hour. menarik buat wanita yang akan atau telah bergelar isteri.

Thursday, April 10, 2014

9 April 2014

9 April 1988 - 9 April 2014

Alhamdulillah. saya sudah 26 tahun sekarang. doa saya moga usia yang dipinjamkan olehNya mendapat berkat dan keredhaanNya. terima kasih jua buat mak dan ayah yang menjadikan masyitah aminah seperti hari ini. mungkin saya bukan anak yang boleh dibanggakan setinggi langit, namun saya bersyukur dengan kejadian dan keindahan bergelar seorang anak, isteri dan mommy to be, berpeluang bergelar penuntut dan mempunyai karier sendiri walaupun tidak segah mana namun semuanya rezeki. bersyukur daripada tiada. ada orang yang masih belum dapat bekerja walaupun kelulusan lebih tinggi. itulah yang dinamakan rezeki dan ujian. paling penting, jangan berlagak dan takbur. Alhamdulillah, saya berjaya mengecapinya di usia 26 tahun. Thank you Allah.

serasa tak percaya, masih terasa bagai berada di hostel zaman sekolah. berhempas pulas menyiapkan homework. my favourite subjek mestilah add math dan mathematics. tapi rupanya ia sudah 9 tahun berlalu. owh, tuanya saya? hek3.....memang saya rasa 26 tahun umur yg sangat tua tapi peelnya masih cam dolu2 jugak.

dan serasa baru semalam saya bertanyakan 'ayah rasa hari ni berapa haribulan?'. benar. kenangan itu sudah lama berlalu dan tak mungkin berulang kembali. dia sudah tiada. mengenangnya, rindu akan kata-kata nasihat dan semangat. dia lelaki yang tiada pengganti. ayah sentiasa di hati.

dan masih teringat saat pertama meraikan hari lahir bersama lelaki itu. yup, dolu2 saya suka makan kenny rogers. ops, rasa teringin nak makan kenny rogers la. dah lama tak makan. erm....secret recipes pun bermain-main di minda. pantang sebut makanan mak buyung ni. akhirnya balik umah, masak nasi makan ngan tembikai. wah, air liur saya rasa dah meleleh ni. hahahaha.....

tapi masa first celebration ngan lelaki tu, kenny rogers kat plaza alam sentral masa tu tutup. xdapat dikenalpasti samada pindah terus atau renovation. udahnya, makan kfc. of course la lelaki tu makan lagi banyak ketul dari birthday girl. hak3......

semalam saya bangun pagi-pagi sambil muncung dan cakap kat abang 'abang memang lupa sume benda sal bini abang kan. abang ni sayang ke tak?' hek3...menung lelaki tu ngan bini dia pukul 6.00pagi dah semacam. tapi bila nak tutup pintu pagar umah Abang sempat bisik ucapan dan doa buat bini dia yang mengada-ngada ni. katanya 'abang tak lupa, sayang'. heeee.........

serius, tahun lepas perut saya kempis lagi rasanya tapi bila tengok sekarang. wah, membulat. sapa punya kije neh. hek3......baru semalam rasanya saya cakap kat Abang 'YES'. bertungkus lumus buat hantaran dan persiapan perkahwinan. i love to feel it again. huahuahua.....sumenya nak kena purple. cuma satu je yang tak kesampaian, saya nak pelamin purple dan hijau turqoise tapi tak dapat. dan saya suka tengok kad kawen saya yang super simple janji ada purple. some people suka letak gambar kat kad dan siap buat bunting besaq2 tapi saya sukakan yang sederhana. cukup sekadar ada. lagipun, letak gambaq kat kad pastu bagi kat orang. free2 je orang simpan gambaq suami or isteri kita. takpun gantung bunting kat tiang api. tak sanggup saya menjadi tontonan umum. silap gaya, habis diterokai apa yang ada. nauzubillah. saya bukan superstar. wah, tetiba baru tersedar. citer kad nikah kawen tu sudah berlalu rupanya. im going to be da mom dah....Alhamdulillah

hadiah daripada abang tahun ni? saya tertunggu-tunggu jugak ni. semalam dah bagi. so precious but boleh demand lagi x? hek3....thank you abang. kasih sayangmu lebih daripada nilaian hadiah yang ada (tapi bila merajuk mesti bising birthday present mana? hakhakhak...serious, saya memang jahat. menung laki aku tu.)

