THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Friday, May 30, 2014

ANNIVERSARY MOOD 1

30 Mei 2014
11 bulan yang lalu, kali pertama saya membalas genggaman tangan seorang lelaki. yup, its halal for me. for sure, insyaAllah.

welcome to anniversarry month mood!

sedar tak sedar, masa berlalu begitu pantas. saya rasa macam semalam Abang mintak no telefon saya tapi saya mintak Abang jawab beberapa soalan yang mampu mempengaruhi saya sama ada perlu ke tak bagi no telefon pada dia ni. saya bukan orang yang mudah-mudah nak bagi no telefon saya pada orang. dan salah satu soalan yang saya tanya pada Abang.

'kalau ada kucing datang menempel kat awak, awak buat apa?'

dalam pikiran saya, kalau disepaknya kucing tu memang kita dapat rasa orang ni camner dan kalau sebaliknya mesti kita rasa orang ni penyayang pada binatang. insyaAllah pada manusia pun dia akan sayang nanti. malangnya jawapan dia lari daripada tanggapan saya.

'bukan kucing yang menempel kat saya tapi kucing lari bila nampak saya. saya pulak yang kena kejar cari dia'.

owh!

dan sepanjang saya kawen saya tak sangka, sebenarnya suami saya ni peminat kucing. awww! meow2! kehkehkeh....serius, saya tak tahu nak cakap apa. muka poyo tapi suka kucing rupanya. dan dalam seminggu dua yang lepas dia bagi cadangan yang buat saya tergamam seketika.

'yang, kita bela kucing nak?'

saya pandang Abang dengan muka pelik. buang tabiat ke apa laki aku ni. aku nak menghitung hari beranak, dia nak bela kucing. saya bukan tak suka kucing, dan saya tak pernah sepak atau terajang kucing malahan saya sangat anti pada manusia-manusia yang kejam sebegitu. tapi, susah nak cakap. nak kata takut takde la tapi saya kalau tengok kucing dan kucing tengok saya. jantung saya berdegup pantas dan saya rasa darah naik ke kepala. baik saya blah sebelum kucing tu kejar saya. hahaha...saya memang selalu perasan nak mampos yang kucing tu akan terkam saya. adoi....

saya takkan benci binatang kesayangan Rasulullah tu. malahan arwah ayah saya pun sangat sayangkan kucing. 

malam bujang terakhir. pukul 12 malam dok tengok orang gubah hantaran. tengok ja, tak buat...kehkehkeh
selamat pengantin baru juga sahabat-sahabat sekelas yang meraikan hari bahagia. maaf, saya tak dapat balik kampung. dalam kesibukan final exam dan perut yang memboyot ni, nak travel jauh tak larat. hehehe....semoga bahagia hingga ke syurga semua!

# hidup berumahtangga akan ada pasang surutnya. semoga kesabaran, kebahagaian dan keberkatan senantiasa mengiringi mahligai ini. amin... 


Thursday, May 22, 2014

Suci


Alangkah indah kehidupan ini
jika saling menyayangi
kita hulurkan persahabatan
dengan niat suci

andai murni oh jiwa nurani
jika saling mengasihi
tuhan tidak memandang wajahmu
tapi dihatimu

bersihkanlah jiwa dengan amalan
yang mendekatkan kita pada yang Esa
aku redha apa yang ditakdirkannya

cinta suci yang telah lafazkan
jangan engkau persiakan
aku menharapkan kedamaian hati
bahgia bersama denganmu

bersamalah kita berdoa
semoga cinta kau dan aku
bisa tembus ke pintu syurga

cinta yang berlandaskan suci
tidak pernah mungkiri janji
sama-sama menanggung rindu
dan jujur selalu hingga keakhirnya
suci dan setia

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2008/08/lirik-suci-yantzen.html#ixzz32PvaHDE7

Monday, May 19, 2014

Selamat Hari Guru

maaf, entry ini agak terlewat dari tarikhnya. bukan terlupa namun kekangan masa dan kesibukan yang melanda menyebabkan saya sekadar mampu melihat sahabat-sahabat yang bergelar guru meraikan hari indah ini.

dedikasi pertama selamat hari guru saya hadiahkan buat mak dan arwah ayah saya yang menjadi guru pertama dalam hidup saya. orang yang mengajar saya dari kecik hingga dewasa. makan , minum, membaca dan semuanya. mengajar saya erti kehidupan. terima kasih mak ayah atas kasih sayang yang melimpah ruah dan tak terhingga. tapi ayah dah tiada namun kenangan itu senantiasa berada dalam hidup kami. tiap-tiap tahun ayah mesti bawak balik hadiah sebab ayah saya sebenarnya seorang guru. guru matematik. sebab tu anak dia ni suka matematik. hekhekhek..... 

dan dedikasi ucapan selamat hari guru & 'terima kasih cikgu' juga saya tujukan buat guru-guru dan pensyarah yang pernah mendidik saya secara langsung ataupun tidak di SK Tanah Merah, SK Seri Payong, SMKA Wataniah, UniSZA, UiTM Shah Alam, UTHM & UTM. semoga Allah gandakan dengan rahmat dan rezeki yang melimpah ruah buat guru-guruku ini. amin......

dan juga buat semua mak sedara & ayah sedara & kakak serta sepupu yang bergelar guru. Selamat Hari Guru (kak long, mak cik, che ngah, ayah ngah, cik da, ayah da,acu dah, ammu, ayah su, che su, k.long nida, k.nik, k.cik, abg teh, k.long iffah, ammar, ira dan sume la. ramai sangat. anak beranak keturunan cikgu cam gini la. baru mak sedara n sepupu ni....adoiii) . 


dalam family saya nampaknya hanya kak long & sofiah ja yang mewarisi kerjaya perguruan. saya memang berjiwa pendidik namun belum masanya lagi. kalau ada rezeki insyaAllah tak ke mana. mendidik tidak menunggu untuk menjadi guru malahan menuntut ilmu juga tidak bergantung kepada faktor usia. segalanya adalah proses yang akan dilalui sepanjang hidup. insyaAllah walaupun saya sedar dan mengerti ada yang cuba menjatuhkan dan meremehkan usaha saya untuk belajar di kala meniti kerjaya namun saya berpegang kepada satu perkara ' saya mencari ilmu, menunaikan janji pada arwah ayah & mengecapi kepuasan'. 

model yang mencari ilmu setelah berkahwin dan bekerja sesuatu yang biasa dalam hidup saya. kak long saya Alhamdulillah dah bergelar guru dan pegawai PPD walaupun berhempas pulas menjadi isteri dan ibu sewaktu di UUM dulu. malahan kakak dan abg ipar saya selamat bergelar engineer dan usahawan walaupun bernikah di usia muda sewaktu di UIA & UDM dulu dan mereka bekerja. malahan mak sedara dan pak sedara saya berjaya bergelar guru balik dari mesir walaupun berkahwin di usia muda. lebih baik kawen daripada dok bercinta sakan masa belajar. duit habis tapi hasilnya entah ke mana. dan paling dekat dengan saya sekarang ni, kakak senior saya di ofis. diam-diam anak tujuh dah siap degree baru-baru ni. pesan dia kat saya ' persetankan kata-kata orang yang takkan pernah senang dengan apa yang kita buat. janji kita tahu apa yang kita nak'.

saya pun tak tahu apa yang akan jadi pada masa depan. saya hanya mampu merancang namun Allah yang menentukan. mak dan abang penguat semangat saya untuk meneruskan cita-cita ini. insyaAllah. dan terima kasih untuk lil caliph yang yang sudi mengikut ibunya ke kelas. yeah, kami hanya ponteng sekali je kuliah. itupun sebab kami masuk ward. ya Allah, semoga ilmu ini diberkati dan menjauhkan kami dari rasa bongkak berilmu. amin.... 


# dan ada yang seakan risau saya sambung pengajian dalam bidang IT. hahaha....jangan risau, saya buat course lain la. nak belajar pun besar cabaran dengan manusia di sekeliling kita kan? 

