THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, January 20, 2015

Pencarian Kereta Baru!

Assalamualaikum.
hai. hai. hai.
pagi yang sangat memenatkan. jalan ke ofis yang jem semakin jem. satu pemandangan yang biasa. bila sekolah dah bukak. budak-budak dah masuk kelas. parents sibuk keluar awal nak hantar anak ke sekolah nak mengejar masuk waktu kerja 8.30pagi dan cikgu-cikgu juga bangun awal untuk memastikan loceng 7.45pagi berbunyi. dan akibatnya semua jalan keluar masuk kat kl ni sesak. kalau ada kemalangan makin menyesakkan. sekarang rasa macam makin kurang sabar lak. kehkehkeh.....

pemilik kereta semakin bertambah. seorang demi seorang beli kereta dan tambah kereta mahupun tukar kereta (rasa macam nak tukar kereta lak. huhuhu....). bumi dah makin padat rupanya. dan baru-baru ni sebijik kereta bertambah dan menyebabkan bumi makin padat bila adam sadiq pun dah beli kereta. amboi! ibu memiliki kereta dengan nama sendiri ketika usia 24 tahun, adam sadiq baru 4 bulan dah ada kete? 

'rileks la ibu, anak orang lain tak keluar perut ibu kereta depa dah ready kot' ini mungkin jawapan sadiq kalau ibunya membebel kot. kehkehkeh....

sebenarnya kereta adam sadiq ni merujuk kepada baby stroller yang mana kereta ni tak memerlukan lesen untuk memandunya. hehehe......okey straight to point. sebelun deliver baby saya rasa storller baby tak perlu beli awal-awal. tapi bila dah keluar adam sadiq ni baru rasa, 'why not i buy it long before this?'....huhuhu...semuanya bergantung pada parents itu sendiri. masing-masing ada pendapat dan keperluan plus dengan kepuasan parents tu sendiri.

pada kami sebagai parents, kami rasa stroller baby sangat perlu. why?

1. my baby agak bambam. nak berjalan sambil mendukung si kecik ni memang memerlukan tenaga. ibu memang tak boleh dukung adam sadiq lama-lama. lagipun ceaser mommy is an excuse that i gave to his abah. hakhakhak....tak boleh angkat berat-berat.

2.beli keluar barang terutamanya kami di sini tak sempat nak masuk pasar pagi. kami masuk supermarket/mall beli barang. nak berjalan ke satu tempat ke satu tempat dengan bawak barang? stroller baby sangat membantu.

so macam mana saya memilih stroller baby untuk adam sadiq? firstly saya akui saya tiada pengalaman membeli barang ntah pape ni. tolak dulu pun yang anak sedara punya dan tak hambek tahu pun bape harga. so bila nak beli ni at first saya mula terkam semborono je. tanya kakak bape harga then cuba cari dengan harga yang dimilikinya 7 tahun yang lepas. memang tak jupe. hahaha....

so saya terjah Lazada. okey saya adalah seorang pembeli online yang tegar tetapi saya juga suka window shopping samada di alam maya ataupun di luar. malangnya Abang membantutkan hobi saya sejak bujang yang suka window shopping sambil compare harga barang. memang takde kerja. hahaha...

tanpa membuat any searching saya berkenan dengan SCR2 di Lazada yang masa tu tengah offer RM200++. saya memang tak tahu harga pasaran masa tu memang nak beli je tengok harga murah tanpa melihat pada fungsi dan kesesuaiannya dengan keadaan kami. tapi malangnya asyik terbantut. tak tahu kenapa. sehinggalah saya mula membelek satu persatu stroller baby yang ada di alam maya dan membaca pengalaman parents yang menjadi baby stroller hunter. serious, depa buat kajian dulu sebelum beli. okey maka saya mula menghitung bajet, fungsi, kesesuaian , keperluan dan ditambah sedikit kepuasan pada si ibu yang menolak kereta kecik babynya. kehkehkeh....apa yang saya hitung? simple je.

1. saya nak stroller yang at least ada few adjustable backrest and of course including flat recline for infant kan dan boleh facing parents too. so sekarang ni adam sadiq dalam fasa flat recline je ibu letakkan. pinggangnya masih tak kuat dan ibu letak mengadap tengok ibu yang lawa neh. kehkehkeh...besar sikit baru duduk tengok depan ye dik.

2. mampu menampung berat yang besar but mostly yang saya jumpa newborn till 4 years. ok la tu. ntah2 dah boleh jalan idoknya mau duduk dalam stroller. 4 tahun tu dah boleh berlari. hekhekhek...

3. i need extra padded seat for my adam sadiq. yup, anak ibu ni memanjang ikut abahnya. hahaha...nurse kat klinik yang cakap.

4. lockable wheel. untuk keselamatan. mana la tahu ibu abahnya sibuk menengok barang anak ntah ke mana. nauzubillah.

5. large storage basket. nak isi barang adam sadiq ngan ibu sekali. hahaha

6. nak stroller roda tiga. biar nampak sporty sikit. tak tau ibu ke adik yang nak duduk dalam tu tapi ibu yang nak tolak kan? kehkehkeh....

7. purple kaler. teeeeeeet....

8. muat bonet kereta. seriuos!

9. bajet less RM500. xmo letak bajet mahal-mahal. ukur baju di badan sendiri sebab senantiasa saya ingatkan pada adam sadiq 'kita bukan orang senang. beli untuk keperluan, bukan kehendak. anak ibu anak soleh. anak soleh tak suka membazir kan?'. hehehe....harap-harap statement tu cair dalam minda adik.

10. apa-apa yang difikirkan sesuai. 

inilah perkiraan pertama yang saya buat setelah melihat pengalaman banyak parents yang membeli kereta kecik untuk anak mereka. so untuk perkara pertama saya kena pastikan kereta adam sadiq muat untuk duduk dalam bonet mrs purple ibu terlebih dahulu sebab dalam kereta abah takde masalah. then mostly parents yang nak jual stroller anak depa selalunya sebab kereta anak besar sangat sampai tak muat nak masuk kereta parents. huhu...lagipun kalau balik kampung muat-muat kereta budak tu baik suruh budak tu balik kampung dengan kereta sendiri kan? kehkehkeh....

so bermulalah pencarian kereta adam sadiq. i tell you. below stroller baby memang selalu di hati tapi menyedarkan diri. banyak lagi keperluan yang perlu didahulukan. ada at least 2k dalam tangan bolehlah tapi kalau ada pun ibu cuci mata je la. takmo2! huhuhu...

zappxtra 2 purple pace
selalu menyedarkan diri. adam sadiq yang nak duduk dalam ni. bukan ibu. okeyyyy...

kemudian ibu terjumpa koleksi yang ni. yang ni pun ada 5k boleh la bermimpi ye. huhuhu....tengok boleh tapi nak mimpi tu tak payah la. saya rasa its too much sementelah abah masih boleh tolong bukakan untuk adam sadiq stroller tu. sampai guna power nak bukak. memang buat kita makin malas even the technology yang insert really awesome. 4moms orogami stroller!


cup! cup! cupppp! saya mula mencari secara serious. setelah ditolak dan ditambah akhirnya saya memilih jenama SCR branding from Malaysia. salah satu stroller brand yang agak bagus dan stylo jugak bagi saya. so come to visit this website Sweet Cherry. boleh jadi ambassador sweet cherry neh. hekhekhek...dan sememangnya saya hanya bertumpu pada carian SCR stroller sahaja. baby carrier pun saya tak berminat sebab adam sadiq ni cepat memanjang so saya kira tak sesuai nak duduk dalam baby carrier. kang keluar kaki yang terlebih...hehehe. so saya tak ambik set strollet+carrier. i think stroller is enough.

so saya buat comparison antara SCR 1, 2, 6, 8, 9, 10, 11, 12 dan 13.

akhirnya 6, 10, 12 & 13 (masuk list sebab paling latest. kehkehkeh) telah dishortlistkan. dan sejujurnya hati berkenan dengan SCR6. okey. first thing harga dah lebih bajet around RM769.00 tapi saya belum survey kat kedai lain lagi. tapi cakap dalam hati RM500 bajet bukan actual lagi kan? tudiaa...syaitan mula bertenggek. 

SCR 6
saya berfikir panjang. macam mana nak cari dana dan paling penting nak mematikan hasrat untuk memilih SCR6. jangan membazir. okey, no purple but i think red is awesome for baby boy. emmmm...nak jugak. tapi akhirnya saya kalah bila SCR6 tak muat dalam bonet mrs purple saya. alhamdulillah. saya tersedar. abah pesan jangan membazir. kehkehkeh...

okey. so saya melihat pada SCR10 & SCR13. SCR10 pun sporty tapi ada beberapa criteria yang tak meet so saya terpaksa tolak begitu jugak SCR13. the latest one tapi besar weh! tak larat! akhirnya jeng! jeng!jeng!

tinggal SCR12. harga RM589.00. saya tak sempat nak survey kat tempat luar. saya memang survey online ja. harga paling rendah saya dapat RM550.00 tapi itupun saya dah order dengan harga RM589.00. Rasanya kalau beul-betul cari boleh murah lagi kot tapi nasi dah jadi bubur. ehehehehe....

its purple even at first saya order yang kaler merah tapi akhirnya buat pusingan U. purple dan ibu tak boleh dipisahkan. even tak beroda tiga tapi it still look nice. nak kata ringan tak sangat tapi muat dalam bonet mrs purple ibu. meet the others criteria but the storage basket for SCR12 is quiet small. xpe la. awak bukan encik stroller perfect 10 kan? bajet terlebih sikit tapi so far i like it! Alhamdulillah. now adam sadiq is having his own new car! menambahkan kesesakan lalulintas di supermarket. kehkehkeh...tamat sudah pencarian kereta adam sadiq. to others mungkin boleh letakkan tanda aras seperti berikut mengikut kemahuan masing-masing.

tapi yang paling penting, adam sadiq selesa dan selamat di dalam kereta baru pilihan ibu ni. insyaAllah. amin...

SCR12-Gambar Pinjam

Tuesday, January 13, 2015

Alhamdulillah : Welcome to Our Life, Little Caliph!

Alhamdulillah.
13.01.2015. hari ini genap 6 bulan usia Adam Sadiq. wah, anak ibu makin besar. makin banyak ragam. makin nakal. dan makin bijak. Alhamdulillah. syukur sangat-sangat. dan lagi bersyukur bila Tokwan sudi menjaga cucu ke-10 yang sorang ni. saya bagitau kat sini, si kecik tu lagi manja dengan Tokwan dia daripada Ibu & Abah!

rasa macam cepat sungguh masa berlalu. dah setengah tahun rupanya peristiwa saya melahirkan Adam Sadiq. masing terbayang-bayang keadaannya masa tu. slow and steady tapi macam pening lalat kejap. hahaha...

Al kisahnya bermula macam gini. setiap sabtu saya dan Abang akan mengikut rutin ke KPJ Selangor untuk antanetal checkup. 12.07.2014 masa tu saya genap 39 weeks. memang dari malam si kecik ni asyik mengeras dengan kerapnya. orang kata kontraksi. tapi takde la pulak tanda-tanda macam keluar lendir or darah ataupun pecah air ketuban. so saya anggap itu kontraksi biasa walaupun rasanya macam dah luar biasa. masih rileks. berjalan terkedek-kedek untuk berjumpa pakar O&G saya, Dr Siti Esah.

bila tiba turn saya masuk berjumpa doktor, saya diarahkan untuk menjalani ujian CTG. masih ingat kata-kata Dr Siti bila melihat gerakan kontraksi pada perut saya 'kuat betul kontraksinya ni. macam nak bersalin ja ni'. saya dah cuak. adam sadiq pun tak control langsung.  masa tu barulah rasa nervous tu makin menjadi-jadi. ehehehe.....dan bila ujian CTG dijalankan, Dr Siti mengarahkan saya ditahan wad. sementelah bukaan rahim dah mencapai 2 cm. ye ke? ujian CTG (Cardiotocography) adalah bertujuan untuk menyemak kadar dan corak degupan jantung dan juga pergerakan bayi manakala bukaan pintu rahim (serviks) bermula pada bukaan 1cm dan bayi akan dilahirkan pada bukaan 10cm.

saya memang rasa macam taknak bersalin. tetiba. ahaks...saya mintak untuk balik ke rumah untuk tujuan menguruskan apa-apa yang perlu dan akhirnya Dr Siti melepaskan saya dengan syarat bila sakit datang terus ke hospital tanpa berlengah ataupun keluarnya tanda-tanda untuk bersalin. saya angguk dan senyum.

balik rumah rasa sakit makin menjadi-jadi. rasa macam perut memulas dan saya hanya rileks sambil sempat mengikut mak ke pasaraya membeli barang. tapi saya tunggu dalam kereta je. kalau ikut berjalan mahunya bersalin dalam pasaraya. hekhekhek....

12.01.2014 bersamaan dengan 14 Ramadhan. hari tersebut family kakak saya dan Abang berkumpul di rumah saya untuk berbuka puasa bersama-sama. i tell you, saya sempat habiskan 2 pinggan nasi beriani dengan ayam masak merah. memang berselera macam tak pernah jumpa nasi. padahal saya tak puasa pun hari tu. hehehe...lepas maghrib tu memang rasa sakit tu makin kerap. barang-barang dah siap masuk kereta. saya cuma tunggu untuk solat isyak sebelum bergerak ke KPJ Shah Alam. Solat Taubat & Solat Hajat. semoga segalanya dipermudahkan.

tepat 10malam saya tiba di KPJ Shah Alam. disorong masuk terus ke Labour Room. ok. sangat cuak. pengalaman pertama bersalin. pakai baju untuk bersalin.emmmm.......terpaksalah. bila nurse periksa bukaan rahim masih 2cm tapi sakitnya hanya tuhan yang tahu. dari pukul 12.00tgh hari hingga 10mlm masih kekal 2cm? saya dah cuak. orang cakap anak sulung bukaan rahim agak perlahan. berapa hari nek terbuka jalan ni? sakitnya rasa macam nak bersalin sekarang ja.....mampu ke saya nak tahan kalau kena tunggu berhari-hari? saya punya theory mula berlegar sendiri.

so saya dipindahkan ke wad sementara menunggu bukaan rahim bertambah. masa tu nurse dah masukkan ubat untuk keluarkan najis. saya dah mula konpius. nak beranak ke nak buang air besar? hahaha....lepas buang air besar saya ditolak dengan wheelchair sekali lagi masuk bilik wad. Abang, mak, adik dan abang saya masih setia menemani. lama kelamaan sakit semakin menjadi-jadi. pada perkiraan saya waktu itu, 'ini mesti esok bersalin' sebab bukaan rahim saya agak perlahan. tapi sampai ke pukul 1 pagi saya masih tak boleh tidur. sakitnya hanya Allah yang tahu. zikir. tarik nafas. semua dah buat tapi kalau tak tahan sabar mahu nak menjerit. saya menangis sikit-skit je la. hakhakhak....

akhirnya saya menyerah kalah. Abang terpaksa memanggil nurse dan bila diperiksa bukaan rahim dah mencapai 5cm. nurse bergegas untuk bawa saya ke Labour Room. hanya suami sahaja yang dibenarkan masuk. mak dan yang lain masih menunggu di luar. tapi memang tak disangka, jarak bilik wad ke Labour Room tak sampai 5 minit. bila nurse periksa bukaan dah mencapai 7cm. kontraksi saya pun pada waktu itu makin kuat. bekalan oksigen yang dibekalkan rasa macam tak berfungsi. rasa nak baling ja.adoiii.....saya hanya mampu pegang tangan Abang. sakit dan sakit. waktu tu keadaan dah mula cemas.

dan waktu tu jugak tetiba Dr Siti EL dan diganti Dr Nazri. saya sakit dan saya cuak. dari awal saya tak pernah berurusan dengan doktor lelaki dalam urusan antanetal tapi akhirnya bila nak bersalin pakar O&G yang saya pilih diganti dengan pakar O&G lelaki. waktu tu saya hanya berserah. kita hanya merancang dan Allah yang menentukan.

dan sekali lagi saya dikhabarkan dengan berita yang tak dijangka. baby saya dah buang air besar dalam perut. dalam masa tak sampai 10minit air ketuban saya tiba-tiba pecah dan keluar dengan lendiran hijau. doktor mengarahkan saya untuk dibedah dengan segera. tapi, segala-galanya di tangan saya. Abang setuju memandangkan keadaan masa yang semakin suntuk namun saya masih enggan. masih berkeras nak bersalin normal. siap nangis depan doktor taknak ceaser. hakhakhak....Dr Nazri dan nurse menerangkan akibat lama membiarkan bayi dalam keadaan membuang air besar salah satunya boleh mnyebabkan kematian, baby jadi lembap, cacat dan sebagainya. lagilah lemah semangat saya mendengarnya. ibu sayang baby. lagilah saya nangis dalam labour room tu. adoi...

Dr Nazri sempat memujuk 'kalau Masyitah operate, it just takes about 15 minutes then masyitah could see your baby'...huhuhu...akhirnya saya hanya makan pujuk mak. bila saya telefon mak dan mak cakap 'kalau itulah jalannya, operate la kak'. barulah saya setuju. dan its going really fast.

saya dipindahkan katil. nak angkat pindah katil pun satu hal. kontraksi saya yang kuat dan menyakitkan menyebabkan urusan pindah katil terbantut. sakit hanya tuhan saja yang tahu. saya sempat sound nurse 'nurse, saya rasa macam baby ni nak keluar ja ni. sempat ke nak ke OT?' huhuhu....

bila nak masuk OT ada briefing session oleh pakar bius Dr Zul. masa Dr Zul tanya 'masyitah, sekarang saya nak briefing prosedur bius' dan saya dengar nurse yang menemani saya dari masuk Labour Room sampai ke pintu OT cakap 'Dr, patient dah tak boleh dengar briefing dah. dia sakit sangat dah'. hahaha....tahu takpe. saya rasa macam baby ni nak keluar dah. lalu saya terus disorong ke OT dan dibius separuh badan. sempat berbual-bual dengan Dr Zul & Dr Nazri yang sangat peramah. okey. masa tu dah tak rasa apa-apa. yang saya tahu Dr Nazri janji 15 minit i could see my baby. nervous dah hilang dan excited je yang ada. tapi dalam hati mintak selamat segala-galanya.

Alhamdulillah, 3.38 pagi bersamaam 15 Ramadhan (13.07.2014) bila saya dengan tangisan si kecik tu rasa lega. dan selepas dibersihkan dan diperiksa oleh Paediatrician Dr Ling saya dihidangkan dengan keajaiban ciptaanNya ini. Subhanallah. saya hanya mampu menitiskan air mata dan mengucap syukur. Baby saya tidur di dada saya dengan air basinya. bila nurse lap air liur basinya, keluar lagi. adik, bikin ibu malu dalam OT ja. doktor & nurse sama-sama gelak. ehehehe

selepas siap semuanya, saya diletakkan sementara dalam bilik rawatan untuk dipantau sebelum dihantar masuk ke bilik wad. yang paling ngokngek adalah bila Dr Nazri bagi handsetnya suruh kol Abang. 'Masyitah call hasben suh datang sini sebab kami cari kat luar maybe hasben pergi kat baby kot'. alamak saya terlupa nombor Abang. adoi....doktor dan nurse sekali lagi gelak dan diusik oleh Dr Nazri sekali lagi 'nasib baik awak ingat lagi mana satu hasben awak masyitah' 

39weeks 1day
13.07.2014
3.38am
Baby Boy
3.27kg


Alhamdulillah. walaupun saya tak pernah menduga saya akan melahirkan Adam Sadiq secara ceaser namun perancangan Allah adalah yang terbaik sebab sepanjang mengandung saya tidak menghadapi masalah besar selain darah rendah dan hampir disaspek menghidap kencing manis. ehehehe...... saya ingat anak sulung saya ni ambik masa nak menjengah dunia rupanya sekejap je. sebab tu orang cakap bersalin ni nyawa kat hujung tanduk. mati masa ni syahid ganjarannya. 

Last but not least sampai sekarang saya hanya mampu ungkapkan Alhamdulillah untuk segala-galanya.

welcome to our life, Adam Sadiq!




Friday, January 2, 2015

Selamat Tinggal 2014 & Salam Tahun Baru 2015

first of all, setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Illahi untuk semua nikmat kurniaanNya pada kami. dan kini 2014 sudah melabuhkan tirainya. banyak suka duka yang dilalui memberi pengajaran yang amat bermakna pada diri ini. dan tak terkecuali tatkala diuji Allah masih pinjamkan kekuatan dan ketabahan serta kesabaran padaku untuk menghadapi ujian-ujiannya.

throwback#2014

tahun pertama bergelar ibu. pengalaman pertama. saat pertama kali merasai sakitnya membawa si kecil ini ke dunia. demi Allah pengalaman itu tidak mampu dilupakan. sekarang saya seorang ibu. Alhamdulillah....

menyambut kedatangan ahli keluarga baru. ini adalah pertama kali keluarga saya menerima menantu perempuan. 

Ogos2014
 

ini walimah adik saya yang melangkah bendul abangnya. sakan noo nikah time raya. so next next year nikah time raya sudah tidak dibenarkan sebab ada komplen 'kami tak rasa macam raya pun' sebabnya tahun lepas walimah saya pun masa raya jugak. raya cam 2 tahun dah tak beraya. eheheh...tapi malangnya saya masih berpantang waktu ini. so, tak dapat excited sangat la. dok dalam bilik dan menyambut kedatangan orang ramai masuk dalam bilik menengok adam sadiq yang seronok tido memanjang. huhuhu

september2014

walimah don muktar dan pasangannya. waktu ni saya dah habis pantang but i tell you saya masih makan berpantang lagi. 4 bulan lepas bersalin pun saya masih sakit lagi. huhuhu....ujian tuhan. abang saya selamat melangsungkan perkahwinannya dengan pilihan hati.

barakallah to both adik & abang saya. semoga dikurniakan kebahagiaan dan kekuatan dalam mengharungi rumah tangga kalian.

dan bertambah keriangan kami di tahun 2014 setelah saya menerima lantikan jawatan setelah 2 tahun berkhidmat. Alhamdulillah. saya melepasi ujian perlantikan jawatan hanya melalui sekali ujian sahaja. wink! wink! al maklum di tempat ini untuk memperoleh jawatan ini secara tetap anda dimestikan berkhidmat sekurang-kurangnya 2 tahun dan pada perkiraan saya rezeki ini tidak cepat dan tidak lambat malahan datang tepat pada waktunya. Alhamdulillah....

dan pada waktu yang sama juga kami sekeluarga dikhabarakan bakal menerima kedatangan 2 ahli kecil baru pada tahun hadapan. Alhamdulillah. bukan saya la. adik & abang saya la! amboi cepatnya korang....hekhekhek...welcome to da club sis!

namun kita masih lagi dikejutkan dengan kejadian musibah banjir yang melanda kelantan, terengganu, pahang & perak baru-baru ini. demi Allah saya sebak melihat anak-anak kecil yang menangis kesejukan dan kelaparan. saya juga punya anak kecil. bagaimana jika yang menangis itu anak saya? semoga ujian ini mampu memberi tarbiah kepada kita untuk mendidik jiwa menjadi sebenar-benar hambaNya.