okey la, saya nak study sat. hujung minggu ni ada byk banyak test dan assignment nak hadap. laporan pun masih ada yang terbengkalai. penat namun inilah harga untuk cita-cita dan impian yang harus ku bayar. apa-apa hal pun, selamat hari lahir ke 26 tahun masyitah aminah. jadi budak baik. ngeh3.....

chubby daddy & mommy to be ....... heeeee

Wednesday, April 2, 2014

Coretan Mengandung Saya 2

Alhamdulillah. 2014 yang aku lalui, semakin lama semakin mencabar namun kadang-kala aku tak sedar selama ini aku mempunyai kekuatan sebegini. walaupun ada satu ketika aku memang terduduk dan terdiam. dalam keadaan begini. menjadi seorang anak, isteri, bakal ibu, pekerja dan dalam masa yang sama seorang penuntut. saya memang memerlukan semangat yang kuat dan terima kasih untuk insan-insan di sekeliling saya yang membuat saya kuat. kuat dan terus kuat. insyaAllah....

setiap masa saya bergelumang dengan report itu dan report ini. mujur la saya ada satu team yang boleh saya sandar harapan walaupun ada masanya saya terlepas angin time kerja-kerja yang terlaksana tidak seperti diharapkan. namun, sejujurnya saya sangat sayangkan team saya ni walaupun saya tahu saya suka membebel dan kadang-kala depa sumbat telinga dengan earphone. hahaha.....

dan orang ingat belajar part time ni sekadar pergi kelas sekali lepas tu submit assignment. harap maklum, UTM bukan seperti institusi yang lain. kami ada kelas tiap-tiap minggu sepertimana adanya group assignment, quizzes dan test. mengumpul carry mark dan tak cukup kehadiran akan dihalang menduduki final exam. sebijik macam masa saya buat full time dulu. bezanya saya menghadiri kelas di hujung minggu seharian, bukan di hari biasa mengikut jadual yang ada kalanya untung2 kamu hanya masuk kuliah 2 jam je. so, saya sebenarnya mendapat extra penat. tapi bak kata kakak saya , masa ni kita akan rasa kepahitannya insyaAllah kalau kita tak berputus asa. pasti akan ada saat kemanisannya. InsyaAllah.

kehadiran little caliph inipun main lama makin menyentuh perasaan saya. sudah hampir 6 bulan lebih saya membawa si kecil ini rupanya. rasa tak sabar untuk membawanya ke dunia kami. tapi kadang-kala masih ada perasaan gusar bertandang. mampukah kami menjadi ibu dan ayah yang mampu mendidik amanah ini menjadi insan bertakwa. semoga Allah memberi petunjuk untuk segala urusan ini.

soalan yang saya suka tanya pada Abang 'Abang nak bagi nama apa kat baby kita?'. sebabnya semua cadangan nama yang diberikan ditolak mentah-mentah oleh Abang. 'nanti Abang fikirkan'. he's really the cool man. kadang-kala sikap cool Abang buat saya menjadi panas. hahaha...namun jauh di sudut hati saya, terpaksa saya akui. manusia tidak sempurna dan dia sebenarnya hadir untuk saling menyempurnakan kehidupanku. kita mungkin boleh mengira keburukan seseorang, namun bila kita melihat dengan pandangan mata hati. masih ada kebaikannya yang mengaburi semua kekurangannya. 

paling penting , jangan cerewet dan terlalu memilih. nak mencari yang baik, kita yang perlu jadi baik terlebih dulu. jangan bersembang tentang hukum haram halal kalau kita sendiri  menghalalkan yang haram dalam sedar mahupun sebaliknya. sesiapa pun boleh berselindung di sebalik topeng agama namun tak mampu menyorok daripada pandangan Dia. Islam itu agamaNya. fikir-fikirkanlah. berhenti menjadi hipokrit di hadapan manusia. Islam itu bukan sekadar menjadi hujah tetapi harus dihayati dan didalami.

okey, mak buyung membebel tidak akan abis sudahnya. saya harap my little caliph tapis benda yang baik-baik saja ye sayang. kalau time ibu nak naik angin di ofis, tolong la buat-buat tido ye sayang. hekhekhek...pagi-pagi tadi saya huraikan sikap 'tanggungjawab' pada sorang ni. saya pun bukannya buat kerja bagus sangat tapi sekurang-kurangnya saya tidak buat kije tu cincai je. kita dah masuk level bekerja, bukan level nak jawab exam spm lagi. titik.

# tak sabar nak pergi check up next week, nak tengok baby.....heeeee

Tuesday, March 11, 2014

Tuesday, February 25, 2014

Monolog Sepiku

Alhamdulillah, setelah MC lebih seminggu gara-gara ditahan wad hari ni saya kembali ke ofis. walaupun whatsapp bertalu-talu masuk dok isu meeting, bengkel dan laporan saya hanya mengambil pendekatan. cool. saya dah penat berfikir dan mentensionkan diri. biarkan saya buat kerja mengikut flow dan kemampuan yang saya ada sepertimana tiap kali doa selepas solat saya. Ya Allah, jadikan aku isteri dan anak yang solehah, ibu mithali, pelajar cemerlang dari segi sahsiah dan akademik, pekerja yang amanah, komited dan kreatif serta hambaMu yang beriman dan bertakwa. 

dan sudah lama blog ini terbiar berhabuk. sejak disahkan berbadan dua saya rasa saya berubah hampir 360 darjah. semua benda yang saya suka saya tak suka dan sebaliknya. dan saya ingat dah masuk 4 bulan, habis alahan saya akan sehat cerdas dan bertenaga macam dulu-dulu. namun ujian hidup datang bertalu-talu. dan terima kasih untuk kasih sayang mak dan Abang serta adik beradik semua yang tak mampu terluah dengan kata-kata. mungkin saya bukan jenis menunjukkan betapa saya menghargai kalian namun jauh di sudut hati, saya benar-benar menyayangi kalian. di akhir malam, banyak perkara yang bertandang dalam kotak fikiran. sungguh banyak impian dan cita-cita yang saya atur dulu masih belum tercapai. entah mampu entah tidak namun saya tahu dan yakin, semua milik Dia.

sekarang masih di ofis. tunggu Abang. baca mesej di whatsapp. bertalu-talu cerita kerja. tengok laporan dan kertas kerja yang masih belum bersiap. orang dah bayar gaji. sakit ke. terlingkup ka, itulah realiti kehidupan. tengok mesej line, meruntun jiwa. saya harap saya kuat untuk menghadapi ujian-ujian ini. nak balik kampung, memang hanya bermimpi. hujung minggu saya sudah berisi dengan kuliah kuiz dan test segala. memang ini yang saya dah jangkakan untuk 2014. selamat berjaya masyitah aminah!


tiba-tiba rasa rindu pada arwah ayah dan emak di kampung. mereka penguat semangat hidup saya dan kasih sayang mereka tiada tandingan.






Monday, February 10, 2014

Coretan Mengandung Saya I

okey, im in da good mood this evening. setelah lama tak mengadap blog, akhirnya hari ini saya depan lappy mengetuk-ngetuk akal fikiran. apa yang boleh dikongsikan. al maklum la sejak berkeadaan cam gini saya hilang semua mood rasanya. nak bercakap dengan orang taknak. nak berbual melalui telefon pun rasa malas yang teramat. habis-habis main candy crush. ngeh3....sepanjang saya dilanda morning sickness, Abang berjaya meninggalkan level saya hingga ke belakang. risau jugak hari tu bila Abang asyik dengan candy crush. iyo la, saya mengandung. tiba-tiba abang dapat habit main game. tak penah2. takut menurun kat anak kami je nanti. selalu saya je yang bising mengadu, asyik game over je. hahaha....sampai Abang terpaksa cakap 'susah sangat ke yang? tak payah main la'. hek3....

Alhamdulillah, sekarang Abang dah tak seaktif dulu main candy crush dan morning sickness saya pun dah tak macam dulu dah. cuma sekarang ni bila saya masuk ofis saya akan mengantuk tahap gaban. saya nak tido sangat-sangat. pagi tadi Abang tanya 'mengantuk sangat ke yang?'...hek3...saya boleh tido je sepanjang jem, tak macam selalu. membebel tak sudah. padahal Abang yang tido pukul 2pg dengan frust bila MU seri 1-1. tak habis-habis bisingnya pagi tadi. saya cuma boleh pujuk 'okey la tu, Van Persie Abang yang score'...ngeh3. baru diam kejap....

tapi masuk tahun baru, kerja makin banyak. saya pulak mencari kerja untuk biar nampak banyak. hahahaha....mana nak pergi bengkel, mana nak masuk kuliah, mana nak masuk labour room. semuanya pulun tahun ni. moga sukses hendaknya. InsyaAllah....

dan semalam baru pergi untuk second check up. Alhamdulillah, sume baik-baik sahaja. little caliph pun sehat-sehat. dan tak dapat lupakan betapa terujanya kami bila scan menengok little caliph kami. agak-agak keluar macam siapa? naluri saya kuat cakap, dia akan mengikut bapaknya....hahahaha

namun berkongsi menjalani pemeriksaan antenatal berdasarkan pengalaman saya yang secetek air di dalam besen ni. serius, saya banyak bertanya pada mereka yang berpengalaman dan melayari internet dan membaca buku yang tak seberapa sebab kekangan masa dan kesihatan yang up and down ni. rupanya banyak benda yang saya tak tahu. confirm tak tahu sebab saya tak pernah mengandung. sekadar menengok kakak-kakak saya yang saban tahun menambahkan askar-askar saya. hehehehe

saya suka bertanya setiap kali kita check up, apa rutinnya. saya hairan bila kawan-kawan dan sepupu yang seangkatan dengan saya post ubat yang macam-macam dan cerita pelbagai rutin yang diorang kena lalui bila pergi check up. saya hanya scan, urin test, sukat tekanan darah, tinggi dan berat serta ambik darah. saya memang tak suka kena cucuk. ngeh3....doktor bila nak cucuk, mula la nak bercerita. dia ingat kepala saya boleh lupa yang lengan tengah nak kena cucuk ni? mula la saya menjawab soalan doktor mengarut-ngarut. hahaha....

dan sepanjang kehamilan ini saya hanya makan folic acid yang dibekalkan oleh doktor klinik. kemudian saya ambik suplement salindah dan ubat homeopathy beserta minyak ikan + madu + liquid clorophil. okey, itu pun penat saya nak mencuri makan. al maklum la, kadang kala ubat depan mata pun saya malas nak masukkan dalam mulut. saya harap little caliph membesar menjadi seorang yang rajin. hehehe...dan memasuki usia kandungan ke-4, folic acid saya dah ditukar kepada Obimin (terkandung folid acid). 

dan semestinya saya masih belum membeli barangan bayi sebab rasanya masih terlalu awal. tapi saya mula memikirkan nama little caliph kami. saya pasti Abang tak setuju dengan nama yang dari hari tu saya dok berkenan. hari ni saya cari lagi dan nama tu jugak yang dok bermain di benak fikiran. misi memujuk Abang. hehehe....

# saya tak tahu kenapa bila tengok barangan baby dan memilih nama, baby boy will come first. kami terima seadanya. semoga si kecil kami membesar dengan sihat dan sempurna iman, akhlak dan sifatnya. Ameen.....