Wednesday, May 7, 2014

Coretan Mengandung Saya 3

First at all, I wanna say Alhamdulillah for all the those beautiful and miracle things that happen in my life. so many things that I never expect to be faced but as Allah promises to give the strength to anybody as long as to those who always has patient. InsyaAllah, He will not leave us alone.

dalam sedar tak sedar hari Sabtu lepas kami ke KPJ Speacialist Hospital untuk check dengan pakar O&G, Dr Siti Esah yang sangat lemah lembut orangnya, the little caliph dah masuk usia 29 weeks dengan berat around 1.3kg. memang excited bila boleh tengok baby. dan the most thing yang Abang tak boleh terima bila saya cakap 'the baby i think looks like me'. ehehehe....serius dia sangat tidak berpuas hati.

masuk minggu ke 29 jugak my tummy pun makin membesar. I gained weight about 10kg and guess what. Abang so happy dan cakap tambah lagi. ekk? saya takut lepas bersalin nanti tak turun-turun but he said 'ok what?'. owh? 

'so Abang sebenarnya tak suka la sayang yang kurus ni?'

'mana ada. Abang suka je'

no complaint after delivering our baby, im not the one i used to be. hahaha....

actually, saya sebenarnya senang untuk bercerita tentang penyusuan ibu untuk baby bagi entry kali ini. sepertimana yang tersedia maklum ibu-ibu digalakkan menyusukan bayi sehingga usia 2 tahun. atau sesetengah pendapat 2 tahun 6 bulan. oh,yeay! satu cabaran buat wanita yang bekerja dan masih belum habis sekolah neh. ehehehe.....

tapi dari awal mengandung, saya memang berniat nak menyusukan little caliph kami. nampak macam banyak halangan dan cubaan yang perlu dihadapi namun bila baca kesan-kesan pada ibu dan bayi disebabkan penyusuan ini saya mula bertekad. insyaAllah, saya cuba. kakak sy memang bersungguh-sungguh nak bagi baby dia menyusu ibu. saya pun nak kena ambik semangat dia ni.

kenapa beria sangat nak menyusu badan? dah tak mampu nak beli susu formula? haa...tudiaa. mampu atau tidak, rezeki di tangan Allah. dah rasa tak mampu beli la susu murah sikit but i told you susu tin kecik pun harganya RM50 ko. hambek! saya bukan kawen dengan tokey bank negara. tapi bukan itu sebab utamanya walaupun sebenarnya saya akui, memang isu ini juga akan menjadi perkara berbangkit dalam belanjawan kami. itu normal tapi saya percaya anak itukan rezeki daripada Allah.

tapi apa yang ingin saya kongsikan di sini walaupun tak banyak harap mampu memberi kesedaran dan manfaat buat kita bersama.

untuk little caliph
  • bekalkan nutrien yang baik dan dalam kadar yang mencukupi. malahan kandungan susu akan berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • susu ibu mengandungi nutrien tertentu untuk perkembangan otak bayi. nak litle caliph jadi cerdik tak? ehehehe...
  • menguatkan imuniti bayi. insyaAllah, bayi terlindung daripada jangkitan seperti cirit birit, selsema, bronkitis, radang paru-paru (nauzubillah).
  • mencegah masalah alahan (asma, ekzema, kolik bayi)
  • susu ibu tak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • susu ibu memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • the most beautiful thing, melalui penyusuan ekslusif ibu ia membina jambatan interaksi sepenuhnya antara ibu dan bayi serta meningkatkan hubungan kasih sayang. uhuhuhu.....
untuk ibu
  • membantu mengecutkan rahim serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal.
  • kurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya.
ini antara maklumat yang sempat saya jeling-jeling dan most that i keep reading about. memang wanita yang bekerja, belajar & berkahwin memerlukan satu komitmen dan semangat yang tinggi. insyaAllah, tiada yang mustahil kalau kita berusaha dan bergantung harap kepadaNya kan. kadang-kala saya pun hampir collapse ke sana ke mari dengan perut yang memboyot, meeting, assignment dan kuliah yang tak pernah habis tapi Alhamdulilllah. Allah bagi kekuatan pada saya untuk menjalani semua cabaran itu. semoga anak saya juga keluar membesar menjadi insan bertakwa dan kuat menghadapi apa jua rintangan. amin.......

tapi, dalam perkembangan sekarang penyusuan ibu-ibu kebanyakannya dibantu oleh breast pam. wah, bunyi menarik. harganya pun sangat-sangat menarik. banyak jenama yang dijual di pasaran seperti madela, autumnz, malish, snow bear, avent dan pelbagai lagi dengan nilai yang boleh mencecah puluhan ke ribuan ringgit pakejnya. dun worry, semuanya bergantung pada pakej dan mekanikal function pam ni. kalau yang manual tanpa pakej hanya puluhan ringgit tapi untuk yang berfungsi secara electric atau menggunakan bateri harganya lebih tinggi bergantung kepada jenama dan pakej yang ada. saya masih tercari-cari pakej yang sesuai dan mengumpul dana jugak. hahaha...lagipun saya belum pasti kondisi saya nanti macam mana. saya harap saya berjaya memberi penyusuan ekslusif buat little caliph nanti. ada masa nanti saya kongsikan di sini yer. masih menimba pengalaman dan menggali ilmu tentang aspek ini.


# baby kurang aktif dari semalam hingga ke pagi ni. mesti sayang penat menunggu bapaknya datang menjemput kami berdua. huhuhuhu.... be strong, sayang. its just about 73 days to meet us. we love you so much. muwaah! (gaya bapak dia. keh3)





Friday, May 2, 2014

Selamat Hari Lahir Abang


esok hujung minggu tapi saya tak rasa bercuti pun. pagi-pagi dah kena pegi kpj specialist hospital, mengadap doktor. yeay, nak tengok baby! then terus ke kuliah. harap-harap esok kami dapat keluar awal dan semoga ibu dan baby berada dalam keadaan sihat walafiat. doa saya semoga saya selamat melahirkan little caliph ni. dua-dua sihat dan sempurna segalanya. doakan kami yer.

minggu ni saya masih lagi bergelumang dengan kesibukan dan keletihan yang semakin sarat. tido malam pun si kecik ni asyik buat kije je dalam tummy ni. bagus, kadang-kala kalau terlelap sekejap mesti terkezut. budak kecik ni menendang-nendang. mana tak penat ibunya ni. tapi, pengalaman ini amat menyeronokkan walaupun agak memenatkan. heeee.......susah nak cerita kat sini. yang pasti secara automatik naluri keibuan tu kita dapat rasakan sendiri. saya tak boleh tengok gambar kanak-kanak, tersentuh rasa hati ini......its so special feeling. 

dan bulan April bulan 'kami'. hehehe...selepas birthday saya, 29 April birthday baby besar saya lak. hari birthday dia saya buat tak tau jer tapi sebenarnya saya dah selit kad dalam beg kije lelaki tu. tapi Abang tu memang. tak dibukaknya beg dia. saya jugak yang kena bagi arahan suh bukak. aish....tapi kesian. hari birthday Abang saya kena naik KL meeting. memang ke sana ke mari sampai sakit kepala. kol 10malam baru sampai umah. ngeeee...sorry Abang

watever its is saya beli satu slice new york cheese cake untuk Abang without sharing with me. ok la tu. beli sebijik buat bazir ja. pastu belanja Abang makan KFC. hadiah untuk Abang tahun ni yang kat dalam perot ni ye. ehehehehe.....

pantang nampak ayam.....

cake kecik untuk Abang dengan kasih sayang yang besar...huahuahua
doa sayang semoga dianjangkan usia dan dimurahkan rezeki serta senantiasa di bawah rahmatNya.

We love you!


Selamat Hari Lahir ke-32 Abang!

# orang takkan pernah senang melihat orang lain senang. simple keyword, biarkanlah....sekurang-kurangnya saya cuba bukan sekadar berkata-kata. yang menentukan adalah Dia, jatuh bangun seseorang. jangan berhenti berusaha. Allah bagi sesuatu cepat atau lambat kerana Dia Maha Mengetahui.

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena