THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Monday, November 16, 2009

'rasa'

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, semalam Masyitah dah habis paper. lega sikit tapi masih banyak tugas yang perlu dilunaskan.hari ni pun masih berada di hostel. insyaAllah, nex week sebelum raya balik la. kalau dulu, aci habis paper je malam tu mesti dah sampai rumah. Masyitah...Masyitah...

sejujurnya, aku takde 'rasa' yang betul sekarang ni. kenapa?
  • proposal kem motivasi @ bengkel cemerlang di universiti. kenapa? ada kisah dalam hati. ada resah menggamit sanubari. chewah. lantas ku pujuk diri, ikhlaskanlah hati menunaikan tanggungjawab ini.....mampukah? tepuk dada tanya iman masyitah. kuatkan aku ya Allah. dan jauhkan aku daripada berfikiran negative. be positive masyitah!
  • final project. hanya Allah yang tahu betapa aku lemah semangat untuk menghadapi final projectku semester hadapan. melihatkan kepada kertas kerja yang dibuat, aku sedih sekali.sedih sangat. tapi aku terpaksa kuatkan semangat, jangan berputus asa dan jangan mengalah sebelum berjuang. tapi, sebab aku sedar kelemahan aku dalam bidang design........kuatkan aku ya Allah.
  • 'aku sedih'. 'jauh'. 'terasing'. 'maghfirah'.'dosa'.'diri'. tafsirkan...
 
 Matahari
Keceriaan warna kuning yang membara serta kuntumannya yang besar, bunga matahari bukan saja mewakili tenaga suria kita malah akan mekar mengadap cahaya suria tatkala langit cerah benderang. Bukan sekadar membawa maksud ‘warmth and adoration’, malahan melambangkan ‘longevity’. Malahan pemberian bunga ini juga dapat menceriakan hari seseorang

'kembali senyum'


AMPUNKAN AKU, PIMPINLAH AKU..............




 kepada yang ada dan yang sudi, bantu aku mencari RedhaNya......

Monday, November 9, 2009

Kasih Tak Bersyarat

Kasih Tak Bersyarat


Jauh telah langkahku jelajah
Dakapmu lama yang kurindu
Luas sudah kulihat dunia
Senyum mu ukiran terindah


Tiap perilaku dan budimu
Tiap airmata tumpah darah
Menjadi perlambangan sejati
Kasih tak bersyarat


Ibu redup matamu
Memayungi bahagiaku
Hanya di tapak kakimu
Terletaknya syurga buatku 

just for a women named mom. you are my everything.........miss u so much!

Friday, November 6, 2009

gurindam hati ORANG TAK PERNAH BERCINTA part I

orang kate [bukan aku kate],
bercinta tu best. pagi2 ada orang yang kejutkan solat subuh. kadang2 kita buat amal tolong kejutkan si dia tunaikan suruhanNya tu. sampai mase takbiratulihram pun tersenyum ikhlas. gumbira tunaikan kewajipan seawal 6.00pg. sebelum2 ni subuh gajah. ye ke best? boleh try ni.

aku kate [opinion orang TAK PERNAH BERCINTA. apa sgt la aku tahu kan?],
gembira sebab tunaikan kewajipan aku or sebab bangun2 dpt dengar suara dia? takut2 hati ini bukan ingatkan DIA tapi dok teringat ayat akhir mase dia kejutkan aku pg tadi
"bangun subuh ayang. abang sayang ayang"
adooo....aku cair beb! bak ice dah ni. so, macam mane solat aku ni?

kawan aku kate [aku senyum je],
bercinta dengan si dia isi kesunyian di hati. tiap2 hari ada org cares ttg kita, buat jokes hiburkan kite, selalu bg hadiah & buat surprise tanda betapa dia sayangkan kita. habis, rupanya mak ayah kita x cares pun kat kita sampai size kasut pun dah besar tapak gajah. harapkan jokes mak ayah? apa best citer classic pak pandir ngan si kancil? hadiah? mak ngan ayah tak pernah bg, apatah lg nak buat surprise kat kita. diorang dah tua.....tak larat nak layan orang muda macam kite ni. oooo.....gitu rupanya. baru aku tahu neh.

dalam senyum hati aku bisik [hanya aku je dengar. orang lain x dgr sebab hati aku bisik kat aku je],
"merasai kehadiran Allah dlm hati menjdkan kita sentiasa ada kwn walaupun keseorangan lbh2 lg jika kita dikelilingi org tersyg[mak, ayah, siblings, suami =)). kosongnya hati kita dr mengingati Allah akan membuatkan kita kesepian walaupun berada di tengah ramai orang......"
mak ayah tak care = takdenya mak hantar aku masuk u. ajar mengaji. bagi aku ubat bila demam.
mak ayah tak modern= ada timbangan modern ngan classic ke bila kat akhirat nanti?
mak ayah tak pernah bagi present or wat surprise=
  1. 1kg beras(rm) x 12 bulanx 21 tahun
  2. susu(rm) x 12 bulan x 2 tahun
  3. gula(rm) x 12 bulan x 16 tahun.
isy...kalo aku buat list sini nanti orang ingat aku nak bukak supermarket lg. so, agak2 kalo sume ni dikira berbaloi tak dengan setitis air susu mak ngan setitik peluh ayah mencari sesuap nasi? x pyh compare ngan hadiah n surprise dengan si dia lagi. surprise? x cukup ke kita surprisekan mak ayah mase kecik2 dulu bangun pukul 2 pg nak susu, bg minum air tersedak, naik basikal berdarah lutut?

ada jugak yang kate [aku ke? no...no...no...],
bercinta boleh bg semangat untuk belajar. yang malas dah rajin gi kelas. nanti blh main mate ngan dia. yg malas bukak buku dah jadi penunggu setia library sebab bila si dia message:
"ayang katner? miss u"
"ayang kat library. miss u too"
bangga dpt kekasih hati yg rajin bace buku kan? sampai dating pun kat library. nanti cgpa naik, rajin kan. betul jugak neh.

tapi....aku harap aku tak cakap macam ni,
si dia pembakar semangat aku untuk aku belajar. pengakuan tulus seorang ayah padaku:
"sedih hati ini. bila kecil, ayah yang membakar semangatnya untuk belajar sampai ke u. tapi bila besar, dah sampai u, si anak cakap nak cari kekasih untuk membakar semangatnya".
dah hangus si bapak 'membakar diri' demi menerangi hidup si anak tapi kini......kau pikir2 sendiri la masyitah. dah ada akal dan nafsu. guna mane satu terbaik.....


"bercinta tak salah tapi ada caranya. ada tujuannya. tak lain tak bukan hanya kerana DIA. kerna rasa CINTA itu anugerah terindah kurniaNya. aku tak menolak rasa CINTA ini kerana aku juga manusia biasa yang punya naluri untuk MENCINTAI dan DICINTAI. tapi........will be continued to part II"



NAMUN ANDAI GAMBAR INI MAMPU BERBICARA DAN MATA INI MAMPU MENTAFSIR AKU KIRA TIDAK PERLU PART II UNTUK ENTRY INI.
SALAM

semoga Allah tunjukkan aku jalan yang benar dalam menghadapi liku-liku hidup yang penuh godaan dan ujian. 

ku MOHON mengundur diri

malam ni aku menghadiri satu meeting yang mana aku telah menjadi MC untuk kesekian kalinya. dulu2 segan jugak tapi sekarang Alhamdulillah, walaupun loghat kelateku sukar dikikis tapi aku syukur. aku masih berani untuk berada di hadapan. kalau tak, macam mane nak jadi timbalan presiden kan? nak-nak kalau......huhuhu biar ia jadi rahsia kerajaan kami.

gaya candid melampau MC

meeting pada malam ini berkisarkan 
  • Program Minggu Mantech Club yang berlangsung baru-baru ini.
  • Memperkenalkan barisan pelapis Majlis Tertinggi Mantech Club
  • Pembentangan Rancangan Aktiviti Mantech Club semester depan
  • Majlis 'Rapat Ukhwah Moment'  
Meeting pada malam ini agak santai yang mana kami adakan di drafting room beralaskan karpet. cadangan bernas exco kami yang pada perkiraan saya amat baik. kami rasa rapat dan lebih mudah untuk melontarkan cadangan dan pendapat.  





diminta kepada semua agar tidak hairan mengapa gambar-gambar yang ada semuanya lelaki. not because masyitah bias pada mereka, tapi sebenarnya Mantech Club ini sebuah organisasi yang mana menjadi pemimpin kepada mahasiwa/wi Diploma Teknologi Pembuatan atau lebih dikenali sebagai 'orang besi'.so, bercakap mengenai Mantech Club kami hanya memiliki 16 orang gadis pingitan dan selebihnya adalah teruna2 perkasa.

can u imagine how tough we have to be to compete them?
  hohohoho..........

 
 

dan sesungguhnya hati ini sayu untuk menyatakan 'ku MOHON mengundurkan diri' kerana sudah tiba masanya jawatan ini kami lepaskan pada pemimpin-pemimpin muda untuk mengemudinya. satu perkara yang dapat aku nyatakan di sini, memang letih bila terpaksa mengemudi sesebuah organisasi yang mane menuntut kesabaran yang tinggi namun aku belum puas sebenarnya menimba pengalaman ini. rasa menyesal kerana sebelum ini aku adalah seorang 'bilikku duniaku'. dah hampir semester akhir baru terasa tetapi aku percaya masih belum terlewat. aku masih ada satu semester lagi........ 


masanya hampir tiba untuk kunyatakan buat sahabat-sahabat semua
'ku MOHON mengundurkan diri'
salam maaf di atas kesilapan yang ku lakukan sepanjang aku dan yang lain menerajui Mantech Club



 

Wednesday, November 4, 2009

KERANA PULUT SANTAN BINASA

orang cakap 'kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa'. inilah diumpamakan dengan keadaan yang aku alami sekarang ni......huhuhu

'terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata terimalah padahnya'

satu masalah yang aku miliki adalah:
'aku bercakap bak bertih jagung'
'aku bercakap macam keretapi yang meleret-leret'
'aku bercakap sometimes takde insurans'

ya Allah, ampunkan aku kerana berkata-kata perkara yang lagho [bukan semuanya eh]
azamku pada tahun lepas adalah untuk 'kurang bercakap'
malangnya sampai tahun ni,
aku masih begini,

bukan niatku menyinggung perasaanmu, sahabat......
sungguh, aku tak sedar,
bukan niatku menyakiti hatimu, sahabat.....
sungguh, aku tak sengaja....

maafkanku............


tolong bantu aku jadi seorang yang bercakap bila perlu



Tuesday, November 3, 2009

demam FINAL EXAM kini melanda!!!



musim final exam menjelma. demam periksa mula la datang..........so, selamat mengulangkaji pelajaran semua ye. moga berkat usaha kita nanti akan membuahkan hasil yang terbaik untuk dituai. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita walaupun kita rasa sesuatu perkara itu tidak yang kita mahukan. percayalah, Allah menyusun yang terbaik untuk kita............

satu benda yang masyitah alwayz menyaksikannya apabila berada di bumi UDM ni bila final exam menjelma. padahal kalau sebelum ni, takdenya rajin sampai gitu. pagi tadi mase nak pergi ambik exam pun dah jumpa. semester2 nipun selalu jugak tengok. so, pagi ni kes pertama untuk paper pertamaku pagi tadi.'budaya membaca sambil berjalan'......hehehehe


all da best semua..........

Monday, November 2, 2009

Teladan menjadi Pengajaran

Assalamualaikum......

Alhamdulillah, hari ni terasa ringan sikit beban biarpun final exam industrial control bakal menyusul lusa. huhuhu....masih sempat online and post entry lagi. tinggal lagi assignment manufacturing organization and report manufacturing processes lagi. tadi, syukur presentation untuk subject Design for Manufacture bagi final project dah berakhir. Alhamdulillah untuk nikmatMu ya Allah...................

walaubagaimanapun, aku sedikit ralat. this presentation is important for me because this is final project yg akan aku perform for next year. honestly, aku tidak berpuas hati dengan presentation kali ini sebab aku rasa aku masih boleh buat lebih baik lagi. namun, untuk sampai ke tahap ini ia sudah pun berakhir pagi tadi. kenapa aku rasa ralat dan tidak puas hati?
  1. last minute preparation. this is not good. design need me to create idea. untuk individu seperti aku yang tak minat and tak reti nak buat design sepatutnya need more effort. not prepare maut. even aku tahu sebulan kebelakangan ini aku agak busy dengan test yg bertimbun akibat seronok raya, workshop task yg bertangguh sbb banyak sgt cuti, aktiviti club, meeting MT  sokmo rentetan peristiwa anugerah dekan dan ditambah dengan virus 'lazy' yang semakin merebak dalam diri ak, tetapi aku tak patut jadikan semua ini sebagai alasan. maafkan aku, diriku kerana mengecewakan diriku....
  2. lewat! this is my first time aku lewat untuk satu presentation yang amat penting. dan ini jugak melangkaui batas prinsip aku untuk membiarkan lecturer aku menunggu kedatangan aku bak VIP. aku rasa amat bersalah dan berdosa. maafkan aku. dan janjiku selepas ini, aku akan cuba menjadikan apa yang berlaku pada hari ini sebagai teladan. pengajaran. sempadan. agar ia tidak berulang lagi.
  3. report yang aku sediakan tidak mencapai standard yang selalu aku buat. bayangkan presentation pukul 10pg, pukul 9.45pg aku baru terhegeh-hegeh nak print? apa ni?
  4. hati guruku terluka. maafkanku andai En Zakaria terluka dengan kehadiran kami yang lewat. insyaAllah lepas ni kami akan cuba baiki kesilapan ini agar tidak berulang kembali.
jadi, petang ni asyik teringat-ingat je kisah 'aku di hari presentation'. aku harap ia menjadi satu pengajaran yang amat berguna. namun, dalam kekurangan pasti ada kelebihan. dalam setiap ujian pasti ada hikmah terselit. tak begitu?
aku bersyukur sekurang-kurangnya kesilapan ini menyedarkan aku agar tidak lena terbuai diulit fantasi mimpi di siang hari. dan apa yang pasti:

AKU TIDAK MENYALAHKAN SESIAPA DI ATAS KESILAPAN INI BIARPUN PARTNER AKU. SEKURANG-KURANGNYA AKU DAPAT MENGAWAL SEDIKIT EMOSI AKU YANG SELALUNYA AGAK TERLEBIH TEMPERATURE. ALHAMDULILLAH...BIAR AKU PIKUL SEMUANYA SENDIRI. BIAR AKU SEDAR SIKIT. [tapi markah masing2 pikul ye. hehehe]

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena