THE SIGN OF OUR LOVE

Lilypie First Birthday tickers

Friday, October 10, 2014

Semangat Yang Kembali

Assalamualaikum..

salam ceria dan salam semangat daripada ibu Adam Sadiq. okey, quiet poyo macam dia sorang yang jer yang ada anak. hahaha...Alhamdulillah.

hari ini hari ke-12 saya kembali bertugas. baru boleh mencuri masa menghupdate blog yang sudah bersawang. kalau masa berpantang memang takde masa. layan si kecik tu je. tapi sempat jugak layan Rindu Awak 200% ngan Good Daughter, Hana. keh3....tapi bila balik Shah Alam. sume cerita kat tv dah x sempat nak dihadap dah apatah lagi nak merewang blog segala.

sejujurnya, saya kembali bertugas dengan semangat yang berkobar-kobar. dah lama tak menghadap data dan masuk meeting yang berjam-jam. keh3....pastu mula la lenguh pinggang (saya tak mengantuk ye sebab saya tak suka tidur dalam kuliah, jadi dalam meeting pun saya tak boleh tidur). kalau difikirkan kembali attitude yang kita bawa dan amalkan semasa di alam menuntut ilmu adalah salah satu cabang ilmu yang boleh diamalkan apabila masuk ke alam kerjaya dan bukannya gred semata-mata di atas kertas yang kita perolehi setiap semester.

prinsip saya masa belajar dulu mudah. be on time (saya tak suka lewat ke kuliah atau group discussion) dan jujurlah dalam melakukan apa jua perkara (saya tidak suka meniru dalam exam mahupun assignment). so bila di alam pekerjaan saya cuba sedaya upaya masuk dan keluar pada waktu kerja yang ditetapkan walaupun kadang-kala tersasar jugak. walau bagaimanapun jangan jadikan ia sebagai tabiat.

tapi minggu ni saya mengaku saya ada masuk kije lewat sebab adam sadiq saya meragam. huhuhu....cepat-cepat besar jadi anak yang soleh sayang!

dan sememangnya apabila baru bersalin kebanyakan wanita akan bersemangat untuk kembali kepada bentuk asal. keh3...sebelum ni saya topup 17.1kg. sume baju kurung saya tak muat. huahuahua. pakai jubah & baju pregnant pun senteng semacam ja. panjang sangat kot ibu adam sadiq ni. huhu....tetapi sehingga last week saya dah berjaya hilangkan 16.1 kg. okey im not really sure either its a success or failure. huwaa....ingat nak balancekan BMI tapi nampak gaya macam tak jer. tapi saya juga ada mendengar satu mitos 'awal-awal ni turun la. lpas 5 6 bulan nanti naik balik'. ye ek? okey kita tengok. saya bukan la nak kembang semangkuk tapi sekadar BMI saya seimbang pun dah okey. janji masih muat baju-baju saya yer. untong ler dulu-dulu buat baju besar kan. kan. kan....nampak tak antara hikmah disebalik menutup aurat? bila badan kita membesar & mengecil bajunya masih muat dipakai.

saya juga belikan baju-baju yang besar untuk adam sadiq kami tetapi malangnya sumenya dah jadi sendat. semangat betul anak ibu membesar. ada jugak romper yang langsung tak sempat dipakai. semangat sangat ibunya membeli masa mengandung dulu. huhu...takpe la, kita pakaikan kat adam sidiq pulak lepas ni. ops...amboi2. haha....kena tunggu at least 2 tahun, masyitah aminah! okey cerita sakit perut & bersalin kita citer next next entry. tak bersemangat nak menulis cerita bab sakit perut dulu. sampai lani pun kalau ingat, mereka yang pernah bersalin sahaja tahu sakitnya perut terutama masa kontraksi. masa tu memang saya ingat saya dah nak kembali kepada Dia ke?

owh, mungkin agak terlewat tapi selagi berkesempatan saya nak ucapkan Salam Aidiladha buat semua. yup, tahun ini raya di perantauan lagi. tahun pertama raya di KL tahun lepas. sayu jugak. tapi tahun ni rasa macam biasa. sebab kami semua raya kat KL. kehkehkeh...dengan mak sekali. okey la tu. dengan keadaan 'subsidi minyak dikurangkan 20sen' kami berjimat untuk tidak melakukan pembaziran minyak dengan sangkut di dalam kesesakan jalan raya untuk pulang ke kampung. kami kan rakyat yang bijak. (sila terasa). 

dan saya bersemangat nak tunggu pembentangan bajet 2015. katanya suruh tunggu dengar bajet. iyer la. semangat sangat nak tunggu ni. (bajet!)

ok. semangat. semangat. semangat.

semoga Allah kuatkan semangat saya menghadapi liku-liku ujian dunia ini dengan penuh kesabaran.


# rindu Adam Sadiq beratus %. okey, rindu abang beratus % jugak. kehkehkeh....

No comments:

Hello There

"hari ini bukan semudah semalam untuk bergelar manusia sempurna. banyak yang perlu dikorbankan, banyak juga yang terpaksa dilepaskan. sesekali langkah tersadung, rebah menyembah. sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan, menentukan kesabaran dan air mata. selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul, usah di gusar pada anugerah Tuhan. anggaplah sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita untuk bangun menjadi manusia sesempurna insan......" insyaAllah
There was an error in this gadget
 

Made by Lena