Tuesday, January 21, 2014

2014 Please Be Good To Me...

tahun 2014 yang bermula nampak perlahan dan sempurna namun penuh cabaran yang hakikatnya pasti terselit hikmah. semoga kami kuat menghadapi ujian-ujian ini. insyaAllah.

alhamdulillah. alahan saya makin baik walaupun masih tak mampu nak driving pergi kerja lagi. ada sekali-sekala baby bantu ibu dia untuk jadi sihat dan bersemangat buat kerja. harap-harap lepas ni akan maintain kuat dan bertenaga serta bersemangat. yahooo....amin3

minggu ini nampak macam tenang sebenarnya saya agak berdebar. menunggu masa untuk dipanggil review paperworks & perancangan 2014. yang nyata sebelum my lil caliph menjengah dunia, 50 peratus perancangan sudah berjalan. saya mengaku cabaran pada trimester pertama. saya bukan sahaja mabuk tapi saya memang pantang mengadap kerja-kerja di atas meja dan laptop. saya rasa macam kepala saya tak boleh berfikir. ngeh3.....macam mana nak mengemudi team aku ni?

namun saya sangat bersyukur. sokongan serta bantuan keluarga dan Abang banyak membantu saya dalam menghadapi ujian kehamilan pertama ini. kalau dulu saya tengok orang mengandung saya rasa, mungkin diorang penat je kot perangai cam gini tapi bila dah rasa sendiri...erm...rezeki masing-masing. ada orang kuat dan makin bertenaga namun ada yang sampai terbaring tak mampu buat apa-apa. Allah bagi mengikut kemampuan. dan besar ganjarannya. insyaAllah.

boss saya cakap saya nampak berseri sejak mengandung. okey, bahagian mana tak tahu sebab saya pergi pejabat dengan muka tak berbedak dengan berstokin & baju sejuk. saya kan pantang dengan penghawa dingin. 

akak rasa budak ni kurus sangat, sebab tu tak larat. tak cukup zat. hekhekhek....kurus saya selalu menjadi isu.

'akak malas nak tegur ami. sebab Ami macam dok dalam dunia sendiri'. hehehe...saya bersyukur. sejak mengandung ni saya tak banyak cakap. khayal dalam dunia sendiri. masuk meeting baik ja. sepatah tanya, setengah patah saya jawab. jawapan ringkas dan padat. baby ni mesti nak jadi macam ayah dia ni, tak banyak cakap. time nak cakap je baru berderet-deret keluar.....

dan hari ni opismate saya cakap, 'aku gembira tengok ko tak pakai sweater masuk ofis hari ni. nampak segar'. macam ni la Ami yang dulu. hekhekhek....nak mengaku. ini kali pertama aku rasa nak pakai maskara setelah disahkan mengandung.

begitu juga ujian hidup. saya percaya, setiap yang mendatang ada hikmah yang tersembunyi. dan cereka 2014 mula berdrama . huahuahua.....saya rasa takut dan kadang kala rasa mampu ke saya hadapi semua? namun tawakal dan bergantung harap saya pada Allah sepenuh jiwa. insyaAllah, Dia Maha Berkuasa.

hari Khamis ni setelah sekian lama tak drive, nampak gaya saya kena redah KL. Program di ofis baru. okey. be strong. dan dalam kalut dengan paperwork, banyak dokumen yang belum saya isi dan cop untuk registration Sabtu ni. naik Kulai la pulak. balik-balik pindah umah esoknya. then isnin pindah dan masuk ofis baru. selasa, mengadap bos untuk planning & kertas kerja 2014. huuuuu.....saya harap Allah kuatkan saya dan berikan saya petunjuk dalam setiap urusan.

"Kita bertanggungjawab atas apa-apa yang berlaku dalam hidup kita. Apa yang kita selalu fikirkan dan selalu cakapkan itulah yang kita akan dapat"

be positif!

# saya harap saya dapat dean list. hakhakhak...sangat poyo!


Monday, January 13, 2014

Hafiz Hamidun - Kasih Padamu


salam Maulidur Rasul. 

#Alhamdulillah. terima kasih. hadiah Maulidur Rasul buatku. semoga Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk urusan ini. saya tidak mahu lepaskan peluang ini untuk kali keempat. KEEMPAT? dilemma.... semoga semangat juang utusan Allah juga mengalir dalam diriku supaya tidak mudah berputus asa. insyaAllah....

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah

Share it

 

Made by Lena