THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Monday, November 10, 2014

SENTUHAN AKHLAK SEMASA MENYUSUKAN BAYI

Banyak buku menulis tentang kepentingan menyusukan bayi. Topik yang sering dibincangkan ialah manfaat dari segi kesihatan terhadap si ibu dan bayi. Ironinya, manfaat dan kelebihan menyusukan bayi jauh lebih banyak daripada aspek kesihatan.

Artikel kali ini membawa anda melihat bagaimana saat menyusukan bayi menjadikan saat yang sangat efektif untuk memberikan pendidikan akhlak buat si comel. Pendidikan akhlak semasa menyusukan bayi antara aspek yang sering diabaikan oleh kaum ibu terutamanya.

Akhlak yang baik dapat menjamin keselamatan dan kesejahteraan manusia di muka bumi. Dunia hari ini, hampir setiap hari kita disajikan dengan pelbagai berita tentang kejahatan dan kerosakan yang tidak habis-habis samada di negara ini atau di tempat lain di muka bumi ini.

Jika difikirkan sejenak sedikit tindakan perubahan yang kita lakukan bakal memperbaiki dunia melalui sentuhan akhlak semasa menyusukan bayi. Benarlah bagai kata pepatah ‘tangan yang menghayun buaian bakal menggoncang dunia’.

Langkah awal yang boleh dilakukan adalah dengan menyusukan bayi sebagaimana perintah ALLAH SWT di dalam Al-Quran. Lebih baik lagi dengan memasukkan sentuhan akhlak semasa proses penyusuan selama tempoh 2 tahun tersebut.

Sentuhan Akhlak
Secara fizikal, payudara si ibu memberikan kelembutan buat si bayi. Hal ini memberi kesan besar terhadap bayi yang sedang membesar. Keseluruhan tubuh badan ibu sebenarnya memberitahu keadaan rahsia kasih sayang ibu terhadap anaknya. Bayi dapat merasai kehangatan kasih sayang ibunya melalui dakapan hangatnya, suhu badan ibunya yang membuatkan bayi berasa tenang dan bunyi nadi jantung yang membuatkan dirinya berasa selamat.

Jika ibu berasa penat atau letih, bayi juga dapat merasakan hal ini melalui respon badan ibu. Bayi akan meragam dan menangis seharian disebabkan air susu yang tidak keluar laju seperti kebiasaan. Air susu hanya keluar lancar apabila ibu berasa bahagia dan tenang.

Sepanjang proses penyusuan, bayi belajar mengenal perubahan yang berlaku di sekelilingnya. Bayi belajar mengenal manusia lain selain dirinya, iaitu yang paling terdekat dan penting dalam hidupnya ialah ibunya sendiri.

Hal ini merupakan dasar paling awal dalam modul akhlak dan sentuhan alami. InsyaAllah, akhlak mengutamakan ibu adalah perkara mulia yang disukai ALLAH SWT jika dibandingkan di dunia ini masih ramai lagi anak yang menderhakai dan melupai ibu mereka sendiri.

Sepanjang proses menyusu, bayi juga belajar berkomunikasi dengan ibu. Komunikasi asas adalah apabila bayi menepuk lembut dada ibu atau melalui hisapan dan gigitan. Bayi akan menggigit apabila dia berasa marah atau tidak selesa.

Proses menyusukan bayi dengan susu ibu merupakan proses asas akhlak alami yang baik buat si anak. Oleh itu, usaha meningkatkan kualiti ibu semasa menyusukan bayi dengan menghaluskan perasaan kepada lebih ikhlas (semata-mata mengharapkan keredhaan ALLAH SWT), menjernihkan hati (sabar dan tabah sepanjang proses penyusuan) dan membersihkan jiwa (mengharapkan keampunan ALLAH SWT) memberi kesan yang sangat besar dalam pendidikan akhlak kepada anak.

Perkara-perkara lain yang wajar dicontohi oleh ibu yang menyusukan bayi ialah dengan menjadikan contoh tauladan oleh ibu Imam Syafi’i. Sentuhan akhlak yang lebih bermakna dengan meniru apa yang dilakukan oleh ibu Imam Syafi’i iaitu mengaji Al-Quran ketika menyusukan bayinya.
Sepanjang bayi mengisap susu ibu, telinganya terus-menerus mendengar lantunan ayat-ayat suci Al-Quran yang dibacakan ibunya. Pendengaran anak merupakan peranan penting sebagai pintu utama masuknya maklumat pada saat penglihatan belum begitu jelas buat bayi yang baru lahir.


Selain bacaan Al-Quran, ibu juga dapat mengucapkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan kalimah baik yang lain selama menyusukan bayi. Sesekali sambil tangan ibu mengusap kepala bayi. Ucapan ibu akan terus masuk tembus ke hati anak jika ucapan tersebut keluar dari hati suci ibu.

sumber : ohibu.com

Thursday, November 6, 2014

Cerita Demam, Hamil & First Trimester

so long time tak bergayut di blog ini kan? al maklum la banyak perkara yang berlaku dan banyak perkara yang berubah. walaupun dah hampir 2 bulan kembali masuk kerja tapi saya masih berkejar dengan tugasan yang bertangguh dan tugasan baru yang masih tidak berkesudahan. tambahan pula saya sempat bercuti sakit hampir 2 minggu. ini semua peringatan Allah untuk saya yang banyak alpa dengan urusan dunia. saya dijangkiti demam denggi untuk kali keduanya. adoidoidoi.....

Kredit : Google Image

untuk kedua kali ni baru saya tahu demam denggi tidak berjangkit melalui pesakit demam denggi tetapi melalui nyamuk. macam mana tu? ok misalnya cam gini. saya demam. datang seekor nyamuk lalu menggigit dan menghisap darah saya. kemudian nyamuk tersebut terbang pula menggigit dan menghisap orang. owh, demam denggi tidak berjangkit melalui cara begitu. tapi demam denggi berjangkit dengan cara nyamuk sememangnya berpenyakit pergi menggigit kamu yang masih sihat itu. justeru konsep memasang kelambu pada orang yang demam denggi bagi mengelakkan demam denggi berjangkit agak tidak tepat. sepatutnya kita yang masih sihat ini yang perlu berada dalam kelambu. soalan ni sebijik saya tanya pada nurse dan doktor berkali-kali. al maklum la hampir 2 minggu dok berulang ambik darah kat klinik dan hospital. sekadar perkongsian juga, demam denggi tidak berjangkit jika kita ingin menyusukan baby. Alhamdulillah. perkara pertama yang saya bimbangkan bila disahkan demam denggi adalah si kecik Adam Sadiq. huhuhu

sebelum ni, waktu saya mengandung 4 bulan lebih saya pernah ditahan ward kerana demam denggi. waktu tu hanya tuhan saja yang tahu. malam-malam tido sorang rasa macam 'aku nak mati dah ke'? huhuhu...iyalah, hidung saya pun dah mula berdarah masa tu. tapi saya kuatkan semangat, insyaAllah saya akan keluar ward dengan sihatnya dan dapat melihat si little caliph kami yang ditunggu sekian lama. malam kedua mak saya dah tunggu saya di ward. ehehehe....kuat sikit semangat

lama pun takde la lama sangat tapi selepas 4 bulan kawin saya disahkan mengandung 5 minggu. masa tu dunia macam penuh bintang di langit ja. percaya dengan tidak. ehehehe....walaupun pada awal perkahwinan ada segelintir yang menganggap kami kawin cepat 'bersebab' dan tak kurang yang mempersoalkan pernikahan kami yang dipercepatkan. masyaAllah, kami percepatkan urusan yang baik, bukan yang tidak baik. tapi bila saya lambat mengandung itu pula yang menjadi isu dipersoalkan. tak boleh mengandung ke hapa? kalau tak sabar, mau jadi gaduh tapi saya serahkan pada Dia. rezeki Allah yang bagi. cepat atau lambat Allah tahu yang terbaik. Alhamdulillah Allah bagi kami tak cepat dan tak lambat. 

berkongsi pengalaman, bila dah 3 bulan lebih saya tak mengandung saya ada membaca dan diberitahu oleh seniors yang wanita hamil atau merancang untuk hamil kita digalakkan untuk mengambil asid folic. okey first time saya dengar acid folic. ada rakan yang telah mengambilnya sebelum kawen dan alhamdulillah tak sampai sebulan kawen dah disahkan hamil. saya hanya mendengar dan membaca tapi masih belum berani hendak mencubanya sebab lepas tu Alhamdulillah kami dikhabarkan dengan kehadiran si little caliph dalam tummy ibu dia ni. ehehe....

sekadar informasi bersama asid folic atau dikenali sebagai vitamin B9 ini kita perlu untuk membina sel-sel baru dalam tubuh (bina DNA baru atau baiki DNA rosak). Asid folic ini juga berperanan untuk mengurangkan kecacatan saraf tunjang, mengurangkan keguguran, lahir mati & kelahiran pramatang, kekurangan darah, menambahkan kepekatan hemoglobin dalam darah serta mengurangkan kecacatan lain pada baby. jadi kalau wanita yang merancang untuk hamil, anda digalakkan untuk mengambil asid folic 3-6 bulan untuk mengandung manakala wanita yang sudah hamil dinasihatkan untuk mengambil asid folic sekurang-kurangnya 12 minggu pertama kehamilan. tapi kalau nak sambung selepas itu pun amat digalakkan.

antara koleksi ubat yang wajib dimakan apabila berada di ofis
walau apapun kita berbalik kepada usaha & tawakal. kita merancang tapi perancangan Allah lebih baik. saya juga punya sahabat yang belum hamil tapi punya kerjaya yang baik dan keluarga yang bahagia. masih belum rezekinya dan ada beberapa sahabat saya yang berjaya hamil namun Allah lebih menyayangi ahli-ahli syurga mereka. sesungguhnya mereka diduga untuk diberi kekuatan yang saya rasa saya sendiri tak mampu untuk memilikinya. subhanallah... Allah itu Maha Adil & Maha Mengetahui.

dan saya sangat berduka melihat anak-anak kecil yang tak berdosa dibuang tanpa ada rasa belas kasihan. kadang-kala bila terfikir Allah bagi dengan mudahnya kepada mereka yang berzina dan Allah tangguhkan untuk kita yang sudah halal untuk memilikinya. sesungguhnya anak itu juga ujian besar untuk kita dalam menuju ke destinasi abadi. bersedialah untuk menjawab tentang amanah ini di hadapanNya kelak. 

sekarang Adam Sadiq sudah hampir berusia 4 bulan. sekejap sahaja masa berlalu kan? seingat saya sekitar november tahun lepas adalah trimester pertama yang saya lalui. 5 dan 6 minggu pertama saya masih kuat. wah, saya tidak mengalami alahan. kononnya. selepas itu, saya mengalami simptom-simptom berikut. lain wanita mungkin lain ragamnya.

malas
demam dan sakit kepala yang teruk
tak boleh bau masakan
tak suka makan ayam
tak suka bau Abang
cepat penat
cepat lapar
makin cepat naik angin...ehehehe

tapi alhamdulillah, saya bukan jenis alahan muntah yang teruk. kadang-kala mai tak berkenan di perut barulah saya muntah hijau. tapi jarang sekali. dan mujurlah Abang tak banyak ragam dan banyak membantu. yang paling best hari-hari tak payah drive pergi ofis, dah ada driver yang tolong hantarkan. dan kini saya bagai merindui memori tersebut. 

Kredit : Google Image

# Alhamdulillah, rezeki anak senantiasa ada. terima kasih semua untuk perlantikan jawatan yang saya terima walaupun hari tu masuk exam dalam keadaan yang tidak sihat dan Adam Sadiq yang meragam malamnya. believe it or not, saya study dalam jem nak masuk ofis dan pergi KL untuk exam.

Friday, October 10, 2014

Semangat Yang Kembali

Assalamualaikum..

salam ceria dan salam semangat daripada ibu Adam Sadiq. okey, quiet poyo macam dia sorang yang jer yang ada anak. hahaha...Alhamdulillah.

hari ini hari ke-12 saya kembali bertugas. baru boleh mencuri masa menghupdate blog yang sudah bersawang. kalau masa berpantang memang takde masa. layan si kecik tu je. tapi sempat jugak layan Rindu Awak 200% ngan Good Daughter, Hana. keh3....tapi bila balik Shah Alam. sume cerita kat tv dah x sempat nak dihadap dah apatah lagi nak merewang blog segala.

sejujurnya, saya kembali bertugas dengan semangat yang berkobar-kobar. dah lama tak menghadap data dan masuk meeting yang berjam-jam. keh3....pastu mula la lenguh pinggang (saya tak mengantuk ye sebab saya tak suka tidur dalam kuliah, jadi dalam meeting pun saya tak boleh tidur). kalau difikirkan kembali attitude yang kita bawa dan amalkan semasa di alam menuntut ilmu adalah salah satu cabang ilmu yang boleh diamalkan apabila masuk ke alam kerjaya dan bukannya gred semata-mata di atas kertas yang kita perolehi setiap semester.

prinsip saya masa belajar dulu mudah. be on time (saya tak suka lewat ke kuliah atau group discussion) dan jujurlah dalam melakukan apa jua perkara (saya tidak suka meniru dalam exam mahupun assignment). so bila di alam pekerjaan saya cuba sedaya upaya masuk dan keluar pada waktu kerja yang ditetapkan walaupun kadang-kala tersasar jugak. walau bagaimanapun jangan jadikan ia sebagai tabiat.

tapi minggu ni saya mengaku saya ada masuk kije lewat sebab adam sadiq saya meragam. huhuhu....cepat-cepat besar jadi anak yang soleh sayang!

dan sememangnya apabila baru bersalin kebanyakan wanita akan bersemangat untuk kembali kepada bentuk asal. keh3...sebelum ni saya topup 17.1kg. sume baju kurung saya tak muat. huahuahua. pakai jubah & baju pregnant pun senteng semacam ja. panjang sangat kot ibu adam sadiq ni. huhu....tetapi sehingga last week saya dah berjaya hilangkan 16.1 kg. okey im not really sure either its a success or failure. huwaa....ingat nak balancekan BMI tapi nampak gaya macam tak jer. tapi saya juga ada mendengar satu mitos 'awal-awal ni turun la. lpas 5 6 bulan nanti naik balik'. ye ek? okey kita tengok. saya bukan la nak kembang semangkuk tapi sekadar BMI saya seimbang pun dah okey. janji masih muat baju-baju saya yer. untong ler dulu-dulu buat baju besar kan. kan. kan....nampak tak antara hikmah disebalik menutup aurat? bila badan kita membesar & mengecil bajunya masih muat dipakai.

saya juga belikan baju-baju yang besar untuk adam sadiq kami tetapi malangnya sumenya dah jadi sendat. semangat betul anak ibu membesar. ada jugak romper yang langsung tak sempat dipakai. semangat sangat ibunya membeli masa mengandung dulu. huhu...takpe la, kita pakaikan kat adam sidiq pulak lepas ni. ops...amboi2. haha....kena tunggu at least 2 tahun, masyitah aminah! okey cerita sakit perut & bersalin kita citer next next entry. tak bersemangat nak menulis cerita bab sakit perut dulu. sampai lani pun kalau ingat, mereka yang pernah bersalin sahaja tahu sakitnya perut terutama masa kontraksi. masa tu memang saya ingat saya dah nak kembali kepada Dia ke?

owh, mungkin agak terlewat tapi selagi berkesempatan saya nak ucapkan Salam Aidiladha buat semua. yup, tahun ini raya di perantauan lagi. tahun pertama raya di KL tahun lepas. sayu jugak. tapi tahun ni rasa macam biasa. sebab kami semua raya kat KL. kehkehkeh...dengan mak sekali. okey la tu. dengan keadaan 'subsidi minyak dikurangkan 20sen' kami berjimat untuk tidak melakukan pembaziran minyak dengan sangkut di dalam kesesakan jalan raya untuk pulang ke kampung. kami kan rakyat yang bijak. (sila terasa). 

dan saya bersemangat nak tunggu pembentangan bajet 2015. katanya suruh tunggu dengar bajet. iyer la. semangat sangat nak tunggu ni. (bajet!)

ok. semangat. semangat. semangat.

semoga Allah kuatkan semangat saya menghadapi liku-liku ujian dunia ini dengan penuh kesabaran.


# rindu Adam Sadiq beratus %. okey, rindu abang beratus % jugak. kehkehkeh....

Saturday, August 30, 2014

THE SIGN OF OUR LOVE

Alhamdulillah
seribu kesyukuran ku panjatkan kepada Ilahi untuk anugerah yang diimpikan oleh setiap wanita bergelar isteri. nothing much could i say. its a marvelous experience. dan hari ini adalah hari ke-48 saya bergelar ibu. subhanallah. setelah 39W&1D dalam perut ibu. ikut ibu masuk ofis dan meeting, pergi kuliah dan menghadap jem di KL ni akhirnya my little caliph keluar jua menjengah dunia.

semoga membesar menjadi anak soleh dan mukmin berjaya dunia akhirat.

ADAM SADIQ BIN SANUSI


memilikimu adalah hal yang terindah dalam hidup ibu.....

Wednesday, July 9, 2014

CORETAN MENGANDUNG SAYA 5

berkongsi informasi, sementara menanti saat-saat dijemput pulang 4.30ptg nanti. kerja-kerja yang saya uruskan dah diserahkan kepada staf unit saya dan ketua jabatan saya. selamat mengerjakan data-data itu semua ye. so, sekarang ni masuk ofis load kerja saya takde la macam dulu sebab dah ada orang yang tolong buat. tapi kalau ada kerja masuk,kena buat. saya belom bersalin lagi, okey. hekhekhek...yelah2 (tolong jangan menulis ejaan yew. auwww... geli)

ok, untuk ibu-ibu yang pertama kali nak bersalin atau bakal bersalin mahupun yang dah berkali-kali masuk labour room dan hospital, apa yang perlu disediakan? saya tanya mak saya, mak saya cakap dulu-dulu dia tak pernah bersalin kat hospital. so saya tanya kakak-kakak dan senior saya. okey, banyak versi. so dalam kelapangan masa yang ada saya cuba menanyakan pada pakcik Google melihat pengalaman bersalin orang lain. tup-tup balik klinik last week baru perasan, nurse ada lekatkan checklist kat buku rawatan saya. ehehehe...baru perasan.

thank you for this checklist
jom checkout list yang saya tanya pakcik Google. yang dimerahkan adalah tiada/tidak disediakan/tidak perlu/saya belum sediakan lagi. keh3

A) Keperluan di Hospital
IBU

1. Kad Rawatan Bulanan 
2. Pakaian Di hospital 
3. Nursing Bra 
4. Nursing Pad ---> 
5. Maternity Panty 
6. Sanitary Pad 
7. Baju Panas 
8. Stokin 
9. Kain Batik 
10. Sabun ---> sabun cuci muka dah, shower dok dlm bilik air. beli kat sana je la. huhu
11. Berus Gigi 
12. Tuala Mandi 
13. Sikat ---> belum letak dalam beg lagi
14. Selipar 
15. Peralatan Makan Minum ---> saya rasa, KPJ dah sediakan part ni.
16. Pakaian Pulang 

BAYI
1. Diapers 
2. Tuala (Receiving Towel)
3. Tuala Mandi
4. Wet Tissue
5. Tisu 
6. Baju Bayi
7. Selimut
8. Sarung Tangan
9. Stokin

done. dah bape kali masuk keluar kereta dah beg-beg ni. ehehehehe
B) Keperluan di Rumah
MANDIAN
1. Tuala
2. Sabun Bayi
3. Syampu
4. Bedak
5. Lotion Bayi
6. Besen Mandi
7. Minyak Rambut
8. Krim Bayi (Nappy Rash)

kena blaja mandikan baby la nanti...
TIDUR
1. Bantal Bayi
2. Kelambu
3. Tilam Bayi
4. Katil Bayi ---> yang ni saya tak plan nak beli. perlu ke? huhu
5. Buaian ---> yang ni pun tiada dalam list. sebolehnya saya nak elak tidurkan baby dlm buaian tapi kalau perlu jugak, saya pinjam dengan kakak-kakak saya je la. hehehe....
6. Selimut

first gift from umi teh. tilam + kelambu. terima kasih sebab tolong kami untuk berjimat.
PAKAIAN
1. Baju Lengan Panjang
2. Lampin/Diapers
3. Baju Lengan Pendek
4. Seluar Panjang
5. Seluar Pendek
6. Stokin Tangan
7. Stokin Kaki

LAIN-LAIN
1. Pin Keselamatan ---> ini utk apa ye?
2. Baby Wipes
3. Cotton Bud
4. Bakul Baju
5. Bakul Baju Kotor
6. Baby Detergent
7. Bakul Sampah

DONE
Ok, alhamdulillah. done. saya beli yang mana patut mengikut checklist yang saya buat masa awal-awal mengandung dulu. beli sikit-sikit. pergi warehouse pureen or sale babyoutlet beberpa kali. jalan-jalan kat mom & baby expo kononnya nak jimat. last-last balik, kepenatan but sekarang saya dah tak larat nak jalan. Alhamdulillah, perbelanjaan on da track tapi satu je yang tersasar. saya cakap nak beli 10 pasang baju baby je tpi terlebih lak. ehehehe....rambang mata tengok baju. saya dah siapkan masuk dalam box. ada yang suh letak dalam bakul tapi saya cakap 'recycle je dulu benda yang ada'. elakkan pembaziran.....

satu pesanan penaja, beli benda ni. hahaha....lama betul saya nak buat pilihan untuk beli benda yang satu ni. tadaaa.....


Benda-benda Melayu/Muslim Sebut bila Ramadan

Friday, July 4, 2014

CORETAN MENGANDUNG SAYA 4

menghitung hari. hanya tinggal 16 hari untuk tiba harinya. kalau terlambat, jawabnya terpaksa menempah tarikh la kami. hehehehe....

sebelum terlanjur, salam ramadhan buat semua Islam di seluruh dunia. Alhamdulillah, masih berkesempatan untuk Ramadhan pada kali ini dan aku berharap moga ada syawal lagi buat kami semua bersama.


masih teringat tahun lepas, Ramadhan pertama sebagai isteri. seronoknya berpuasa dan memasak untuk berbuka. kadang kala balik ofis Abang dah tunggu di Bazar Ramadhan Seksyen 13, Shah Alam. habis satu bazar dijejakinya tapi membelinya seciput. tapi tahun ni, harap maaf. kami bakal bertiga. saya tak larat nak jalan jauh-jauh. tapi sebenarnya banyak berjalan boleh mempercepatkan proses untuk bersalin. tapi sekarang kaki saya dah makin membengkak. jalan banyak buat saya penat yang amat. huhuhu

tapi entah kenapa, kadang kala rasa sayu terbit di hati. baru 6 Ramadhan, kadang kala kami terpaksa berbuka di tepi jalan. tak sempat balik rumah. sekarang saya tak berdaya nak drive pergi ofis, jadi balik kije saya hanya tunggu dijemput. bila azan maghrib berkumandang, kami berbuka di tepi jalan. terima kasih Abang sebab memahami saya. saya dalam fasa betul-betul tak larat. lain orang , lain rezekinya. jangan rasa kita kuat sebelum ni dan selamanya kita akan kuat. pesan saya hanya satu, mengandung dulu dan lihat apa habuan untuk kamu. kalau kamu mampu cergas sepanjang masa, Alhamdulillah dan jika sebaliknya. terima ujian ini dengan redha.

(bukan apa, sekadar luahan hati ibu mengandung. saya masih belum bersalin. tapi kalau orang yang pernah bersalin boleh bercakap macam orang yang tak pernah bersalin, tersentuh juga hati.)

cabaran apabila kita menjengah dunia kerjaya. bagi saya, family first dan kerjaya kini sudah jatuh di tangga ke bawah. insyaAllah, rezeki ada di mana-mana. tak gitu? 

Ramadhan tahun lepas, saya sibuk dengan persiapan untuk majlis kesyukuran yang bakal menjelma pada raya ketiga. kali ini saya ta sibuk tapi lebih kepada persediaan mental dan fizikal menghadapi saat-saat membawa little caliph kami ke dunia ini. Alhamdulillah, semua barang dah siap yang tinggal carseat, stroller dan benda-benda besar yang perlu difikirkan kemudian. sayu menghadapinya. mungkin mood orang mengandung yang makin hari makin tak tentu arah bercampur baur dengan nervous.

untuk little caliph kami. ikut senior pergi baby outlet, gatal jugak tangan menggapainya walaupun dalam list dah tertulis 'DONE'
di akhir rasa ini
ingin aku coretkan buat insan-insan yang ku sayang
dan insan-insan yang menyayangiku
maafkan aku untuk setiap salah silapku
halalkan makan minumku
dan doakan urusanku dipermudahkan 
dan segalanya selamat dan di bawah rahmatNya

Amin.....

Tuesday, July 1, 2014

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN PERTAMA SANUSI & AMINA


30 Jun 2013 - 30 Jun 2014
Alhamdulillah. Selamat Ulangtahun Perkahwinan Pertama Sanusi & Amina

ku mohon kekalkan jodoh ini hingga ke Jannah
kuatkan dan tabahkan hati kami dalam menempuh apa jua rintangan
bahagiakan kami hingga ke syurga bersama zuriat yang soleh dan solehah
dan berkati kehidupan kami di dunia akhirat

# waiting for our first little caliph. pray for us. may Allah ease and give us safe 'journey' to bring this 'amanah' into our world. please being a soleh one, sayang. you are the gift for us. Alhamdulillah.

Thursday, June 19, 2014

ANNIVERSARY MOOD 2

19 Jun 2014

hanya berbaki 11 hari lagi untuk cukup setahun usia perkahwinan kami. dan tinggal sebulan lagi untuk due date our first little caliph kami menjengah dunia. doakan yang terbaik buat saya. semoga dapat bersalin normal, selamat dan dipermudahkan semuanya. dan kami berharap agar permata hati ini membesar menjadi soleh dan menyejukkan mata dan hati kami di samping sempurna iman, akhlak dan sifatnya. semua ibu bapa akan mendoakan yang terbaik untuk anak mereka termasuk kami juga yang sedang berdebar menunggu hari.

inilah hadiah terbaik dan terindah untuk ulangtahun perkahwinan pertama kami. InsyaAllah. memasuki fasa usia kandungan 36 weeks amat mendebarkan dan menguji kekuatan dan kesabaran kami. hanya tuhan sahaja yang tahu. minggu lepas hampir admit ward sebab doctor suspek saya dah nak bersalin. hehehe...alhamdulillah. baby nak tunggu 36 weeks at least. sabar ye sayang, ibu banyak kije lagi tak settle neh. next week ibu kena bagi talk untuk training sistem tapi tak tahu sempat ke tak atau larat ke tak. sekarang nak angkat kaki pun tak boleh apatah nak berjalan. maha suci Allah memberi aku pengalaman merasai pengalaman ini. baru tahu macam mana mak bawak saya mase dulu-dulu kan? hehehe....

kalau ikutkan hati, saya masih teringat laporan dan modul yang belum siap untuk program next week. tapi macam biasa bila sampai satu tahap, saya kembali kepada asal kejadian. Allah bagi kita sesuatu untukdiurusi dengan bijak dan akal yang rasional. andai tiba masanya untuk little caliph menjenguk dunia lebih awal, kami terima dengan redhanya.

sedikit pendapat dan pengalaman untuk dikongsi. setiap wanita mengimpikan untuk merasai pengalaman ini. Alhamdulillah, Allah bagi saya merasai nikmat ini. hanya Allah sahaja yang tahu betapa bersyukurnya saya. dan apa yang nak dikongsi, setiap orang ada rezeki dan bahagian masing-masing.maksud saya ada sesetengah daripada kita sebelum mengandung orangnya asyik lemah dan sakit memanjang tapi bila mengandung Alhamdulillah dialah manusia yang Allah jadikan sekuat-kuat wanita. macam saya, dulu nak ke mana saya tak suka menyusahkan orang. on engine kereta dan jalan. bayar bil mahupun window shopping saya boleh buat sendiri. jalan ke sana ke mari tanpa menyusahkan Abang untuk buat itu ini. sebab Abang cakap perempuan ada some part perlu ada sikap berdikari. yes, I am!

tapi sekarang, harap maaf. saya nak drive tekan minyak pun tak larat. hahaha...semuanya Allah jadikan cantik. dulu saya selalu pikir nak masak apa walapun abang selalu request daging goreng ja memanjang. tapi kini, saya tak larat. basuh baju, then abang tolong jemurkan. dan kalau mak ada kat KL ni saya nyusahkan mak tolong. hehehe...tak habis-habis menyusahkan orang kan.

masa belum mengandung dulu, saya selalu bergurau mengejek kakak saya yang mengandung. saya cakap 'suka mengada mengidam itu ini' . bila saya yang mengandung, baru saya tahu macam mana rasa mengidam nak dapatkan sesuatu. tapi saya takdelah melalut benda mengarut cuma bila rasa nak tu. erm...... kalau tak dapat, sabar je la sayang yer. hehehe....

dan dalam usia perkahwinan yang hampir setahun banyak perkara yang menyedarkan saya tentang kehidupan. apa yang ada sudah cukup membuat kami bersyukur. walaupun tak semewah orang lain namun Allah cukupkan kami dengan apa yang ada. Alhamdulillah.

terima kasih Allah untuk semua nikmat yang kau kurniakan. nikmat sihat dan masa lapang, nikmat kebahagiaan dan kesusahan yang banyak menguji kami. semoga semua ini menguatkan lagi kasih sayang kami hingga ke syurga. terima kasih untuk keluarga dan sahabat handai yang senantiasa bersama dan mendoakan kami.

Thank You Allah for this Beautiful Life




Friday, May 30, 2014

ANNIVERSARY MOOD 1

30 Mei 2014
11 bulan yang lalu, kali pertama saya membalas genggaman tangan seorang lelaki. yup, its halal for me. for sure, insyaAllah.

welcome to anniversarry month mood!

sedar tak sedar, masa berlalu begitu pantas. saya rasa macam semalam Abang mintak no telefon saya tapi saya mintak Abang jawab beberapa soalan yang mampu mempengaruhi saya sama ada perlu ke tak bagi no telefon pada dia ni. saya bukan orang yang mudah-mudah nak bagi no telefon saya pada orang. dan salah satu soalan yang saya tanya pada Abang.

'kalau ada kucing datang menempel kat awak, awak buat apa?'

dalam pikiran saya, kalau disepaknya kucing tu memang kita dapat rasa orang ni camner dan kalau sebaliknya mesti kita rasa orang ni penyayang pada binatang. insyaAllah pada manusia pun dia akan sayang nanti. malangnya jawapan dia lari daripada tanggapan saya.

'bukan kucing yang menempel kat saya tapi kucing lari bila nampak saya. saya pulak yang kena kejar cari dia'.

owh!

dan sepanjang saya kawen saya tak sangka, sebenarnya suami saya ni peminat kucing. awww! meow2! kehkehkeh....serius, saya tak tahu nak cakap apa. muka poyo tapi suka kucing rupanya. dan dalam seminggu dua yang lepas dia bagi cadangan yang buat saya tergamam seketika.

'yang, kita bela kucing nak?'

saya pandang Abang dengan muka pelik. buang tabiat ke apa laki aku ni. aku nak menghitung hari beranak, dia nak bela kucing. saya bukan tak suka kucing, dan saya tak pernah sepak atau terajang kucing malahan saya sangat anti pada manusia-manusia yang kejam sebegitu. tapi, susah nak cakap. nak kata takut takde la tapi saya kalau tengok kucing dan kucing tengok saya. jantung saya berdegup pantas dan saya rasa darah naik ke kepala. baik saya blah sebelum kucing tu kejar saya. hahaha...saya memang selalu perasan nak mampos yang kucing tu akan terkam saya. adoi....

saya takkan benci binatang kesayangan Rasulullah tu. malahan arwah ayah saya pun sangat sayangkan kucing. 

malam bujang terakhir. pukul 12 malam dok tengok orang gubah hantaran. tengok ja, tak buat...kehkehkeh
selamat pengantin baru juga sahabat-sahabat sekelas yang meraikan hari bahagia. maaf, saya tak dapat balik kampung. dalam kesibukan final exam dan perut yang memboyot ni, nak travel jauh tak larat. hehehe....semoga bahagia hingga ke syurga semua!

# hidup berumahtangga akan ada pasang surutnya. semoga kesabaran, kebahagaian dan keberkatan senantiasa mengiringi mahligai ini. amin... 


Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah

Share it

 

Made by Lena