begitu juga dengan kehilangan MH370 & kejadian tembak MH17 yang akan dikenang selamanya di ingatan. walaupun tiada saudara mara dan sahabat handai saya yang terlibat dalam penerbangan tersebut namun harus saya akui masih ada saudara sesama Islam saya di dalam kapal terbang tersebut. semoga roh mereka dicucuri rahmat dan dibentangkan hikmah di atas kehilangan MH370.


dan kini, tahun 2015 sudah menjelma. angka usia saya sudah hampir berganjak setahun ke depan dan setapak lagi menghampiri tarikh kematian saya yang belum diketahui bila. doa saya moga Allah senantiasa merahmati & memberkati usia saya dan keluarga sehingga ke syurga. dan saya tahu, 2015 bakal menghidangkan saya dengan pelbagai ujian dan nikmat yang akan menguji diri sebagai seorang isteri, ibu, anak perempuan, pekerja & pelajar. mohon saya Allah kuatkan saya dan tunjukkan saya jalan yang terbaik. amin...

salam tahun 2015 buat semua.

Friday, December 19, 2014

Cerita Demam, Suspek Hamil & Third Trimester

semalam merupakan hari yang agak tingtong bermula pagi sehingga malam. entah apa yang tidak kena awal-awal pagi saya sudah sesat di highway untuk ke ofis KL. bukan tak pernah pergi malahan itulah laluan untuk saya pergi ke kuliah namun kejadiannya bila keluar Tol Duta saya sesat sekali lagi. adoi....sedar-sedar depan Sogo. oit, its not the right time for shopping la. so pagi-pagi saya berjaya tawaf Shah Alam & KL dengan gumbiranya. nasib saya baik, musim cuti sekolah. so kesesakan lalulintas adalah tidak seperti hari biasa. terima kasih anak-anak murid dan cikgu-cikgu yang dah balik kampung. damai sekejap KL ni. huhuhu...

maka selepas siap urusan saya di ofis KL saya kembali ke ofis Mentari. okey waktu ni saya rasa demam saya dah lain macam. ye betul! sehingga ke petang saya rasa muka, mata dan kepala saya berdenyut dan tak mampu dibuka. penangan demam selsema. saya bergegas pulang namun tersadai di parking Giant Sek 13 menanti handsome boy balik ofis. kehkehkeh...jawabnya saya menyerah diri ke klinik jugak. dengan muntahnya , doktor dengan selamba bertanya.

'awak mengandung kot?'

oit. tadi dah cakap kita baru bersalin 5 bulan yang lepas. dan dan je. Abang tetiba gelak. saya yang sakit ni menempelak.

'apsal abang gelak?' depa ingat buat anak ni macam buat kuih? amanahnya terlalu besar dipikul. percayalah. itulah saham akhirat untuk kita. huhuhu...

dan itulah cerita demam saya pada tahun 2014. saya rasa tahun ini merupakan rekod terbaik dalam catatan hidup saya. sejak awal tahun sampai akhir tahun, hanya cerita demam dan suspek hamil. walau bagaimanapun saya menganggapnya sebagai kafarah di atas dosa-dosa saya sebelum ini. Alhamdulillah, saya terimanya dengan hati yang terbuka. Terima kasih juga untuk Abang dan Mak yang senantiasa berada di sisi saya saat sakit dan sihat.

dan menyambung cerita third trimester kehamilan saya, waktu ini dikira sebagai waktu yang agak membuka selera saya. saya pantang jumpa makanan saya makan dan makan. alhamdulillah, rezeki baby. ada ja makanan yang datang menyinggah. dan saya juga bersyukur setiap kali saya mengikuti pemeriksaan antenatal, Abang tidak pernah ketinggalan bersama saya. so hobi kami adalah menimbang berat badan saya. ehehehe.....dan soalan yang Abang suka tanya doktor adalah:

'berapa berat baby kami?'

setiap kali saya menjalani pemeriksaan antenatal, maka ujian ultrasound akan dilakukan. antara tujuan ujian ini adalah untuk memastikan kehamilan, pendarahan vagina, menentukan usia dan size, mengesan ketidaknormalan, kedudukan uri, air ketuban dan lain-lain lagi la yang boleh dibaca. ehehehe...

apabila memasuki third trimester, pemeriksaan sebulan sekali bertukar 2 kali sebulan. dan saya perasan sewaktu usia kandungan saya 8 bulan doktor tidak lagi memberitahu size baby saya. kami pun terlupa sebab bila jumpa doktor benda lain pulak yang dibincang. nak-nak dalam usia 35-37 weeks saya selalu mengalami braxton hicks yang menyebabkan saya rasa, dah nak bersalin ke ni? hehehe....sebab saya tidak punya pengalaman menyebabkan kadang kala saya agak terkeliru. dan pagi sebelum saya bersalin, sewaktu pemeriksaan bila ditanya anggaran berat baby, Doktor saya agak terkesima 'baby awak ni anggarannya 4.4 kg.' mak ai, besornya. hari tu setiap kali kami tanya doktor akan bagitahu jangan risau baby awak lahir nanti 2.8-3.0kg je.

dan berat badan saya bertambah bagai dipam-pam. just imagine 2 minggu bersamaan 2kg. kehkehkeh....selera saya semakin bertambah. apa lagi, diberi minum air gula la untuk mengesan diabetes gestasi. mujurlah air gula saya berperisa oren dan sejuk. bila keluar saya cakap kat abang 'sedap jugak airnya'. hehehe..tapi yang menyeksakan adalah saya perlu berpuasa bermula pukul 12 tengah malam sehinggalah 12 tengah hari. pukul 1 ptg bila dah dapat jumpa makanan memang saya hadap sesungguhnya. kesian baby kelaparan. hehehehe....keputusannya saya hampir kena kecing manis tapi doktor cakap 'bertenang. baru 7.8. hanya perlu berjaga-jaga'. ek? saya sangat risau sebabnya parents saya mempunyai kencing manis tapi doktor saya sangat cool. 

GDM ataupun bahasa mat sallehnya Gestational Diabetes Mellitus boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja walaupun ibu mengandung itu tidak mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kencing manis apatah lagi yang memilikinya. yang merisaukan saya adalah parents saya penghidap kencing manis. walaubagaimanapun, Alhamdulillah doktor tak isytiharkan saya penghidap kencing manis sehinggalah saya bersalin even ada jugak terpikir bila doktor cakap baby saya besar. emmm...orang cakap ibu mengandung yang ada kencing manis selalunya baby akan besar dan doktor dah siap-siap bagi tarikh bersalin. jawabnya 38weeks dah boleh jalan la. huhuhu

sewaktu kandungan saya memasuki 35 weeks pula saya hampir ditahan wad dan doktor menasihatkan saya menyerah diri. beberapa kali ujian CTG dijalankan untuk mengukur kadar denyutan jantung bayi dan kontraksi. dan Abang senantiasa gigih menemani saya. sempat jugak Abah bambam tu cakap 'kalau cam gini la jadi doktor sakit puan, memang dari dulu Abang dah jadi doktor'. amboi! tak jadi nak bersalin kalau mendengarnya. huh! hehehe

namun saya pujuk baby supaya bertahan dan bersabar. sekurang-kurangnya biarlah saya melepasi 36 weeks bagi mengelakkan kelahiran pramatang. malahan kalau bayi pramatang yang tidak mencapai berat 2.0kg, maka bayi akan diletakkan di dalam incubator. saya tak sanggup. dan Alhamdulillah, anak ibu mendengar cakap. tepat 39week 1 hari, Adam Sadiq menjengah dunia.


menceritakan detik-detik membawa Adam Sadiq ke dunia, saya sambungkan pada next entry. bila dah bersalin ni baru boleh nak menulis. waktu pregnant dulu memang tak berapa nak selera menghadap penulisan. macam-macam!

Wednesday, December 17, 2014

Cerita Demam, Hamil Lagi & Second Trimester

hari ke-4 saya demam . aircond dalam bilik ofis ni kejap on dan kejapnya dioffkan. okey lagaknya macam saya sedang mengalami simptom morning sickness. lagi? Adam Sadiq baru 5 bulan kot. dah ready Adam Siddiq ke?

sebenarnya, apa yang anda baca itu BENAR. saya sedang mengalami simpton tidak sihat sekarang ini. mungkin ini nikmat dan ujian untuk kami sekeluarga. walau bagaimanapun saya terima dengan redha walaupun harus saya akui ia agak mengganggu waktu tidur dan waktu dini hari saya. sangat memerlukan kesabaran yang tinggi. namun saya yakin dan pasti, ada hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap kejadian yang terjadi. Alhamdulillah....

dan sememangnya BETUL saya tidak sihat disebabkan penangan Abang. kesian Adam Sadiq kami. luluh hati saya melihatnya merengek namun apakan daya, ibu tak mampu nak menolaknya. kami dijangkiti virus selsema hasil bawaan Abah Adam Sadiq yang bambam. huhuhu...

sebenarnya minggu lepas saya balik kampung bersama Tokwan Adam Sadiq. disebabkan beberapa hal yang tak dapat dielakkan kami terpaksa meninggalkan Adam Sadiq untuk seketika. dalam jangka masa yang pendek ini Abang demam dan selsema yang pada hati seorang isteri ini 'Abang bukan demam biasa sebab dia agak mengada-ngada'. Abang akan lain macam sikit bila demamnya sedikit teruk. maka, berjangkitlah virus selsemanya kepada Ibu & Adik. dan bila saya di KL dan Adik di kampung. Demam selsema kami bertukar menjadi demam rindu. huhuhu.....bukannya saya demam pembawakan budak. agak-agak la kot. saya belum hamil lagi sekali la! aish! sabar!

tapi sejujurnya ada rasa rindu bertandang pada saat-saat menjadi ibu mengandung itu. menyambung kembali kisah trimester kedua saya, waktu ini saya semakin bertenaga berbanding trimester pertama. selera makan saya mungkin bertambah tetapi tidaklah sehebat mana. sekadar sebulan bertambah dalam 1kg itu tidak merisaukan pada perkiraan saya.

waktu ini juga saya sudah mula mencatat dan membuat senarai apa yang perlu beli. berapa perlu ada. dan di mana. bab di mana itu saya suka survey di internet, berjalan di kedai-kedai bayi atau masuk ke jualan gudang mahupun mom & baby's expo. window shopping sahaja. sebab perangai saya, saya suka tengok barang dan survey harga. lepas tu baru decide nak beli ke taknak. bila kita dah pegang duit sendiri baru kita rasa jerih perih mencari duit sendiri. tapi kalau kita sudah terbiasa meminta atau mendapat daripada orang lain saya kira membeli belah tanpa tapisan bukan sebarang masalah. dan saranan saya bagi ibu-ibu yang suka membuat bajet seperti saya untuk membeli sesuatu ada beberapa tips untuk membeli barang bayi yang saya praktikkan untuk bayi sulung saya ini.

1. pastikan jantina bayi anda. saya mula membeli apabila jantina bayi saya mula dikesan seawal minggu ke-22 kalau tak silap saya. dan terbukti naluri seorang ibu itu memang kuat. setiap kali saya melihat barang bayi mesti saya sibuk nak mencari barang babyboy. dan hati saya seakan-akan berkata 'this is boboi'. Alhamdulillah, keluarlah Adam Sadiq seperti sekarang. bolehlah membeli belah dengan senang hati. tetapi jika tidak dapat dipastikan jantinanya, saranan saya belilah barangan yang sesuai untuk baby boy & baby girl. of course i think pink kaler is not necessary to be one of the option in this situation rite? walau bagaimanapun kembali kepada dasarnya, baby saya sihat walafiat itu lebih disyukuri & diraikan.

2. pastikan anda mempunyai satu book note untuk mencatat keperluan+kehendak yang ingin dibeli. catatan saya memang senantiasa dalam handphone saya. kadang-kala tengah meeting atau makan bila teringat atau terpandang sesuatu yang boleh memberi idea saya akan terus masukkan ke dalam checklist yang dibuat. so saya boleh update checklist saya wherever & whenever I want. haaaa gitu..... bukan apa kadang kala bila berjalan beli barang terserempak dengan parents bawak anak. masa itu kita boleh nampak some real scenes. ehehehe....waktu tu datang la idea yang mencurah-curah. ahaks...

3. jangan terburu-buru membeli. bagi mereka yang suka membuat bajet macam saya ni, saranan saya buatlah perbandingan harga & kualiti sebelum membeli. kita ada jaringan internet yang luas dan merentas global untuk mencari maklumat sesuatu barang. paling tidak tanya pakcik google. macam-macam la keluar nanti. selain itu, anda boleh melihat pelbagai jualan atau pilihan tempat yang menawarkan harga yang berpatutan untuk barangan baby melalui facebook/majalah/blog ataupun melalui seniors yang suka membawa info 'next week ada jualan gudang!'. ehehehe.... Alhamdulillah walaupun saya suka menengok itu ini tapi saya tidak mudah terbabas untuk membeli belah mengikut nafsu. ehehehe...

4. beli sedikit demi sedikit. ada orang-orang tua pesan bila menyiapkan barangan bayi jangan terlalu beria takut kecewa. sebab tu saya excited membuat checklist namun saya tak beria membeli sehinggalah saya mengetahui jantina bayi di dalam kandungan. saya mula beli beberapa pasang baju bayi ketika sales di Baby Outlet Sunway. at first on da track la sebab kalau tak silap hari tu saya punya checklist baju baby 10 pasang ja. tapi sebab beli sikit demi sedikit akhirnya terbabas jugak. kehkehkeh....bukan apa macam saya kalau dihimpun dan dibeli sekaligus pada trimester kedua ni rasa macam terlalu awal tapi kalau beli sekaligus di trimester ketiga rasa macam banyaknya duit keluar. ehehehe...so untuk tidak merasa banyak wang yang keluar saya membeli sedikit demi sedikit. reverse money psikology i used. hakhakhak...

5. belilah ikut keperluan bukan kehendak atau dalam bahasa mudahnya belilah untuk bayi anda, bukan untuk diri anda.

itulah serba sedikit pengalaman saya yang tak seberapa. paling penting buat checklist. dan dalam trimester kedua ini jugak saya mula semakin sibuk dengan kerja dan kuliah. saya hampir pitam di ofis & kuliah itu perkara biasa. namun Allah anugerahkan saya satu tenaga yang luar biasa yang bila difikirkan sekarang macam mana la saya ke sana ke mari dengan perut yang memboyot tu ye. tapi seingat saya trimester kedua perut saya tak ada la nampak sangat. masuk kuliah orang tak sangka saya ni isteri orang. kehkehkeh....nampak gaya tinggi lagi saham ibu Adam Sadiq ni ye.

dan ketika ini jugak anda akan semakin excited menjadi ibu mengandung apabila babybump anda mula kelihatan serta antara perkara yang nikmat dikecapi adalah apabila anda menggosok perut anda dan menyedari adanya satu nyawa kecil yang sedang membesar di dalam rahim anda. Alhamdulillah untuk nikmat yang terlalu indah ini ya Allah. saya pasti anda bakal ibu dan ibu di luar sana memahami perasaan ini bukan?

# rindu Adam Sadiq. menunggu kepulangan Adam Sadiq. ibu sentiasa doakan yang terbaik untuk anak ibu. cepat sihat ye sayang!

first item yang ibu beli untuk Adam Sadiq
~kredit to owner this picture.tq~

Thursday, December 4, 2014

Coret Kosong : Mood Mengantuk

menggosok mata di petang hari sambil menjeling jam di laptop. sejam lagi nak balik. fuhh...laporan dah siap. selebihnya saya perlu edit yang boleh diselesaikan esok hari. boss dah sign. big boss ja belum. saya ambik keputusan berehat sekejap selepas selesai solat Asar. serasa rajin pulak nak menghupdate blog. almaklum la sekarang makin lama makin perlahan menulis. bukan tak sudi namun kekangan masa seakan menghalang. tapi keinginan sentiasa membuak-buak. sebab saya menulis melalui hati, bukan kerana ikut hati atau iri hati. chewah!

saya menulis sejak belajar di universiti hinggalah menjadi ibu dan masih bergelar pelajar di universiti lagi. kerna saya menulis bukan ikut musim, saya menulis ikut keperluan, kekosongan masa dan semangat untuk menulis. sekadar mencoret diari. nanti hilang atau cuba nak menengok perangai zaman muda dulu boleh la baca kat sini. lagipun ada koleksi gambar di blog ini yang sudah hilang dalam simpananku.

misalnya gambar sewaktu belajar dulu ada sesetengahnya hilang terutamanya yang disimpan di dalam memori card handphone. owh teringat akan pemergian Samsung Galaxy II baru-baru ini. huhuhu,....gambarku sepanjang mengandung dan gambar Adam Sadiq sejak dilahirkan hilang begitu sahaja. huwaaa...tapi mujurlah ada sedikit aku abadikan di blog, facebook & instagram. tidak ku sangka S II pergi meninggalkanku setelah cukup 3 tahun berkhidmat. 

3 tahun? memang lama bagi sesetengah orang tapi rasa macam sebentar je. saya beli dengan duit gaji sendiri yer. itu yang rasa sentap sangat. tidak mengharap orang lain belikan atau meminta orang hadiahkan. so, apa yang saya nak saya cari beli sendiri. kalau nak bagitau orang takdelah rasa segan, sekurang-kurangnya aset sendiri. bukan orang lain punya. kalau orang kaya mungkin tak rasa apa-apa tapi tidak bagi saya. semua perkara saya simpan dalam S II saya. so bila ia pergi meninggalkan saya, kosong sekejap rasanya. hekhekhek...memang kosng. gelap. satu hape pun tak kluar kat skrin. adoi.....

so sekarang sedang mencari teman pengganti. ekekeke....

okey. jom sambung kerja. sekadar menghilangkan mengantuk. kerja banyak lagi nak diselesaikan. not in da mood. rindu Adam Sadiq yang makin lama makin nakal. malam tadi pukul 1.00pagi dok melayannya tengok video 'alif ba ta' sambil bernasyid bersama. terbaik anak ibu!





Wednesday, December 3, 2014

Hutang PTPTN, bayarlah!

luch hour! tarik nafas untuk bertenang sekejap. rasa agak keletihan. serasanya banyak perkara yang perlu diselesaikan sampai tak tahu yang mana satu harus didahulukan. dok kat ofis teringat kerja di rumah. dok kat umah teringat kerja di ofis. adoidoidoi...

semalam terpampang di akhbar seramai 18k+++ peminjam PTPTN serah diri. tetiba kakak opismate saya sound.

'ni ami la salah sorang dalam 18k ni'

amboi! ehehehe...

betul. sewaktu diploma dulu saya penerima pinjaman PTPTN. dulu tak tahu apa-apa isi borang JPA apply ke oversea. buka apply biasiswa. kehkehkeh....tapi bila masuk tahun kedua baru saya terfikir kenapa saya tak apply scholarship? Alhamdulillah tahun kedua saya ditawarkan biasiswa JPA dan saya tinggalkan PTPTN. sadis kan? pastu saya buat-buat lupa nak bayar. kadang-kala saya bayar sepuluh dua secara online.

walaubagaimanapun setelah bertahun pinjaman tu tidak dilunaskan, tetiba keluar statement neh.


okey. kang tak pepasal tak boleh nak beli helikopter lak. ehehehe....walaupun ada dinyatakan tindakan ini akan mengambilkira individu yang tak pernah bayar mahupun telefon ptptn bertanya kabar hutangnya. saya bayar la jugak sehinggit dua. telefon ptptn tu selalu sebab nak update hutang ada berapa riyal. kehkehkeh...tapi risau jugak kan.

so saya balik bising-bising kat Abang suruh mohon ujrah. saya pun sama, mohon ujrah. Abang cakap tak bayar. dan taknak mohon ujrah. saya bising nanti CCRIS itu ini nak beli kapal terbang tak dapat camner lak? Abang pun sama cam bini dia ni. sampai tahun kedua dapat scholarship JPA. Alhamdulillah hutang kami dengan PTPTN takdelah 'membunga' sangat.  last-last lelaki bambam tu cakap.

'ikut ayang la. buatkan'

ehehehe...so saya yang telefon ptptn. buat itu buat ini. tengok semak kat penyata rasa macam nak tutup muka. abang dah pernah bayar beberapa ribu. saya je yang bayar beberapa hinggit. bila buat semakan imigresen nama saya disenarai hitamkan ke luar negara tetapi tidak nama Abang. so saya sound Abang siap-siap.

'Abang kalau nak ke luar negara dengan Adam Sadiq jangan nak macma-macam. kalau sayang tanya Adam dia cakap Abah bawak ibu baru tahulah jawabnya'....ehehehe...ayat nak cover malu sebenarnya.

so saya mengambil keputusan dan bertekad untuk membayar hutang secara konsisten. apa-apapun hutang tetap perlu dibayar. cuma saya agak ralat kenapa pemegang diploma yang memperoleh keputusan cemerlang tidak mendapat pengecualian pembayaran sepertimana pemegang ijazah yang cemerlang. saya dah mengajukan pertanyaan ini secara bertulis kepada pihak berkenaan. mana nak tahu rezeki......tak dapat sepenuhnya dapat 50% pun dan bersyukur. sekurang-kurangnya ia mampu memberi perangsang kepada pelajar untuk mendapat keputusan cemerlang.

tapi bila difikir-fikir kalau saya tak mula bayar sekarang takkan saya nak bawak hutang ni sampai ke mati? setiap hari kita makin bertambah usia makin dekat dengan tarikh kematian. bukannya makin jauh......huhuhu

tapi jauh di sudut hati, teringin jugak kita rakyat Malaysia ni disediakan kebajikan pendidikan percuma sepertimana di Brunei, Scotland, Sweden...erm .... kalau bukan untuk kami tapi untk generasi yang akan datang. (Adam Sadiq dalam fikiran).

-
-
-
-
-
-
-

setelah beberapa jam, ini maklum balas yang saya terima. terima kasih atas respon yang saya kira agak pantas. nak buat macam mana kita ni diploma holder baru. degree tak siap lagi. huhuhuhu.....so konkluksinya sapa-sapa yang dah siap ijazah dan dibiaya oleh PTPTN silalah mohon pengecualiaan. tapi, untuk kelas pertama sahaja ye.





Wednesday, November 26, 2014

KONTRAKSI PALSU vs KONTRAKSI SEBENAR

KONTRAKSI PALSU vs KONTRAKSI SEBENAR

Antara tanda-tanda saat kelahiran semakin tiba adalah sakit kontraksi atau pengecutan otot rahim sebagai persediaan untuk pembukaan pintu serviks. Bagaimanapun kontraksi yang anda alami belum tentu merupakan tanda bayi akan terus lahir.

Ini kerana ada kemungkinan ibu hamil akan mengalami kontraksi palsu (false alarm) di akhir kehamilan. Kebanyakan wanita yang hamil untuk pertama kali pasti mengalami kekeliruan tentang bagaimana untuk mengenal pasti perbezaan antara kontraksi sebenar dan kontraksi palsu.

Jom kenali perbezaan keduanya agar anda lebih bersedia ketika berhadapan dengan sakit kontraksi tersebut.

Kontraksi Sebenar

*Rasa memulas disertai ngilu di bahagian pinggang sampai ke bawah.

*Sakit kontraksi muncul bila usia kehamilan sudah cukup bulan iaitu sekitar minggu ke-37 hingga 40.

*Kekerapannya bermula sekitar 30 – 60 saat dan pada fasa kelahiran semakin hampir, sakit paling aktif dirasakan iaitu sekitar 75 saat.

*Semakin lama sakit kontraksi semakin cepat iaitu setiap 5 – 10 minit sekali dan biasanya semakin kuat disertai sensasi ada sesuatu akan keluar dari vagina.

*Sakit kontraksi tidak akan hilang walaupun anda cuba mengubah posisi anda.

Apa yang mesti dilakukan?

Segera ke hospital sekiranya sakit kontraksi berlaku setiap lima minit. Apatah lagi sekiranya disertai dengan tanda seperti:

*Keluar lendir yang bercampur sedikit darah dari vagina.

*Kantung ketuban pecah diikuti keluar air ketuban.

*Ngilu di kawasan pinggul, kemudian menjalar ke pangkal paha dan perut bahagian bawah.

*Bahagian leher rahim (perut bahagian bawah) terasa panas dan sakit.

Kontraksi Palsu

*Rasa memulas tanpa ngilur, bermula dari bahagian atas rahim dan turun ke bawah.

*Rasa sakit ini boleh berlaku pada trimester kedua (20 minggu ke atas) dan pada usia kehamilan 37 – 40 minggu.

*Kontraksi berlaku kurang daripada 20 saat tetapi adakalanya boleh mencecah dua minit atau lebih.

*Biasanyaberlaku satu atau dua kali sehari dan tidak bertambah.

*Rasa sakit akan hilang sekiranya ibu mengubah posisi.

Apa yang mesti dilakukan?

*Ia adalah perkara normal yang tidak perlu dikhuatiri. Sekiranya anda berasa tidak selesa, segera bertenang, berbaring atau berjalan di sekitar rumah.

*Bila kontraksi semakin kuat dan berlaku selama beberapa jam atau hari, atau bila keluar darah/cairan lain dari vagina, segera berjumpa doktor. Dikhuatiri ia bukan kontraksi palsu teapi tanda kelahiran pramatang. Keadaan ini boleh berlaku kepada ibu hamil kembar.


# sekadar perkongsian yang dicopy dan paste. saya lupa mana dapat. bukan apa, mungkin ada sahabat-sahabat saya yang sedang menanti hari menyambut ketibaan si kecil. nah, jangan terpedaya dengan kesakitan palsu ini. namun begitu itu tidak bermakna kita perlu mengenepikan kemungkinan kontraksi sebenar atau itu sekadar kontraksi palsu ataupun Braxton Hicks. 

saya tak cakap kat orang sebab saya juga pernah mengalaminya semasa kandungan pertama dahulu (okey anak saya sorang tu je baru!). ehehehe....pada minggu ke-35 dah berapa kali pergi checkup mingguan hampir ditahan wad. iyalah dengan gaya sakit dan jalannya macam dah nak bersalin. huhuhu....saya takkan lupakan betapa sakitnya berjalan pada 8 minggu terakhir.

tapi bila sakit nak bersalin, memang sangat sakit. next entry kita sambung lagi cerita pengalaman bersalin saya. betul ke saya nangis dalam Labour room? ehehehe....lepas bersalin rasa nak gelak ja. macam-macam. 

Thank you Allah for this beautiful gift for us.

video



Monday, November 10, 2014

SENTUHAN AKHLAK SEMASA MENYUSUKAN BAYI

Banyak buku menulis tentang kepentingan menyusukan bayi. Topik yang sering dibincangkan ialah manfaat dari segi kesihatan terhadap si ibu dan bayi. Ironinya, manfaat dan kelebihan menyusukan bayi jauh lebih banyak daripada aspek kesihatan.

Artikel kali ini membawa anda melihat bagaimana saat menyusukan bayi menjadikan saat yang sangat efektif untuk memberikan pendidikan akhlak buat si comel. Pendidikan akhlak semasa menyusukan bayi antara aspek yang sering diabaikan oleh kaum ibu terutamanya.

Akhlak yang baik dapat menjamin keselamatan dan kesejahteraan manusia di muka bumi. Dunia hari ini, hampir setiap hari kita disajikan dengan pelbagai berita tentang kejahatan dan kerosakan yang tidak habis-habis samada di negara ini atau di tempat lain di muka bumi ini.

Jika difikirkan sejenak sedikit tindakan perubahan yang kita lakukan bakal memperbaiki dunia melalui sentuhan akhlak semasa menyusukan bayi. Benarlah bagai kata pepatah ‘tangan yang menghayun buaian bakal menggoncang dunia’.

Langkah awal yang boleh dilakukan adalah dengan menyusukan bayi sebagaimana perintah ALLAH SWT di dalam Al-Quran. Lebih baik lagi dengan memasukkan sentuhan akhlak semasa proses penyusuan selama tempoh 2 tahun tersebut.

Sentuhan Akhlak
Secara fizikal, payudara si ibu memberikan kelembutan buat si bayi. Hal ini memberi kesan besar terhadap bayi yang sedang membesar. Keseluruhan tubuh badan ibu sebenarnya memberitahu keadaan rahsia kasih sayang ibu terhadap anaknya. Bayi dapat merasai kehangatan kasih sayang ibunya melalui dakapan hangatnya, suhu badan ibunya yang membuatkan bayi berasa tenang dan bunyi nadi jantung yang membuatkan dirinya berasa selamat.

Jika ibu berasa penat atau letih, bayi juga dapat merasakan hal ini melalui respon badan ibu. Bayi akan meragam dan menangis seharian disebabkan air susu yang tidak keluar laju seperti kebiasaan. Air susu hanya keluar lancar apabila ibu berasa bahagia dan tenang.

Sepanjang proses penyusuan, bayi belajar mengenal perubahan yang berlaku di sekelilingnya. Bayi belajar mengenal manusia lain selain dirinya, iaitu yang paling terdekat dan penting dalam hidupnya ialah ibunya sendiri.

Hal ini merupakan dasar paling awal dalam modul akhlak dan sentuhan alami. InsyaAllah, akhlak mengutamakan ibu adalah perkara mulia yang disukai ALLAH SWT jika dibandingkan di dunia ini masih ramai lagi anak yang menderhakai dan melupai ibu mereka sendiri.

Sepanjang proses menyusu, bayi juga belajar berkomunikasi dengan ibu. Komunikasi asas adalah apabila bayi menepuk lembut dada ibu atau melalui hisapan dan gigitan. Bayi akan menggigit apabila dia berasa marah atau tidak selesa.

Proses menyusukan bayi dengan susu ibu merupakan proses asas akhlak alami yang baik buat si anak. Oleh itu, usaha meningkatkan kualiti ibu semasa menyusukan bayi dengan menghaluskan perasaan kepada lebih ikhlas (semata-mata mengharapkan keredhaan ALLAH SWT), menjernihkan hati (sabar dan tabah sepanjang proses penyusuan) dan membersihkan jiwa (mengharapkan keampunan ALLAH SWT) memberi kesan yang sangat besar dalam pendidikan akhlak kepada anak.

Perkara-perkara lain yang wajar dicontohi oleh ibu yang menyusukan bayi ialah dengan menjadikan contoh tauladan oleh ibu Imam Syafi’i. Sentuhan akhlak yang lebih bermakna dengan meniru apa yang dilakukan oleh ibu Imam Syafi’i iaitu mengaji Al-Quran ketika menyusukan bayinya.
Sepanjang bayi mengisap susu ibu, telinganya terus-menerus mendengar lantunan ayat-ayat suci Al-Quran yang dibacakan ibunya. Pendengaran anak merupakan peranan penting sebagai pintu utama masuknya maklumat pada saat penglihatan belum begitu jelas buat bayi yang baru lahir.


Selain bacaan Al-Quran, ibu juga dapat mengucapkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan kalimah baik yang lain selama menyusukan bayi. Sesekali sambil tangan ibu mengusap kepala bayi. Ucapan ibu akan terus masuk tembus ke hati anak jika ucapan tersebut keluar dari hati suci ibu.

sumber : ohibu.com

Thursday, November 6, 2014

Cerita Demam, Hamil & First Trimester

so long time tak bergayut di blog ini kan? al maklum la banyak perkara yang berlaku dan banyak perkara yang berubah. walaupun dah hampir 2 bulan kembali masuk kerja tapi saya masih berkejar dengan tugasan yang bertangguh dan tugasan baru yang masih tidak berkesudahan. tambahan pula saya sempat bercuti sakit hampir 2 minggu. ini semua peringatan Allah untuk saya yang banyak alpa dengan urusan dunia. saya dijangkiti demam denggi untuk kali keduanya. adoidoidoi.....

Kredit : Google Image

untuk kedua kali ni baru saya tahu demam denggi tidak berjangkit melalui pesakit demam denggi tetapi melalui nyamuk. macam mana tu? ok misalnya cam gini. saya demam. datang seekor nyamuk lalu menggigit dan menghisap darah saya. kemudian nyamuk tersebut terbang pula menggigit dan menghisap orang. owh, demam denggi tidak berjangkit melalui cara begitu. tapi demam denggi berjangkit dengan cara nyamuk sememangnya berpenyakit pergi menggigit kamu yang masih sihat itu. justeru konsep memasang kelambu pada orang yang demam denggi bagi mengelakkan demam denggi berjangkit agak tidak tepat. sepatutnya kita yang masih sihat ini yang perlu berada dalam kelambu. soalan ni sebijik saya tanya pada nurse dan doktor berkali-kali. al maklum la hampir 2 minggu dok berulang ambik darah kat klinik dan hospital. sekadar perkongsian juga, demam denggi tidak berjangkit jika kita ingin menyusukan baby. Alhamdulillah. perkara pertama yang saya bimbangkan bila disahkan demam denggi adalah si kecik Adam Sadiq. huhuhu

sebelum ni, waktu saya mengandung 4 bulan lebih saya pernah ditahan ward kerana demam denggi. waktu tu hanya tuhan saja yang tahu. malam-malam tido sorang rasa macam 'aku nak mati dah ke'? huhuhu...iyalah, hidung saya pun dah mula berdarah masa tu. tapi saya kuatkan semangat, insyaAllah saya akan keluar ward dengan sihatnya dan dapat melihat si little caliph kami yang ditunggu sekian lama. malam kedua mak saya dah tunggu saya di ward. ehehehe....kuat sikit semangat

lama pun takde la lama sangat tapi selepas 4 bulan kawin saya disahkan mengandung 5 minggu. masa tu dunia macam penuh bintang di langit ja. percaya dengan tidak. ehehehe....walaupun pada awal perkahwinan ada segelintir yang menganggap kami kawin cepat 'bersebab' dan tak kurang yang mempersoalkan pernikahan kami yang dipercepatkan. masyaAllah, kami percepatkan urusan yang baik, bukan yang tidak baik. tapi bila saya lambat mengandung itu pula yang menjadi isu dipersoalkan. tak boleh mengandung ke hapa? kalau tak sabar, mau jadi gaduh tapi saya serahkan pada Dia. rezeki Allah yang bagi. cepat atau lambat Allah tahu yang terbaik. Alhamdulillah Allah bagi kami tak cepat dan tak lambat. 

berkongsi pengalaman, bila dah 3 bulan lebih saya tak mengandung saya ada membaca dan diberitahu oleh seniors yang wanita hamil atau merancang untuk hamil kita digalakkan untuk mengambil asid folic. okey first time saya dengar acid folic. ada rakan yang telah mengambilnya sebelum kawen dan alhamdulillah tak sampai sebulan kawen dah disahkan hamil. saya hanya mendengar dan membaca tapi masih belum berani hendak mencubanya sebab lepas tu Alhamdulillah kami dikhabarkan dengan kehadiran si little caliph dalam tummy ibu dia ni. ehehe....

sekadar informasi bersama asid folic atau dikenali sebagai vitamin B9 ini kita perlu untuk membina sel-sel baru dalam tubuh (bina DNA baru atau baiki DNA rosak). Asid folic ini juga berperanan untuk mengurangkan kecacatan saraf tunjang, mengurangkan keguguran, lahir mati & kelahiran pramatang, kekurangan darah, menambahkan kepekatan hemoglobin dalam darah serta mengurangkan kecacatan lain pada baby. jadi kalau wanita yang merancang untuk hamil, anda digalakkan untuk mengambil asid folic 3-6 bulan untuk mengandung manakala wanita yang sudah hamil dinasihatkan untuk mengambil asid folic sekurang-kurangnya 12 minggu pertama kehamilan. tapi kalau nak sambung selepas itu pun amat digalakkan.

antara koleksi ubat yang wajib dimakan apabila berada di ofis
walau apapun kita berbalik kepada usaha & tawakal. kita merancang tapi perancangan Allah lebih baik. saya juga punya sahabat yang belum hamil tapi punya kerjaya yang baik dan keluarga yang bahagia. masih belum rezekinya dan ada beberapa sahabat saya yang berjaya hamil namun Allah lebih menyayangi ahli-ahli syurga mereka. sesungguhnya mereka diduga untuk diberi kekuatan yang saya rasa saya sendiri tak mampu untuk memilikinya. subhanallah... Allah itu Maha Adil & Maha Mengetahui.

dan saya sangat berduka melihat anak-anak kecil yang tak berdosa dibuang tanpa ada rasa belas kasihan. kadang-kala bila terfikir Allah bagi dengan mudahnya kepada mereka yang berzina dan Allah tangguhkan untuk kita yang sudah halal untuk memilikinya. sesungguhnya anak itu juga ujian besar untuk kita dalam menuju ke destinasi abadi. bersedialah untuk menjawab tentang amanah ini di hadapanNya kelak. 

sekarang Adam Sadiq sudah hampir berusia 4 bulan. sekejap sahaja masa berlalu kan? seingat saya sekitar november tahun lepas adalah trimester pertama yang saya lalui. 5 dan 6 minggu pertama saya masih kuat. wah, saya tidak mengalami alahan. kononnya. selepas itu, saya mengalami simptom-simptom berikut. lain wanita mungkin lain ragamnya.

malas
demam dan sakit kepala yang teruk
tak boleh bau masakan
tak suka makan ayam
tak suka bau Abang
cepat penat
cepat lapar
makin cepat naik angin...ehehehe

tapi alhamdulillah, saya bukan jenis alahan muntah yang teruk. kadang-kala mai tak berkenan di perut barulah saya muntah hijau. tapi jarang sekali. dan mujurlah Abang tak banyak ragam dan banyak membantu. yang paling best hari-hari tak payah drive pergi ofis, dah ada driver yang tolong hantarkan. dan kini saya bagai merindui memori tersebut. 

Kredit : Google Image

# Alhamdulillah, rezeki anak senantiasa ada. terima kasih semua untuk perlantikan jawatan yang saya terima walaupun hari tu masuk exam dalam keadaan yang tidak sihat dan Adam Sadiq yang meragam malamnya. believe it or not, saya study dalam jem nak masuk ofis dan pergi KL untuk exam.

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah

Share it

 

Made by Lena