THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Sunday, September 25, 2011

Post Graduasi I


pertemuan kita tak terduga. mungkin ada hikmahnya di sebalik perkara yang berlaku. terima kasih untuk momen-momen terindah sepanjang 3 tahun di UniSZA. suka. duka. gelak. gaduh. geram. bengang. those memories........mengingatkan akak, further study lagi! hahaha

~thank you for this beautiful friendship~ 

next 10 years, reunion eh. sape anak paling ramai. dan janji kite, nak konvoi majlis kawen ain(kedah lol. kena kawen ngan orang kedah neh. nak hafal jalan. hahaha) . tak mo sesat macam pergi majlis kawen farihah. haha...


Saturday, September 24, 2011

I Fall in Love ~Wordless



I Fall in love. Mereka yang menyejukkan & memanaskan hati wanitaku. Aunty Mie sayang kamoo.
i'm waiting for next baby. turn sape lak?
masyitahfatimah
masyitah'aisyah
masyitahkhadijah
or
masyitahsofiah
hahaha...masyitah aminah tukang kira. ngeh3

Thursday, September 22, 2011

Mesej Untuk Hati

my heart,
please dont fall in love because of you're lonely
but please fall in love when you're ready

*short msg for our heart.

i'm waiting for my post-graduasi pics. lamanya mahu sampai lol. shah alam to sg penchala bukannya jauh. tapi jammed. kekangan masa. honest to say here, saya tak suka tinggal kat KL ni. huhuhu..........masa & duit, macam air je. 

Tuesday, September 13, 2011

Warkah Rinduku

ayah,
saat yang kita nantikan akhirnya tiba. hari Ahad nanti majlis konvokesyen kak. walaupun hanya segulung diploma, ayah & kak tahu nilai yang harus dibayarnya kan? kak kan anak perempuan 'istimewa' ayah. haha...alhamdulillah. walaupun tiap kali kak fikirkan majlis ni, hati kak makin kuat berdetak. jauhnya ayah dari kak. sayunya dalam hati ni ayah, hanya tuhan yang tahu. sebab kak rindu ayah.

ayah,
kadang-kala kak rasa macam kurang betul lak. betapa kak cemburu melihat orang lain memiliki ayah. tengok orang cerita pasal ayah, hati kak sayu ayah. sayu sangat. sampai kadang-kala bila terserempak dengan pakcik tua kak rasa macam kak ada di samping ayah. bukan menolak takdir ini ayah, tapi makin lama makin kak sedar. kak masih tak mampu untuk hidup tanpa ayah. sebab dari dulu sampai sekarang, kak selalu rindu ayah.

ayah,
menulis warkah rindu ini ayah, buat air mata kak berderai untuk kesekian kalinya ayah. masih terasa kekosongan itu ayah. mengingatkan memori kita bersama buat kak rasa, banyak benda lagi yang kita masih belum buat ayah. ayah belum tahu yang kak ni dah boleh bawak kete dalam jammed, xmacam dulu dah. kak dah start training masak Laksa Penang, bukan jadi assistant tapi Chef. masak tanpa bantuan mak. ayah belum tunaikan impian kak nak beli Suzuki Swift. haha...dan ayah takkan mewalikan pernikahan kak andai kata Allah takdirkan kak bertemu jodoh suatu hari nanti. kak menangis membaca artikel ini dulu. adakah ayah merasakan sebegini tatkala melepaskan kak suatu hari nanti? tapi rupanya kak yang merasakannya. BUKAN TIDAK TEGA, TAPI KERANA TERLALU CINTA.....


ayah,
sesuatu yang menghidupkan lagi kenangan ayah dalam hidup seharian kak adalah Si Kuning tu. Sentimental value. bagai terasa selalu bersama bila melayan Si Kuning tu yang sejak kebelakangan ini makin banyak ragamnya. mungkin tak betah tinggal di KL kot. macam anak ayah ni. haha.....nak balik kampung kan, kak masih ada impian yang nak dikejar. perjalanan cita-cita kak masih jauh. sebagaimana yang ayah inginkan, kak sedang merencanakan kehidupan kak walaupun kadang-kala pincang sana sini. bagai hilang tempat bersandar bila ayah pergi tinggalkan kak. sudah sekian lama, namun kak masih rindukan kasih ayah.

ayah,
warkah rindu ini melayang di sini bila mengingatkan tarikh ini. 13 september. setahun yang lepas pada tarikh ini, hari terakhir kita bersama. paling kak takkan lupakan, lepas kak bagi ayah makan tengah hari tu. Arif tukarkan baju ayah. kak peluk ayah. rupanya itulah pelukan terakhir kita ayah. yang terakhir rupanya. lepas tu takde lagi lelaki bernama ayah yang akan memeluk kak. kak rindukannya ayah, sebab kak terlalu sayangkan ayah.

ayah,
kak rindukan ayah.
 

Saturday, September 10, 2011

Isu Nikah 2

kadang-kala bila baca balik older entries aku tengok mesti ada isu nikah.
kadang-kala aku pun naik boring. bosan.
kadang-kala aku naik geram pun ada.
kadang-kala boleh tak saya invisible automatically bila orang sebut 'nikah' depan MASYITAH AMINAH?

bukan menolak perkahwinan (saya nak kawen ok) tapi kadang-kala naik segan silu bila orang bercakap benda alah neh. saya neh zaman belajar, saya belajar. zaman kije, saya kije. ada rezeki nak further lagi, belajar lagi. hahaha...saya akan half insane bila kena mengadap buku. teringat kata-kata kakakku yang berjaya menamatkan zaman bujangnya sebelum tamat degree bila menengok cara aku belajar.

"tak boleh ada pakwe dia neh. asyik hadap buku je. cuba tidur tu lupa sekejap tentang belajar"

hahaha....belajar & kerja. sama je. macam tu jugak kepala aku ni. tengah nak tidur boleh teringat impact analysis petang tadi. dalam tidur boleh mimpi boss & engineer2 aku tu.

balik cerita nikah neh.....sebelum ni aku penah tulis entry oh mak, aku Pengantin Tak Jadi . baju kurung tu aku pakai masa majlis kesyukuran Syahamah sempena kejayaannya mendapat tempat ke-3 dalam tilawah Al-Quran di Qatar pada raya ke-4. aku jarang pakai sebab warna putih, aku kan ganaz. nanti kotor. huhuhu....mak yang beli baju tu untuk aku. aku reti pakai je.

al-kisahnya, bila di kenduri kesyukuran tu pun orang cakap 'pengantin ke ni?'. hoho....mungkin seri pengantin terpancar dah kot tapi tak jumpa jodoh lagi. haha...but dont tell me that i'm 'andalusia'. saya muda lagi ok. =) even abang saya cakap saya tak laku. umur 23 takde calon. =p...pergh ayat dia. 

hallo pakcik...bercinta bertahun-tahun bukan jaminan ke jinjang pelamin apatah lagi hingga ke syurga because I believe, Allah dah ciptakan setiap sesuatu itu berpasangan. kalau bukan di dunia, InsyaAllah di akhirat.saya masih tak cukup solehah untuk mak & ayah saya, macam mana saya nak menjadi isteri solehah?

tapi memang aku perasan yang sejak tahun ni orang asyik menanyakan bilakah tarikh keramat aku? ayooo.....jodoh ni urusan Allah, masyitah serah semuanya pada Dia. sesungguhnya, tawan hati my family first. insyaAllah 'awak' akan dapat my heart as a bonus. hahaha.....

diteruskan cerita buat pertama kalinya aku pakai baju kurung tu pergi ofis semalam. masa aku tengah juling-juling mata menghadap & membaca email yang memenuhi inbox aku yang satu pun aku malas nak paham, kakak senior aku sampai. belum duduk kakak tu dah sound aku.

'Ami, baju nikah ke?'

gulp.......

dan pukul 2.30 petang aku berjalan menuju ke lif selepas solat Zohor di surau. owh...ramainya orang menunggu lif. masa dalam lif aku jumpa seorang engineer, Kak Ros. cantik orangnya malahan lemah lembut. boleh buat calon isteri this girl. tiba-tiba dia
tanya.

'baju kawen ke neh?'
owh...lif sunyi sepi tu terdengar soalan Kak Ros. segannya saya.

kenapa baju tu aje yang kawen. baju nikah. baju kawen. tapi tuannya tak kawen-kawen lagi. ngeh3

bila masuk opis baru nak duduk tiba-tiba ada kakak admin kat belakang tanya lak.

'Ami, baju kau kawen ke neh?'

isy....isy....hari Jumaat. saya ambik sebagai doa ye kakak-kakak semua. amin...hehe

  • I told my sister and my ex-roomate mase di UDM 'boleh tak saya nak baby tapi tak nak kawen lagi?. my sis replied 'gila'. haha...and my ex-roomate said 'gane nak bulih baby kalo tak kawen adik sayang oi'. huhuhu....hati saya berdebar-debar pelik bila saya pegang baby since orang dok sibuk-sibuk tanya bila aku nak kawen. meroyan ke atau jawapan doa aku selama ini? mana tau dapat baby macam kisah superman yang kena buang ke bumi masa kecik2 dulu......ngeh3

Friday, September 9, 2011

Cerita Syawal Saya & Dia

salam aidilfitri maaf zahir & batin
pertama syawal tanpa ayah. belajar menguatkan diri. walau masih ada sebak bertamu. masih terbayang gelagat ayah di pagi raya namun bila terpandangkan mak, aku menahan rasa. sebab aku tahu, rindu seorang isteri lebih menebal daripada rindu seorang anak ini. maka jadilah aku si murai tercabut ekor di pagi raya.

dan bangun pagi-pagi menggosok baju melayu 4 jejaka hensom dalam rumah tu. macam-macam ragam. al-maklum la mak tempah baju mereka sedondon kain yang sama. makanya bila nak basuh dan iron baju tag nama masih tak buang sebab nanti tertukar. diorang sama besar je. haha.....maka cadangan abangku.

'lain kali buat la baju melayu cekak musang sepasang. cekak kera sepasang. baru tak tertukar.........kain sama pun' ...... dia punya ayat tak boleh blah betul la. kita tengok tahun depan.

aku lak di pagi raya boleh mamai bangun ingatkan dah pukul 7pagi, rupanya baru 5pagi sebab dok teringat dapur tak kemas habis lepas masak. kepenatan yang amat. maunya tak mamai, bangun-bangun tido tengok dapur dah licin. sapa pulak yang rajin kemas neh? tengok-tengok mak. tanya-tanya baru pukul 5 pagi. maaf mak, pagi tu kak penat sangat sebab tu boleh pulak masuk tido balik. hehehe.......pukul 6 bangun balik kan kejutkan hero-hero mak yang liat nak bangun tu.

apa yang paling aku tak puas hati adalah 'kelayakan menerima duit raya tahun ini diketepikan' owh, no! saya masih muda ok. malahan saya satu-satunya anak perempuan mak yang belum kawen lagi. tak kesian ke? hahaha.....rasa macam tak beraya lak bila orang tak bagi duit raya! huhu

paling best bila biskut raya tak habis then aku tapau bawak balik KL. mengunyah di opis di kala otak tepu mengimport data dan penat mengejar orang IT buat kije dan aku dikejar engineer siapkan kije. ponim2.....citer pasal rayalah!

namun jujur diakui tahun inilah raya yang paling sepi di 1 syawal. tidak seperti tahun-tahun sebelum ini, kerjanya basuh pinggan mangkuk di dapur. sampai bila waktu petang aku rasa 'bosannya'. sungguh pemergian ayah amat dirasai. mak pun tak seceria selalu. mak taknak tinggal ngan kitorang kat KL ke? ngeee....boleh gaduh-gaduh ngan kak selalu.

purple theme without amin & as' family
malangnya, di saat kami merindukan kehadiran seorang ayah di pagi syawal yang mulia ni tapi masih ada si Tanggang di zaman serba moden neh. sekarang nak reload pun kena tax 6% tau tapi kasih sayang yang seorang ayah bagi tak pernah bersyarat. kenapa kita mendustakan nikmat & kurniaan Allah yang hebat ini?

tak percaya? baca kisah Tanggang alaf moden neh. kalau ada batu belah batu bertangkup, humban je manusia macam neh kat sana.


tau tak? setiap kali aku pandang lelaki tua aku selalu memandangnya sebagaimana aku memandang ayahku? tahu tak betapa rindunya aku pada ayah yang telah pergi buat selama-lamanya? tapi.....kalian yang masih ada ayah sanggup buat macam ni? nauzubillah.

hadapi kehilangan. pasti kalian akan merasai erti kasih seorang lelaki bernama ayah.

Cerita Syawal Saya & Dia yang berbeza. Dunia di akhir zaman. Selamatkan kami ya Allah........

Sunday, September 4, 2011

Selamat Kembali ke KL


Alhamdulillah. bertolak 3.00pg tadi sampai lebih kurang 11.45 pg di KL. terselamat daripada terperangkap dalam jammed. hari ni tak drive. tetiba jadi banyak nak tido. bila mintak nak drive abang cakap.

'tak apa. tolong tengok lembu kalau-kalau ada yang nak melintas jalan. nanti bagitau'

rasa macam nak tergelak je. dah takde kije sangat ke nak bagi kat adik dia neh? takpa. aku pun bukan dalam mood nak driving. jiwa tengah kacau sebab nak balik KL. masyitah tak mahu balik KL!

selalunya susah nak tido bila orang lain memandu tapi entah apa yang kena hari ni, rasa nak tido je. masuk Karak makin kuyu mata neh. siyes.....hati saya sudah tertinggal kat umah di kampung.

apa nak jadi dengan MASYITAH AMINAH neh.....not in mood untuk bercerita tentang raya yang baru berakhir aku kira. raya berakhir bila dah kena naik KL. huhuhu.....

walau apapun, Alhamdulillah. pertama raya tanpa lelaki itu di sisi. memang janggal. memang masih terasa hidupnya dia dalam suasana pagi raya itu namun yang menyedarkan aku bilamana aku menyelusuri rumput-rumput itu menuju ke pusaranya.....
kak beraya tanpa ayah rupa-rupanya. dan melihat tangisan mak. kalau sedih hati aku yang hidup dengan ayah hanya 22 tahun, apa kiranya kesedihan hati mak yang bersama ayah lebih daripada 30 tahun. 

kak tak boleh tunjuk sedih depan mak lagi, sebab mak lagi sedih sebenarnya daripada kak. tapi mak kuatkan & tabahkan hati.....kenapa kak takde kekuatan seperti itu mak?

saya tengah nangis neh! =(

senyuman di pagi raya....my beloved mom

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena