THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, July 9, 2014

CORETAN MENGANDUNG SAYA 5

berkongsi informasi, sementara menanti saat-saat dijemput pulang 4.30ptg nanti. kerja-kerja yang saya uruskan dah diserahkan kepada staf unit saya dan ketua jabatan saya. selamat mengerjakan data-data itu semua ye. so, sekarang ni masuk ofis load kerja saya takde la macam dulu sebab dah ada orang yang tolong buat. tapi kalau ada kerja masuk,kena buat. saya belom bersalin lagi, okey. hekhekhek...yelah2 (tolong jangan menulis ejaan yew. auwww... geli)

ok, untuk ibu-ibu yang pertama kali nak bersalin atau bakal bersalin mahupun yang dah berkali-kali masuk labour room dan hospital, apa yang perlu disediakan? saya tanya mak saya, mak saya cakap dulu-dulu dia tak pernah bersalin kat hospital. so saya tanya kakak-kakak dan senior saya. okey, banyak versi. so dalam kelapangan masa yang ada saya cuba menanyakan pada pakcik Google melihat pengalaman bersalin orang lain. tup-tup balik klinik last week baru perasan, nurse ada lekatkan checklist kat buku rawatan saya. ehehehe...baru perasan.

thank you for this checklist
jom checkout list yang saya tanya pakcik Google. yang dimerahkan adalah tiada/tidak disediakan/tidak perlu/saya belum sediakan lagi. keh3

A) Keperluan di Hospital
IBU

1. Kad Rawatan Bulanan 
2. Pakaian Di hospital 
3. Nursing Bra 
4. Nursing Pad ---> 
5. Maternity Panty 
6. Sanitary Pad 
7. Baju Panas 
8. Stokin 
9. Kain Batik 
10. Sabun ---> sabun cuci muka dah, shower dok dlm bilik air. beli kat sana je la. huhu
11. Berus Gigi 
12. Tuala Mandi 
13. Sikat ---> belum letak dalam beg lagi
14. Selipar 
15. Peralatan Makan Minum ---> saya rasa, KPJ dah sediakan part ni.
16. Pakaian Pulang 

BAYI
1. Diapers 
2. Tuala (Receiving Towel)
3. Tuala Mandi
4. Wet Tissue
5. Tisu 
6. Baju Bayi
7. Selimut
8. Sarung Tangan
9. Stokin

done. dah bape kali masuk keluar kereta dah beg-beg ni. ehehehehe
B) Keperluan di Rumah
MANDIAN
1. Tuala
2. Sabun Bayi
3. Syampu
4. Bedak
5. Lotion Bayi
6. Besen Mandi
7. Minyak Rambut
8. Krim Bayi (Nappy Rash)

kena blaja mandikan baby la nanti...
TIDUR
1. Bantal Bayi
2. Kelambu
3. Tilam Bayi
4. Katil Bayi ---> yang ni saya tak plan nak beli. perlu ke? huhu
5. Buaian ---> yang ni pun tiada dalam list. sebolehnya saya nak elak tidurkan baby dlm buaian tapi kalau perlu jugak, saya pinjam dengan kakak-kakak saya je la. hehehe....
6. Selimut

first gift from umi teh. tilam + kelambu. terima kasih sebab tolong kami untuk berjimat.
PAKAIAN
1. Baju Lengan Panjang
2. Lampin/Diapers
3. Baju Lengan Pendek
4. Seluar Panjang
5. Seluar Pendek
6. Stokin Tangan
7. Stokin Kaki

LAIN-LAIN
1. Pin Keselamatan ---> ini utk apa ye?
2. Baby Wipes
3. Cotton Bud
4. Bakul Baju
5. Bakul Baju Kotor
6. Baby Detergent
7. Bakul Sampah

DONE
Ok, alhamdulillah. done. saya beli yang mana patut mengikut checklist yang saya buat masa awal-awal mengandung dulu. beli sikit-sikit. pergi warehouse pureen or sale babyoutlet beberpa kali. jalan-jalan kat mom & baby expo kononnya nak jimat. last-last balik, kepenatan but sekarang saya dah tak larat nak jalan. Alhamdulillah, perbelanjaan on da track tapi satu je yang tersasar. saya cakap nak beli 10 pasang baju baby je tpi terlebih lak. ehehehe....rambang mata tengok baju. saya dah siapkan masuk dalam box. ada yang suh letak dalam bakul tapi saya cakap 'recycle je dulu benda yang ada'. elakkan pembaziran.....

satu pesanan penaja, beli benda ni. hahaha....lama betul saya nak buat pilihan untuk beli benda yang satu ni. tadaaa.....


No comments:

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena